TÜSİAD 4 partiyle de görüştü

CHP ve MHP’den sonra AKP ve HDP liderleriyle görüşen TÜSİAD, iş dünyasının beklentilerini aktardı. Yargı bağımsızlığı, kamuda şeffaflık, temel özgürlüklerde ilerleme ve çözüm süreci öne çıktı.

TÜSİAD 4 partiyle de görüştü
Bugün'den Yelda Ataç'ın haberine göre TÜSİAD yönetimi, seçim sonrası iş dünyasının beklentilerini aktarmak üzere Ankara’da dört büyük siyasal partinin liderleri ile bir araya geldi. Yargı bağımsızlığı, kamuda etik ve şeffaflık, temel özgürlüklerde ilerleme, düzenleyici kurullarda özerklik ve çözüm sürecinin devamının sağlanması mesajlarını vererek başkentten ayrıldı.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes başkanlığında yönetim kurulu üyeleri, önceki gün CHP ve MHP ziyaretlerinin ardından dün de AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile bir araya geldi.

TÜSİAD'ın temaslarında siyasal parti liderlerine aktardıkları yeni hükümetten beklentileri özetle şöyle açıklandı:

- Yargının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleri bakımından güçlendirilmesi ve hukuk devletinin tam olarak tesis edilmesi.

YÜZDE 10 BARAJI KALKMALI

- Temel hak ve özgürlüklerde (basın, ifade, internet, toplantı ve gösteri yürüyüşleri, kolektif ve kültürel haklar) ilerleme kaydedilmesi.

- Yüzde 10'luk barajla temsilde adaleti engelleyen seçim sisteminin ve siyasi partiler kanununun değiştirilmesi.

- Siyasette ve kamu yönetiminde etik ve şeffaflığın geliştirilmesi.

- Çözüm sürecinin, şiddetin geri dönülemez şekilde sona erdirilmesini sağlayacak kararlı adımlarla devam ettirilmesi ve bu süreç boyunca toplumsal hassasiyetleri de gözeterek ve kamuoyunun şeffaf ve zamanlı bilgilendirilmesi.

KAYITDIŞI İLE MÜCADELE

- Denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliğinin tam anlamıyla sağlanması.

- Eğitimde niteliğin yükseltilmesi.

- Genç işsizliği ile mücadelede eğitim yoluyla vasıf uyumu sağlanması ve girişimciliğin özendirilmesi.

- Özellikle çok düşük olan kadın istihdamının artırılması.

- Bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması.

- Kayıtdışı ekonomi ile mücadele ve vergi politikalarında saydamlık ve etkinliğin sağlanması.

- Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması.

"İSTANBUL'A ÜMİTLİ DÖNÜYORUM"

TÜSİAD Başkanı Symes, temaslarını tamamlamalarının ardından yaptığı açıklamada da, siyasal partilerde, yeni hükümetin kurulması için güçlü bir irade gördüklerini belirterek, "İstanbul'a ümitli dönüyoruz" dedi.

Başbakan Davutoğlu ile AKP'nin dönüşüm programını ayrıntılı olarak ele aldıklarını kaydeden Symes, Davutoğlu'nun, AKP'nin dönüşüm paketinin TÜSİAD'ın beklentileri ile uyuştuğunu bildirdiğini aktardı.

Ankara temaslarında çok sağlıklı diyaloglar kurulduğunu ifade eden Symes, "Siyasi parti liderlerimizin Türkiye'nin hızla bir hükümete kavuşması için çalışmakta olduklarını gözlemledik" dedi. Önümüzdeki dönemde ülke gündeminden erken seçim tartışmalarının hızla uzaklaşarak tüm enerjinin kurulacak uygun bir kompozisyondaki hükümete kilitlenmesi gerektiğinin altını çizdiklerini aktaran Symes, TÜSİAD'ın kesinlikle belli bir siyasal parti koalisyon tercihi olmadığını vurguladı.

Symes, erken seçim ihtimalinin ortadan kalktığına dair bir gözlemleri olup olmadığının sorulması üzerine, "Erken seçimden ziyade herkes bir koalisyon hükümetinin kurulması için ciddi çaba gösteriyor. Tabii hayal de görmeyelim. Elbette partilerin kendi ilkesel duruşları var" diye konuştu.

'MUHATAPLIK' KONUŞULDU

TÜSİAD Başkanı, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaşadıkları "muhatap polemiğinin" Davutoğlu ile görüşmelerinde gündeme geldiğini açıkladı. Symes aradaki buzların eriyip erimediğinin sorulması üzerine, "Gayet olumlu bir görüşmemiz oldu. Bunu sizler buzlar eridi olarak yorumlayabilirsiniz. Son derece olumlu bir gelişmeydi" diye konuştu.

KOALİSYON ÇIKARTILMALI

MÜSİAD heyeti de Yüksekdağ'ı ziyaret etti. Çıkışta açıklama yapan MÜSİAD Başkanı Olpak, "Kimse süreci tıkayan tarafta olmayı arzu etmiyor. Yeni bir maceraya girmeden, erken seçim hesapları yapmadan hızlı şekilde koalisyon çıkartılmalıdır” dedi.