Tuvalette sigara içince tazminatsız işten atıldı!

Yargıtay, çalıştığı şirketin tuvaletinde sigara içtiği için kovulan işçiyi haksız bularak, davacının işe iadesine karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Tuvalette sigara içince tazminatsız işten atıldı!
Türkiye'de yer alan habere göre kararda, kapalı mekânlarda sigara içmenin aynı zamanda bir kanun ihlali olduğu da belirtildi

Manisa’da bir montaj işçisi, 7,5 yıldır çalıştığı iş yerinin tuvaletinde sigara içtiği için “işini savsakladığı, işin güvenliğini tehlikeye düşürdüğü” gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarıldı.

İşçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi istemiyle dava açtı. Manisa 1. İş Mahkemesinde yapılan yargılamada, davalı şirket avukatları, iş yerinde kantin dışında tüm alanlarda sigara içmenin yasak olduğunun tüm çalışanlara bildirildiğini ve uyarı levhalarıyla hatırlatıldığını belirtti. İyi söndürülmemiş her izmaritin iş yerinde yangına yol açma riskinin olduğunu, davacının tuvalette sigara içtiğini, şirketin iş sağlığı ve güvenliği uzmanının bizzat gördüğünü ve olayla ilgili tutanak düzenlediğini anlatan avukatlar, işçinin savunmasının alındığını, ardından da “iş yeri kurallarını ve yasalarla getirilen düzenlemeleri açıkça ihlal ettiği ve iş yerinde güvenliği tehlikeye düşürdüğü” gerekçesiyle iş sözleşmesinin tazminatsız feshedildiğini anlattı.

1. İş mahkemesi ise, yapılan yargılama sonunda, feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, işçinin çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar doğmuş ücret ve diğer haklarının ödenmesine karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, işverenin iş yerinde sigara yasağına ilişkin uyarıları tuvalet dahil iş yerinin dört bir yanına uyarıcı yazı ve levhalarla astığı, kapalı mekânlarda sigara içmenin aynı zamanda bir yasa ihlali olduğunun herkes tarafından bilindiği vurgulandı. Ayrıca işveren ile işçinin üyesi olduğu işçi sendikası arasında yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinde, “sigara içilmez” işareti bulunan yerlerde sigara içmenin, kibrit ve çakmak kullanmanın, bunlara sigara, ateş, yanıcı ve parlayıcı maddeyle girmenin işten çıkarma sebebi olarak belirtildiği aktarıldı.