Tuğba Yurt: "Şöhreti kontrol edebiliyorum"

"...Şöhret kelimesi çok büyülü, çok abartılı geliyor kulağa ama sizin nasıl baktığınızla alakalı aslında. Ben bunun farkındalığına sahip olduğumu ve şöhretin yan etkilerini kontrol edebildiğimi düşünüyorum."

Tuğba Yurt: "Şöhreti kontrol edebiliyorum"
Akşam'dan Arzu Akyol'un röportajı...

Yeni single’ınız “Destur” hayırlı olsun. 2 milyondan fazla tıklanmış. Bekliyor muydunuz bunu?


Destur çok farklı bir Deniz Erten şarkısı… Düzenlemesi Gürsel Çelik'e ait. Şu an yeni olmasına rağmen çok güzel tepkiler alıyorum. Zaten inanmadığım bir şarkıyı sunmam insanlara. Daha güzel gideceğine de inanıyorum Destur'un. Önemli olan şarkının insanlara ulaşması ve sevilmesi…

Şarkı seçerken neye dikkat ediyorsunuz?

Şarkı seçerken öncelikle sözlerine, ne anlatmak istediğine ve müziğine yoğunlaşıyorum. Genelde demo hallerini dinlediğimiz için ilk etapta sözler daha ön planda oluyor ancak düzenlemesini de hayal edebiliyorsunuz aşağı yukarı. Ardından sesime yakışacağını düşündüğüm şarkıların stüdyoda okumasını gerçekleştiriyorum ve o şarkının benimle bütünleşip bütünleşmediğine bakıyorum. Fikrine inandığım birkaç kişiyle paylaşıp karar veriyorum.

“DUR BAKALIM, DESTUR” DERİM

“Destur” kelimesi Tuğba Yurt için ne ifade ediyor? Hangi noktalarda “Destur” deyip sınırınızı koyarsınız?


"Destur"un kelime anlamı, “İzin vermek, yol vermek”… Benim içinse "İçindeki gücünü ve yeteneğini ortaya çıkarmak için hayallerine ve isteklerine ‘İZİN VER’, bu yolda sana engel olmak isteyenlere ise ‘YOL VER’ anlamına" geliyor.

“Seni sevmek akla ihanet” diyorsunuz Destur’da… Aklınıza ihanet ettiğiniz bir aşk yaşadınız mı siz?

Aşk zaten tamamen duygularla alakalı bir olgu ve siz istemeseniz de aklınız çoğu zaman devre dışı kalabiliyor. Hiç birimiz aşkı aklı başında yaşamıyoruz diye düşünüyorum (gülüyor). Çoğu zaman aklımıza ihanet ediyoruz ama ben yine de aklıma çok fazla ihanet etmeyi tercih etmiyorum (gülüyor). “Dur bakalım, destur” derim (gülüyor). Kolaylıkla hayatıma insan alabilen ve kolaylıkla insan çıkarabilen biri değilim. Sorgulamadan, tanımadan, anlamadan destursuz hayatıma giremez kimse. Ben izin verdiğim müddetçe insanlar sınırlarım içerisine girebilirler. O sınırlara girebilmeleri için     uzunca bir süre geçebilir hatta.

ŞÖHRETİ KONTROL EDEBİLİYORUM

Dikkat edilmezse şöhret özellikle sizin gibi genç biri için zehir de olabilir. Sizin şöhrete karşı panzehriniz ne?


Şöhret kelimesi çok büyülü, çok abartılı geliyor kulağa ama sizin nasıl baktığınızla alakalı aslında. Ben bunun farkındalığına sahip olduğumu ve şöhretin yan etkilerini kontrol edebildiğimi düşünüyorum.

Hadise’yle kıyaslanma durumu geçti mi?

Evet, geçti.  Ben de Belçika doğumlu olduğum için ilk çıkış yaptığım dönemlerde böyle bir benzetme yapılmıştı. Her yeni ismin kaderi birilerine benzetilmek… Ama tabi ki zamanla azalıyor bu ve siz kendi markanızı zaten yaratmaya başlıyorsunuz.

BENİ AİLEM KEŞFETTİ

Belçika demişken, Belçika’dan Bursa’ya uzanan hikâyenizi de anlatır mısınız?


Babamın işi gereği ailem bir süre Belçika'da yaşamış. Ben de orada doğmuşum. Benim çok fazla bir anım yok aslında. Uzun yıllar Bursa'da yaşadım. Mutlu ve birbirine bağlı bir ailenin çocuğuyum. O yüzden çok şanslıyım. Güzel bir çocukluk ve gençlik dönemi yaşadım.

Müzik maceranız nasıl başladı? Kim keşfetti sizi?

Beni ailem keşfetti ve bu işin eğitimini almam için destek oldu. 1999 yılında Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda eğitimime başladım. Klasik Batı Müziği eğitimi aldım ve viyola çalıyorum. Uzun bir dönem boyunca Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nda ve birçok senfoni orkestrasında viyola sanatçısı olarak görev aldım. Müzik maceram 9-10 yaşlarında aslında başlamıştı ama bu sektördeki ilk adımımı 2013 Aralık ayında "Aşka Emanet" adlı maxi single'ım ile gerçekleştirdim. Ve sonrasında gelen single projelerimle yoluma devam ettim.

BURSA’DA KEŞFEDİLMEM BÜYÜK ŞANS

İstanbul’da pek çok kişi albüm yapmak için birbiriyle yarışırken şans sizi Bursa’da gelip bulmuş. Nasıl oldu bu?


Bursa’da çalışırken, bir akşam Haluk Levent dinlemeye geldi. Ben de kendisini sahneye davet ettim ve birlikte söyledik. Yanındaki yapımcılara, “Çok güzel bir sesi var. Albüm yapılırsa, yolu çok açık” demiş. Bunun üzerine albüm teklif ettiler. İlk albümüm böyle çıktı. Onca kişi bu yolda çabalarken benim Bursa'da keşfedilmem gerçekten büyük şans. Ama hepimize yazılmış bir kader var ve bir gün gelip kapınızı çalıyor.

Hayatta hep böyle şanslı mısınız?

Şanslı olduğumu düşündüğüm zamanlar da oluyor düşünmediğim zamanlar da ama genelde şanslıyım sanırım. Güzel işler yaptığımı düşünüyorum.

İlerisi için kurduğunuz çılgınca bir hayaliniz var mı?

Alicia Keys ile bir düet fena olmaz...

KADINLARA DESTEK PROJESİ

Müzik dışında bir ilgi alanınız var mı?


Bu aralar tişörtlerimin üzerine sevdiğim desenleri çizip kendim boyuyorum. Ve hiç kimsede olmayan bir tişörtüm öyle bir tişört olmamış oluyor (gülüyor). Böyle değişik bir hobi edindim yakın zamanda.

Yakında kadınlar için bir proje başlatacaksınız. Anlatır mısınız?

Çalışan, üreten ve değer yaratan kadınların sayısı artmalı. Bu sayı artarsa kadına şiddetin önü de kesilir. Bu konuyla ilgili olarak çok yakında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile  kadın emeğini değerlendirme konusunda bir destek projesi başlatacağım. Kapsamınını gittikçe genişletmeyi hedeflediğimiz bir işbirliği olacak bu. 
Konular Röportaj