TSK'da 'tuğbay' rütbesi geri geldi

TSK'da yaşanan ihraçların oluşturduğu açıklar nedeniyle yeni bir düzenleme hayata geçirildi. 1930’lu yıllarda kullanılan ‘tuğbay’ rütbesinin yeniden kullanılmaya başlanması ile tugay komutanlıklarına albaylar gönderilmeye başlandı.

TSK'da 'tuğbay' rütbesi geri geldi
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre hain darbe girişiminin ardından TSK'da yaşanan ihraçların oluşturduğu açıklar, tugay komutanlıklarına albayların atanması sürecini başlattı. TSK'dan 9 binden fazla rütbeli askerin atılması ciddi general ve amiral sıkıntısı oluşturdu. TSK tarihinde ilk defa kuvvetlerde albayların sayısı bile görevlendirme yapılacak yerlerin sayısından daha az hâle geldi.

Bu boşluk Kurtuluş Savaşı döneminden bu yana yapılmayan bir sistemi geri getirdi. Bu dönemde ilk defa tugaylara tuğgenerallerin yerine albaylar yollanmış, tugayları yöneten albaylara da "tuğbay" rütbesi verilmişti. Sadece 1930'lu yıllarda kullanılan tuğbay rütbesi fiilen hayata geçirildi. Darbe girişiminin ardın 1 yıl geçmesiyle beraber TSK, tugay komutanlıklarına, tuğgeneral olmadığı için albayları göndermeye başladı.

MANİSA'YA ATAMA

FETÖ'nün hain darbe girişimin TSK'ya verdiği en büyük zararlardan biri de personel zafiyeti oldu. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre özellikle general-amiral kadrosunda ciddi açığın oluştuğu orduda, yeni düzenleme ile tugaylara albaylar gönderilmeye başlandı. Manisa'da yaşanan zehirlenme olaylarının ardından yapılan atamada da ortaya çıktı. Manisa 1.Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na Albay Güven Dere atandı. İlginç olan ise kışlanın adı da Albay Arif Seyhun Kışlası olması. Çünkü 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığının bulunduğu Kışlaya adını veren Albay Arif Seyhun'da TSK'da Tuğbay olarak görev yapmış bir komutan olması.