Türk genç ırkçı liderle dalga geçti!

Danimarka’da genel seçimler öncesi aşırı sağcı, göçmen karşıtı Danimarka Halk Partisi’nin (DPP) mitingine Türk kökenli Fatih Şen’in “el hareketi” damga vurdu.

Türk genç ırkçı liderle dalga geçti!

Partinin 64 yaşındaki başkanı Pia Kjaersgaard, yarın yapılacak seçimler öncesinde, Danimarka’nın batısında bulunan Slagelse kasabasında 100 kadar seçmenle bir araya geldi.

Mitingin ardından 23 yaşındaki Türk asıllı Danimarkalı Fatih Şen, Kjaersgaard’la fotoğraf çektirmek istedi.

Kjaersgaard yakasındaki “Ben (kalp) Pia” rozetiyle tam bir DPP yanlısı gibi görünen Şen’in bu ricasını kabul etti ancak arkadaşlarıyla Danca konuşması konusunda uyardı.

"ÖZGÜRLÜK İŞARETİ"

Fotoğraf çekilirken Şen yumruğunu havaya kaldırarak, bir “el hareketi” yaptı. Ne yaptığının sorulması üzerine “Özgürlük işareti bu” yanıtını verdi.

Daha sonra AFP muhabirine yaptığı işaretin Türkiye’deki anlamını açıklayan Şen, “DPP çok ırkçı bir parti, onlara hiç saygı duymuyorum” dedi.

Şen, “Özgürlükten bahsediyorlar, ama sonra başını örttüğü için benim eşimi eleştiriyorlar” diye konuştu.

ÖZELLİKLE EMEKLİLER ÇOK SEVİYOR

Ancak mitingde Şen gibi düşünmeyenler de vardı.

Bir seçmenin israf edilen emeklilik maaşları ve işsizlik kaygılarıyla ilgili sözlerine, alnını kırıştırarak, “Sizi tamamen anlıyorum. Ben de en başından beri bunu söylüyordum” yanıtını vermesi mitinge katılan, çoğunluğu emekli Danimarkalıları memnun etti.

Enerjik ve karizmatik büyükanne Kjaersgaard’ın tekerlekli sandalyede oturan engelli bir vatandaşın yanına çöküp, dakikalar boyunca işaret diliyle “Sen Danimarka için en iyisisin” deyişini anlamaya çalışması da takdir topladı.

Erkki Trige isimli 76 yaşındaki bir katılımcı, elinde mitingde dağıtılan kahvesiyle Kjaersgaard’ın “Danimarka’nın en iyi politikacısı” olduğunu söyledi. Trige, DPP’yi destekleme nedenini de üç yıl “Arap ülkelerinde” yaşadıktan sonra “bu insanlarla yan yana yaşayamayacağımızı anladım” diye açıkladı.

DANİMARKA'NIN TARTIŞMALI POLİTİKALARINDA DPP İZİ

DPP, yaklaşık yüzde 12’lik seçmen desteğiyle, 2001’den bu yana Danimarka’nın merkez sağ azınlık koalisyonunun kilit üyelerinden biri konumunda. Ülkenin aşırı sert göçmen politikaları ve AB ülkesi vatandaşlarına bile sınırda kontrol uygulanması gibi tartışmalı uygulamalar büyük oranda Kjaersgaard’ın etkisiyle şekilleniyor.

Hatta Kjaersgaard, seçilirse vatandaşlara ücretsiz göz yaşartıcı sprey dağıtmayı bile vaat ediyor.

Ancak anketler muhalefetteki merkez sol ittifakın yarınki seçimlerde başarılı olacağına ve DPP’nin meclise girmekte sorun yaşayacağına işaret ediyor. Kjaersgaard ise AFP’ye partisinden ve kendinden emin açıklamalar yaptı.

Danimarkalı siyasetçi, “DPP’nin başarılı olacağına eminim. Etkimizi sürdürmeye devam edeceğiz” diyen Kjaersgaard, muhalefet kazansa bile partisinin önemini koruyacağını belirtti.