Tırnaklarınıza özenli davranın!

El bakımlarının ihmal edilmemesi sağlığımız açısından çok önemlidir.

Tırnaklarınıza özenli davranın!
SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞIMIZ KONUSUNDA TIRNAKLARIMIZIN VERDİĞİ ALARMLAR

İlk yazımızda el bakımının ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Günlük hayatımızda nelere önem vermeliyiz, neler yapmalıyız tüm detayları sizinle paylaşmıştık. El bakımlarının ihmal edilmemesi sağlığımız açısından çok önemlidir.

Ellerimizin ve hatta bizim için çok önemli olan tırnaklarımızın sağlığı iki önemli faktöre bağlıdır. Sağlıklı metabolizma ve sağlığı tehdit eden dış faktörlerden koruma.

Sağlıklı tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkilere karşı dayanıklı olmalıdır. Vitamin eksiklikleri, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı hastalıklar, kullanılan ilaçlar tırnaklar da bozukluklara sebep olabilir. Bu bozukluklar estetik açıdan kötü durabilir ya da tırnağın işlevlerini bozabilir.

Tırnak keratin denen koruyucu protein maddesinden oluşur. Tırnaklar parmaklarımızı mekanik etkilere karşı koruyan deri ekleridir. Tırnaklarımız olmasaydı derimizin yumuşak kısmı ile eşyaları tutamaz ve kaldıramazdık. Bütün bu işleri yapabilmek için tırnaklar oluşurken sert boynuzsu bir durum alırlar. Bu sert boynuzsu kısma ‘tırnak plağı’ adı verilir. Tırnak plağı epidermisin en alt katmanı olan stratum korneum tabakasına yerleşmiştir. Ay halinde üst üste yığılmış ölü hücre birikimleridir. Yeni hücreler oluşmaya başladıkça ölü boynuzsu tabaka dışarı doğru itilir. Bu nedenle kesilirken acı hissetmeyiz. Tırnak plağı yarı saydam renktedir. Altta olan olayları kısmen görmemize izin verir. Görünen pembe renk tırnak plağının yerleştiği tırnak yatağına aittir. Tırnak şekilleri kişiye göre değişmekle birlikte oval veya üçgenimsidir, uzadıkça parmağın ucuna doğru olan kısım serbestleşir. Yaş ilerledikçe tırnakların uzaması yavaşlar fakat kesintisiz olarak ömür boyu uzamaya devam ederler.

Tırnaklardaki renk değişiklikleri çok önemlidir ve hastalık belirtisi olarak algılanabilir.

Toplumun büyük çoğunluğunda rastlanan ve nedenleri merak edilen tırnak üzerindeki beyaz lekelerin kesin sebepleri belli olmasa da manikür pedikür sırasındaki zedelenmelerde, bazı mantar çeşitlerinde, ilaç kullanımına bağlı olarak veya kimyasal maddeler ve vitamin eksikliklerin oluşabilmektedir.

Gri-esmer ve kahverengi renkler, kalınlaşmanın olduğu durumlarda sık görülür. Kalınlaşma olmadan bu renk değişimleri oluşursa, mantar hastalıkları, hormonal rahatsızlıklar, bakterilerin yaptığı bozukluklar, tırnağa yerleşen boyalar akla gelmelidir.

Mavi-siyah renk değişimleri kullanılan ilaçlarla ortaya çıkabilir. Eğer sınırları belli siyah (veya siyaha yakın) renk değişimleri oluyorsa ilk önce tırnak altı kanamaları akla gelmelidir. Leke tırnağın uzaması ile ilerliyorsa tırnak altı kanamasıdır. Fakat bu durum tırnak uzaması ile ilerlemiyorsa 'Melanoma' adlı çok tehlikeli bir kanser türünün de habercisi olabilir.

Sarı renk; mantar hastalıkları, bazı ilaç kullanımları veya çok fazla oje kullanımından olabilir.
Turuncumsu renk; sedef hastalığında görülebilir. Sigara kullanımı da tırnakta renk değişimine sebep olan en büyük faktördür.

El ayak bakımı eğitimi almış bir uzman bu konularda eğitimini tam olarak aldığı için size tüm konularda yardımcı olabilmektedir. Amaç sadece ellerimize ve tırnaklarımıza bakım yaptırmak değil sağlığımızı nasıl koruyacağımızı tırnaklarımızın bize verdiği alarmı anlayabilen uzmanlara danışmak ve bakım yaptırmaktır. Ciddi durumları anlayabilen el ayak bakım uzmanları sizi mutlaka doktora yönlendireceklerdir.

Sağlığınızda bir problem yoksa tırnakta görülen sararmalar, tırnak üzerindeki çizgiler, tırnak kalınlaşmaları artık sorun olmaktan çıkıyor. Uygulanan bakımlar sonrasında tüm bu şikayetlerinizden kurtulacak ve bakımlarınızı haftada bir değil uzun aralıklar ile yaptırabileceksiniz.  

Unutmayın ki; sağlıklı tırnak, parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkilere karşı dayanıklı olmalıdır.

Güzel yaşamak sanattır…

Şevval ÖZÇELİK /  www.sevvalozcelik.com 
Konular Kadın / Bakım