Türk polisi DEAŞ'ı böyle çözüyor!

Terör örgütü DEAŞ’ın uyuyan hücrelerine yönelik çökertme operasyonları aralıksız devam ederken, güvenlik güçleri eylem teşebbüslerine karşı da sürekli teyakkuzda. Emniyet sorgularındaki seri çözülmeler, DEAŞ’lıların itirafı ve kripto yapının deşifresi, nokta atışı operasyonları beraberinde getiriyor

Türk polisi DEAŞ'ı böyle çözüyor!
Yeni Şafak'tan Hamdi Koçoğlu'nun haberine göre terör örgütü DEAŞ’a kritik darbe vuran operasyonların ilk adımı, Suriye ve Irak’ta çöküşü yaşayan örgütün, bazı militanlarını Türkiye’ye göndermeye çalıştığı istihbaratı üzerine başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, terör ele geçirilen ve gizli tutulan son istihbari bilgileri tüm illere gönderdi. Düğmeye ilk basan Ankara, İstanbul ve İzmir Emniyeti olurken, uyuyan hücreleri tespit etmek için başlayan operasyonlar, diğer illere uzandı.

KRİPTO MASKESİ DÜŞTÜ

Türk polisinin terör örgütleri ile mücadele noktasında geliştirdiği yöntemler, örgüt hücrelerinin daha hızlı ortaya çıkarılmasını sağlıyor. Mücadelenin aralıksız süreceğini ve her an teyakkuzda olduklarını belirten güvenlik kaynakları, DEAŞ’ın son hamleleri ile ilgili şu bilgileri verdi. Operasyonlarda yakalanan DEAŞ’lıların birçoğunun suç kaydı çıkmaması örgütün bir taktiği. Eylemde kullanılacak olan teröristlerin özellikle sabıka kayıtlarının olmamasına dikkat ediliyor. Bu taktik ile polisin işini zorlaştırmaya çalışan terör örgütü, kripto militanları sahaya sürüyor.

ÜNİVERSİTE MEZUNU OLANLAR SEÇİLİYOR

Güvenlik güçleri irtibata geçtikleri hücre evlerinden ve istihbarat raporlarından çözülmeyi sağlıyor. DEAŞ’ın son yöntemlerinden birisi de, eylemlerde kullanılacak olan teröristlerin, üniversite mezunu veya okuyor olması. Bu yolla, militanlar güvenlik kontrollerinde öğrenci kartını gösterebiliyor. Üniversite mezunu olanlar ise sabıkaları temiz olduğu için iş bulmaya geldiğini söylüyor. Bunun son örneği olan Reina’da 39 kişiyi katleden ve kıskıvrak yakalanan Abdulkadir Masharipov üniversite mezunuydu.

SORGUDA ÇÖZÜLÜYORLAR

İtiraflar, güvenlik güçlerinin yeni hücreleri ortaya çıkarmasına olanak sağlarken, aranması olmayanlarıntespitini kolaylaştırıyor. Reina katilinin yakalanması DEAŞ’ın en az 20 uyuyan hücresinin deşifresini ve büyük eylemlerin önüne geçilmesini sağlamıştı. Bayrampaşa’da sağ olarak yakalanan DEAŞ’lının sorgusunun ardından 2 kritik hücre daha tespit edilmiş ve operasyon düzenlenmişti. Operasyonların başarısında Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Büyük İstanbul Otogarı’nda kurulan 'Risk Analiz' odalarının büyük katkısı oldu.

TOPYEKÛN MÜCADELE

İstanbul Terör Polisi, Bayrampaşa’da önlenen eylem girişiminin ardından, yeni hücre evleri tespit etti ve baskınlar yaptı. Suriye ve Irak’a geçmeye çalışan yabancı militanlara da operasyonlar sürüyor. İzmir'de ise 28 Ekim’den bu yana 32 DEAŞ’lı gözaltına aldı. Teröristler arasında DEAŞ saflarında ‘Bixi’ makineli tüfek kullanan, infazlarda görev yapan, yanında bomba patlayınca sağ elini bileğinden kaybeden, bacağından ağır yaralanan Suriye uyruklu 17 yaşındaki M.S. de yer aldı. M.S.’nin, iyileştikten sonra Avrupa’ya kaçmak için İzmir’e geldiği, burada gizlendiği Suriyelilere ait evde yakalandığı belirtildi. Ankara'da ise 250 adrese baskın düzenlendi ve 220 şüpheli gözaltına alındı.