THY uçağında ‘PKK’ krizi!

Geçtiğimiz ocak ayının ilk haftasında İstanbul’dan Cakarta’ya gidecek olan THY uçağının kokpitinde pilotların kullandığı Uçuş Yönetim Sistemi ekranına rota üzerinde olan Myanmar’daki Pakokku Airport Havalimanı’nın uluslararası kodu PKK harfleri görülünce, uçak boşatıldı ve yolcular başka bir uçakla

THY uçağında ‘PKK’ krizi!
Uçak boşaltıldı

Milliyet'te yer alan habere göre
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Cakarta seferini yapacak uçağı, saat 01.20’de Atatürk Havalimanı’nda kalkmak üzere hazırlanmaya başladı. Uçağın kokpit ekibi, uçağı teslim aldığında uçuş bilgilerinin girildiği FMS (Flight Management System) ekranında “PKK” yazısını fark etti.

Normalde bu ekrana güzergâhtaki havalimanlarının kodunun düşmediğini ancak bir önceki seferde o bölgeden geçerken kalmış olabileceği tahmin edilmesine rağmen, bu harflerin ekranda görülmesi üzerine pilotlar, emniyet birimlerine haber verdi. Uçağa polis ekibi, yazıyı gördükten sonra inceleme yapmaları gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine yolcular uçaktan indirilerek terminale alındı. İncelemenin uzun süreceğinin bildirilmesi üzerine yolcular başka uçağa alındı. İstanbul-Cakarta seferi böylece bir saat 30 dakika gecikmeli olarak 02.45’te yapılabildi.

THY: "İnceliyoruz"

THY yetkilileri FMS ekranında çıkan PKK yazısının Jakarta yolu üzerinde Myanmar’daki VYPT (PKK) Pakokku Airport Putao havalimanının kodu olabileceğini belirterek olaya ilişkin hem THY hem de emniyetteki uzman personelin incelemesinin devam ettiğini kaydetti.