Kadir Topbaş'tan "Üsküdar" açıklaması!

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar meydan düzenlemesi kapsamında tarihi Şemsi Paşa Camii’nin önüne yaya yolu için denize çakılan kazıkların camide hasara neden olmadığını, bahçe duvarlarında olan çatlakların ise daha önceden var olduğunu kaydetti.

Topbaş'tan "Üsküdar" açıklaması!
Habertürk'te yer alan habere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar sahilinde yer alan, Mimar Sinan’ın son eserlerinden biri olan Şemsi Paşa Camii’nin bahçe duvarında oluşan çatlakların, denizi doldurma çalışmaları sırasında çakılan kazıklar nedeniyle olmadığını, çatlakların eski olduğunu söyledi. Çakılan kazıkların kesileceğini, projenin o kısmının iptal edildiğini söyleyen Topbaş, caminin önünde yer alan kısımla ilgili düzenlemeyi bizzat kendisinin kaleme aldığını ifade etti.

Ramazan Bayramı dolayısıyla belediye çalışanlarıyla bir araya gelen İBB Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar meydan düzenlemesi kapsamında tarihi Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii’nin önüne yaya yolu yapılması için denize çakılan kazıkların camide neden olduğu çatlaklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Cami içinde değil bahçe duvarlarında çatlaklar olduğunu kaydeden Topbaş, “Bahçe duvarlarında daha önce var olan çatlaklar var. Onların hepsi fotoğraflarla, belgelerle, raporlarla tespitli” dedi.

Başkan Kadir Topbaş, sahillerin daha fazla yaşanabilir olması için proje hazırladıklarını, bu proje kapsamında Üsküdar sahilinden Harem’e doğru sahil boyunca yürüme bandını genişletmek ve orada yaşanan yoğunluğu azaltmak için çalışma yapıldığını anlattı.

‘CAMİ İÇİNDE ÇATLAK YOK’

Çalışmanın, Koruma Kurulu’ndan da onay alıp proje haline getirildiğini dile getiren Topbaş, “Şemsi Paşa Camii’nin içerisinde bir çatlak filan yok. Bahçe duvarlarında daha önce var olan çatlaklar var. Onların hepsi fotoğraflarla, belgelerle, raporlarla tespitli ve bu kazık çakmayla etkilenme değil."

Ön bölümü bizzat kendisinin kaleme alarak düzenleme yaptığını kaydeden Kadir Topbaş, şunları söyledi: “Cami önünde kazıklar kısmen çakıldı fakat dolgu ve ilave yapılmadan bu kazıklar kesilecek. Sökme işlemi esnasında sıkıntı yaşanabilir. Orada 3.5 metrelik bir yaya bandı, yürüyüş imkânı olacak, daralacak ama diğer taraftaki çalışma, uygulama devam edecek. Önemli eserlere dikkat etmemiz, hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Mesai arkadaşlarıma bu konuda daha hassas davranmalarını özellikle ifade ettim.”

‘ORAYA DOKUNULMAYACAK’


“Bu öngörülememiş bir hasar mıydı?” sorusu üzerine İBB Başkanı Kadir Topbaş, proje daire başkanlığının bir çalışma yaptığını, bu çalışmanın Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onay aldığını ve ardından uygulamaya geçildiğini ifade etti. Kadir Topbaş, sözlerini, “Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bize bu uyarıyı yaptılar, hatırlattılar. Hemen müdahale ettik ve bir düzenlemeyle orayı pas geçecek, oraya dokunulmayacak fazla. Diğer taraflarda uygulama olacak. O bölgedeki uygulama yapılmayacak” şeklinde tamamladı.