The imam çağrısı

Pilot bölge seçilen Polatlı'da 'Din görevlilerinin modernleşmeye bakışı' araştırması yapıldı. Araştırmadan din görevlilerinin büyük oranda modernliğe açık olduğu sonucu çıktı..

The imam çağrısı

DİYANET, modern bir imamın yaşamını konu alan ve kimi çevrelerce eleştirilen ’The İmam’ filmindeki konuyu benzer bir araştırma yaptı.

Mamak Müftülüğü Vaizi M. Bekir Gültekin tarafından yapılan ’Din Görevlilerinin Modernleşmeye Bakışı’ adlı araştırmada ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre din görevlilerinin büyük çoğunluğu ’gelenekçi yerine, modern bir toplumda yaşamak istiyoruz’ dedi. Yine din görevlilerinin neredeyse tamamı ’İslam’la modernizm bir arada yaşanabilir’ görüşünü savundu. Araştırma için pilot bölge, Ankara’nın Polatlı İlçesi seçildi. Ankete, bu ilçede görevli müezzin-kayyum, Kuran kursu öğreticisi, imam-hatip, murakıplardan oluşan 125 din görevlisi katıldı.

’MODERNLEŞME İSTİYORUZ’

İşte o araştırmadan çarpıcı sonuçlar:
- ’Modernleşme iyidir’ diyenlerin oranı yüzde 48.8, ’kötüdür’ diyenlerin oranı ise sadece yüzde 3.2 oldu. ’Hem iyi hem kötü yanları var’ diyenlerin oranı yüzde 53..

- Modernizmi yüzde 48 ’akılcılık’, yüzde 39.2’si ’özgürlük’ olarak tanımladı.

- ’Modern bir toplumda mı yoksa geleneksel bir toplumda mı dini yaşamak daha kolaydır?’ sorusuna yüzde 38.4 modern, yüzde 29.6 geleneksel toplum yanıtını verdi.

- ’Modern Türk toplumunda dindarlık artıyor mu azalıyor mu?’ sorusuna yüzde 56.8’i ’artıyor’, yüzde 31.2’si ’azalıyor’ dedi.

- ’Modern ilişkilerin yaşandığı bir toplumda yaşamak mı yoksa geleneksel ilişkilerin yaşandığı bir toplumda yaşamak mı sizi hayata daha çok bağlar?’ sorusuna yüzde 48 ’modern toplumda’ dedi. Gelenekselciler yüzde 18.4’te kaldı.

- ’İslam dininin değerleri ile modernleşmenin uzlaşıyla bir arada yaşanabileceğini’ söyleyenler yüzde 94.4 gibi ezici bir çoğunluk oldu. Aksini savunanlar sadece yüzde 5.6.

- ’Din, sosyal hayatta aynı canlılıkta gücünü muhafaza etmektedir’ diyenler yüzde 56, ’giderek zayıflamaktadır’ diyenler yüzde 34.4.

- ’Toplumun geleceğini nasıl görüyorsunuz?’ sorusuna yüzde 55.2’si ’iyi görüyorum’ yüzde 35.2’si ’iyi görmüyorum’ dedi.

Ali Ekber Ertürk