Türkiye ile İsrail ön anlaşmaya vardı

Türkiye ve İsrail ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde önemli bir adım attı. İki ülke yetkilileri İsviçre'de yapılan görüşmede, ön anlaşmaya vardı. Hükümet yetkilileri "Henüz imza noktasına gelinmedi, ama kısa sürede geleceğiz" dedi.

Türkiye ile İsrail ön anlaşmaya vardı
Milliyet'te yer alan habere göre hükümet yetkilileri "Henüz imza noktasına gelinmedi, ama kısa sürede geleceğiz" dedi. Edinilen bilgilere göre İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödemesi öngörülüyor.

Sinyali Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan dönüşü vermişti. 'Türkiye'nin 3 şartının kabul edilmesi halinde İsrail ile ilişkilerin normalleşebileceğini, bunun bölge için faydalı olacağını' söylemişti.

Bu sözlerden 2 gün sonra İsrail ve Türkiye'nin, ilişkilerinin normalleşmesi için ön anlaşmaya vardığı ortaya çıktı.

Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu'nun İsviçre'de İsrail Başbakanı'nın Türkiye temsilcisiyle görüştüğünü doğruladı. Yetkililer, "Henüz imza noktasına gelmedik, ancak çok kısa sürede imza atılacak" dedi.

Resmen doğrulanmasada edinilen bilgilere göre İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlere bir fon oluşturarak 20 milyon dolar tazminat ödeyecek.

"Türkiye'de İsrail askerleri için açılan davaların kapatılması"nında anlaşmanın maddelerinden olduğu belirtiliyor. 4 yılın ardından, diplomatik ilişkilerin seviyesini yükseltmek ve yeniden karşılıklı büyükelçiler atamak da anlaşmanın maddelerinden.

İsrail basınında yer alan haberlere göre anlaşmada, Türkiye'nin, Gush Etzion'da 3 yerleşimci gencin kaçırılıp öldürülmesi olayının arkasında olan Hamas üyesi Salah Aruri'nin Türkiye'den sınır dışı edileceği de var.

Ayrıca, Türkiye topraklarından geçirilecek bir gaz boru hattı ve İsrail'in Türkiye'ye gaz satışı ile ilgili görüşmelere başlanması mutabakatı da var.

Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, doğalgaz konusunun anlaşmada yeralmadığını "Önce ilişkilerin normalleşceğini, ardından ekonomik konuların görüşüleceğini" söyledi ama bu ticaret görüşmelerinin daha sonra başlayacağıının sinyalini verdi.

Yetkililer, anlaşmada, Türkiye'nin özür ve tazminatın yanısıra 3. şartı olan Gazze ablukasına ilişkin bir madde yer alıp almadığına ilişkin bir ayrıntı vermedi. Ancak insani yardım geçişlerinin İsrail tarafından esnetileceği belirtiliyor.

İsrail ile ilişkiler, Mayıs 2010 yılındaki Mavi Marmara gemisine saldırının ardından bozulmuş, Türkiye 2011 yılında diplomatik ilişkileri askıya almıştı.

Mart 2013'de İsrail Başbakanı Netanyahu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak özür dilemiş, ardından tazminat görüşmeleri başlamıştı.

Görüşmeler bir kaç kez tıkanmış, Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu son olarak Haziran 2015'te Roma'da İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile bir görüşme yapmıştı.