Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ: ‘Türk toplumu Sunal filmleriyle oyalandı’

Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, bir dönemki Yeşilçam filmlerinin psikolojik savaş unsuru olarak kullanıldığını, bunlar arasında Kemal Sunal filmlerinin de yer aldığını iddia etti.

‘Türk toplumu Sunal filmleriyle oyalandı’
Yeni Asır Gazetesi'nden Erhan Gülenç'in haberine göre Yazar Cemile Bayraktar'ın sosyal medyada sanatçı Kemal Sunal filmlerinin "halka zihinsel anlamda yapılmış bir kötülük" olarak nitelendirmesi ve Sunal'ın oğlu Ali Sunal'ın buna tepki göstermesiyle başlayan tartışmaya yeni bir boyut kazandıracak bir iddia ortaya atıldı. Psikolojik harp uzmanı olan Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, Yeşilçam filmlerinin psikolojik savaş unsuru olarak kullanıldığını, bunlar arasında Kemal Sunal filmlerinin de yer aldığını öne sürdü. Başbuğ, Cüneyt Arkın filmlerinin ise, millete tarihi değerlerimizi öğretmesi açısından psikolojik harp konusunda olumlu kullanıldığını söyledi.

RAMBO ÖRNEĞİNİ VERDİ

"Günümüzün en etkili ve en tehlikeli silahı hiç şüphesiz psikolojik harptir, günümüz adıyla algı operasyonlarıdır" diyen Başbuğ, "Bu sinsi savaşın en etkili silahları ise sinema televizyon ve gazetelerdir. Sinema ve tv bu alandaki en etkili olanlarıdır. Amerika rezil olduğu Vietnam savaşını tek bir sinema filmi ile tarihe gömüp o rezaleti bir kahramanlık destanına dönüştürdü. Amerika-Vietnam savaşı dediğinizde akla hemen Amerikalıların ulusal kahraman ilan edip heykelini diktikleri Rambo gelir. Biz de de bu silah maalesef büyük bir ağırlıkla ülke aleyhine kullanılmıştır. Evlerde kapılarında kilit bilmeyen Anadolu'ya hırsızlık sinema filmleriyle öğretilmiştir. Kendi eşinden, kızından farkı olmayan can dostunun namusuna eşine göz koyma, büyüğe, anne babaya itaatsizlik gibi birçok gelenek ve görenek sinema filmleri, dizilerle yıkılmıştır" dedi. Başbuğ, "Kemal Sunal filmleri topluma bir şey katmayan, adeta hırsız malı çalarken toplumu cambazdaki ipe baktırarak oyalayan filmler olarak yerini almıştır" diye konuştu.

İPEKÇİ'NİN ŞİRKETİ

Başbuğ, "O dönemde bu filmlerin çoğu Türkiye'de sinema dünyasının mimarı İpek Film tarafından ülkeye sokulmuştur. Hani modacı Cemil İpekçi var ya, işte o aile. Hani aslen akraba olup ismi İsmail Cem İpekçi olan ama her ne hikmetse kendini İsmail Cem olarak tanıtan ve çok uzun yıllar TRT'yi emanet ettiğimiz İsmail Cem'in ailesi. Türkiye'ye ilk porno filmler yine sinema ile girmiştir" dedi

'CÜNEYT ARKIN TARİHİ ÖĞRETTİ'

"Peki hiç mi iyi şey olmadı? Elbette oldu" diyen Başbuğ, Cüneyt Arkın filmlerinin ise, toplum üzerinde olumlu etki bırakmak amacıyla kullanıldığını söyledi. Başbuğ, şunları söyledi: "Hepimizin bildiği Malkoçoğlu filmleri diğer bir tanımla Cüneyt Arkın filmleri ise bize yakın tarihimizi, Bizans'ı, haçlı ordularını tanıtan ve öğreten, uyuşturucu belasının ipliğini pazara çıkaran yapıtlar arasında yerini almıştır. Uzun lafın kısası bu millet, bu toplum durduk yerde bu hallere düşmedi. İşin özünü nedenlerini iyi kavramak meseleye çok geniş bir gözlükle bakmak lazım."