Tüketiciyi koruyan, şeffaf, çevreci enerji

Enerji stratejileri üzerinde titizlikle çalıştıklarını söyleyen Enerji Bakanı Berat Albayrak, rekabetçi, şeffaf, tüketicinin korunduğu ve çevreye önem veren adımlara vurgu yaptı.

Tüketiciyi koruyan çevreci enerji
Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Ülkemizin belirleyeceği enerji stratejileri hem çok kritik, hem de uzun dönemli etkileri olması sebebiyle üzerinde titiz çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu bağlamda rekabetçi, şeffaf, tüketicinin korunduğu, çevresel sürdürülebilirliği de dikkate alan bir strateji ile enerji alanında yeni bir dönemin adımları atmaktayız” dedi. Albayrak, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine bakanlığının bütçe programını sundu.

Elektrik ve doğalgaz alanında arz güvenliğini ve bu alanlardaki maliyetleri düşürmeyi hedefleyerek Türkiye’nin stratejisinin birinci temelini oluşturduklarını bildiren Albayrak, şunları söyledi:

“Diğer temelini ise başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere, enerjinin her alanında kullanılan ileri teknolojileri ülkemize kazandırma hedefi olarak belirliyoruz. Bu kapsam özellikle yenilenebilir enerji alanında teknoloji transferi, AR-GE yatırımı ve yerli üretimi önceleyen yeni bir ihale modeline geçtik.”

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, enerji talep artışını sorunsuz karşılama ve arz güvenliğini sağlama hedeflerine değinen Albayrak, “Türkiye, Ortadoğu, Hazar Bölgesi ve Orta Asya gibi önemli petrol ve doğalgaz rezervlerince zengin kaynak ülkelere coğrafi olarak yakın konumda bulunuyor. Ülkemiz enerji kaynaklarının ve taşıma güzergahlarının çeşitlendirilmesini sağlamaya yönelik projelerde önemli bir aktör olarak yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, arz güvenliği açısından ilk hususun doğalgaz olduğunu belirterek, bu alanda hem kaynak ülkeler açısından çeşitliliğin sağlandığını hem de tedarik yöntemleri açısından kullanılan yöntemlerin geliştirildiğini ifade etti.

Tuz Gölü 2017’de

Albayrak, Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp olduğunu hatırlatarak, son çalışmalarla toplam gaz depolama kapasitesinin 10 milyar metreküpe ulaşacağını kaydetti. Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi’nde Ocak 2017 itibarıyla birinci grup deponun, 2019’da ikinci grup deponun tamamlanmasının hedeflendiğini anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

“Bu projede depolama kapasitesinin toplamda 5.4 milyar metreküp ve yüzey tesislerinde yapılacak revizyonlar ile de günlük geri üretim kapasitesinin 80 milyon metreküpe çıkarılması planlanmaktadır. Bir diğer depolama tesisimiz Kuzey Marmara Doğalgaz Deposu’nda 2017’de genişletme çalışmalarının üçüncü fazına başlanması öngörülmektedir. Çalışma sonunda depolama kapasitesinin 4.6 milyar metreküp ve geri üretim kapasitesinin ise günlük 75 milyon metreküpe çıkarılması hedeflenmektedir. Projenin ilk etabının 2019’da ikinci etabının ise 2020’de tamamlanması planlanıyor.”

Nükleer’ istihdam...


3. nükleer santral için yer seçme çalışmalarının devam ettiğini bildiren Albayrak, “Her iki NGS projesinde yerli ekipman kullanımı noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Yerli firmalarımıza yaklaşık 16 milyar dolarlık iş imkânı doğabilecektir. Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20 bin kişi, işletme döneminde 7 bin kişi çalışacaktır” dedi.

Maden arama hakkında bilgi veren Albayrak, “Son 5 yılda yürütülen arama çalışmaları neticesinde 900 milyon ton bakır, 275 ton altın, 1.5 milyar ton demir, 41 milyon ton krom, 2.4 milyar ton dolomit, 1.5 milyar ton kalsit ve 1.2 milyar ton feldispat ve seramik katkı maddesi ile 1 milyar ton sodyum sülfat rezervi tespit edilmiştir” diye konuştu.