Tuz hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Yeterli miktarda alındığında sağlıklı bir yaşamın anahtarlarından biri olan tuz hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar…

Tuz hakkında doğru bilinen yanlışlar!
Akşam'da yer alan habere göre işte doğru bildiğimiz yanlışlar…

YANLIŞ: Tuz, vücuttaki dengeleri bozar.

DOĞRU: Tuz, vücudun toplam alkali-asit dengesini düzenler. Başka bir deyişle, vücuttaki pH seviyesinin dengelenmesini sağlar. Kanda asit oranının artması, bağışıklık sisteminin bozulmasından böbrek rahatsızlıklarına ve Alzheimer’a birçok hastalığı da beraberinde getirir. Kanın pH seviyesini dengeleyen ideal besin kaynağı tuzdur.

YANLIŞ: İyotlu tuz çocuk ve yetişkin sağlığı açısından fazla önem teşkil etmez.

DOĞRU: Hormon üretiminin yanı sıra büyüme ve gelişme bakımından son derece önemli bir element olan iyot, vücut tarafından üretilemediği için mutlaka gıdalardan alınmalıdır. İyot eksikliği gebelerde düşüklere ve erken doğuma, bebeklerde ise zekâ geriliğine, sağırlığa, cüceliğe ve daha birçok hastalığa neden olur. Bu eksikliği gidermek için iyotlu sofra tuzunun kullanılması tavsiye ediliyor.

YANLIŞ: Harici tuz tüketmek gerekli değildir. İhtiyacımız olan tuzu başka besinlerden de alabiliriz.

DOĞRU: Tıp otoriteleri, vücudun her ihtiyacının gerçek kaynağından karşılanması gerektiğini söylüyor. Nasıl ki kahve ve çay suyun yerini tutmazsa, tuzun kendisinden alınacak olan mineraller de başka bir besinden alınamıyor.

YANLIŞ: Tuz, az tüketilmesi gereken bir besin maddesidir.

DOĞRU: Tuzun az tüketilmesi bazı sağlık risklerine yol açıyor. Günde 3 gramdan az tuz tüketimi, kalp ve damar hastalıklarından doğan ölüm riskini artırıyor.

YANLIŞ: Kaliteli bir uyku düzeni için tuzu diyetinizden çıkarın.

DOĞRU: Tuz, vücudun hidrat seviyesini korur. Dolayısıyla uyku kalitesini artıran etkilere sahiptir. Stresle savaşmayı sağlayan serotonin ve melatonin hormonlarının salınımını da artırdığı için gün içinde daha huzurlu hissetmeyi, geceleriyse kaliteli bir uyku uyumayı sağlar.

YANLIŞ: Günlük olarak 5 gramdan fazla tuz tüketilmesi sağlık açısından sakıncalıdır.

DOĞRU: Herkesin metabolizma hızı farklıdır. Buna bağlı olarak bireylerin terleme ve dolayısıyla tuz kaybetme oranı da farklıdır. Dolayısıyla her bireyin günlük tuz ihtiyacı farklıdır.