Ulaştırma Bakanlığı’ndan kuş açıklaması

İstanbul’un kuzeyinde yer alacak Üçüncü Havalimanı için hazırlıklar devam ediyor. Alanla ilgili kafalardaki en büyük soru işaretlerinden biri kuşların göç yollarının uçak iniş kalkışını nasıl etkileyeceği.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan kuş açıklaması
Hürriyet'te yer alan habere göre konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kuşların göç yolları için sinyal sistemi hakkında bir bilgi olmadığı belirtildi. Öte yandan kuşların bölgede barınmaması için sulak alanlar ve ağaçların havalimanı civarında oluşmaması için çalışma yapılacağı bildirildi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 3. Havalimanı hakkında verdiği verdiği soru önergesi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlandı. Sonu önergesine verilen yanıtta, kuşların geçiş güzergahlarının iki sene boyunca uzman bir ekibin gözlemiyle belirlendiği ifade edildi.

İşte soru önergesinde yer alan bilgiler:

Alandaki kuş çarpma risklerinin inşaat ve işletme sırasında hesaplanacak.

Üçüncü havalimanındaki kuş hareketlerinin tesisi yapacak firma tarafından uzman bir ekibe hazırlatılatılacak.

Uzman ekip kuşların göç yollarını izlerken Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanındaki hareketleri de göz önüne alacak.

Kuş gözlem raporları 6 aylık periyotlar halinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne sunulacak ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün görüşü alınacak.

Bakanlık gerek görülmesi halinde havalimanına işletme ruhsatı verilmeden önce kuş gözlem radarı kurulmasını istenebilecek.

Ayrıca havalimanı çevresinde kuşların barınabileceği sulak alanlar ve ağaçların oluşmaması konusunda çalışmalar yürütülecek.


Bakanlık kuşların göç yollarının değiştirilmesi için sinyaller kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya, “Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) bünyesinde kuş mücadele hizmetleri kapsamında, sinyaller kullanılarak kuşların rotasını değiştirecek bir sisteme ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır” yanıtını verdi.