Unutkanlığın çaresi var!

Unutkanlığı önlemek ve hafızamızı güçlendirmek için neler yemeliyiz?

Unutkanlığın çaresi var!
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Modern şehir yaşantısı, bitmeyen işler, üst üste gelen mailer, telefonlar… Hepsine yetişelim derken kapıyı kilitleyip kilitlemediğimizi, ocağı kapayıp kapamadığımızı unutuyoruz. Peki, unutkanlığı önlemek ve hafızamızı güçlendirmek için neler yemeliyiz? Yanıtları bu yazıda…

SAĞLIKLI BESLENME HAFIZAYI CANLANDIRIR

Vücudunuzu 7/24 kapatmadığınız bir makine olarak düşünün. Buzdolabı diyelim… Buzdolabının nasıl elektriğinin devamlı olarak takılı olması gerekiyorsa, insanında devamlı enerji (gıda) alması gerekir. Bunun da tek yolu beslenmedir. Enerji yani kalori almak, yemek yemekle olur. Nasıl ki buzdolabına düşük akımlı elektrik geldiğinde arıza yapıyorsa insan da kötü beslendiğinde hastalanır. Ne vücudundan ne zihninden yeterli verimi alır. Makine için kaliteli elektrik insan için kaliteli gıda, sağlıklı beslenmek demektir. Ancak bu şekilde vücudunuz, beyniniz doğru şekilde çalışabilir.

Kötü beslenen, yetersiz kalori ve besin öğesi alan insanlarda, bu sağlıksız tablodan ilk önce hafıza/algı/konsantrasyon etkilenir. Çünkü bunlar, kalp atışı, işitme, görme gibi hayati fonksiyonlar değildir. Dengeli beslenmeyen insanlar her şeyi unutmaya başlar. Yaptıkları işe konsantre olamaz, uzun süre bir konuya odaklanamazlar. Algıları azalır. İş arkadaşları, ailesi, yakın çevresiyle uyuşmazlıklara düşerler. Onların dediklerini ters anlarlar… Tüm bunlar yaşam kalitelerini düşürür. Kapıyı kilitleme bile onlar için 2-3 kez kontrol edilmesi gereken bir işe dönüşür.

EYVAH! BU KEZ KRİTİK

Beyin fonksiyonları düzgün çalışmayan insan tekleyen araba gibidir. Hafızasının onu ne zaman yarı yolda bırakacağı belli olmaz. Tam işe gelir bir bakar cep telefonunu unutmuş. Ya da havalimanına gider cüzdanı/pasaportu çantada değil. Bunlar bireyi oldukça yoran, üzen, bezdiren bir hal almaya başlar. Yaşamdan soğutur. Kritik konulardaki unutkanlıkları eşi ve işi ile ilgili ciddi sorunlar doğurabilir. Evin kapısını kapatmayı, arabayı kilitlemeyi, çocuğu okuldan almayı unutmaya başladığında yakın çevresi ile ilgili güven zedelenmesi ve buna bağlı problemler oluşmaya başlar. Bireyin kendine olan inancı azalır. Yaşam sevinci kaybolmaya başlar.

YETERİ KADAR SU TÜKETİN

Ortalama 2-3 saatte bir kez bir şeyler yemelisiniz. Böylelikle kan şekeriniz hiç düşmez. Yeterli besin gelmediğini düşünen beyniniz, az gelen yakıtı idareli kullanma yoluna gider. Kalp atışınızı, kaslarınızı, görmenizi, işitmenizi durduramayacağı için önceliği bunlara verir, yakıtını bunlara harcar. Hafızaya, algıya yakıt kalmayınca bunların şalterlerini indirir. Düşünür hatırlamaz, karşı tarafın söylediklerini anlamaz hale gelirsiniz. Bunun tam tersi de mümkündür. Sık aralıklarla yeterli ve sağlıklı besin alırsanız, hem bedeniniz hem hafızanız saat gibi çalışır. Yeteri kadar su alırsanız beyin fonksiyonlarını hızlanır. Eğer almazsanız yavaşlar. Su aynı zamanda vücut ısınızı da kontrol etmenize yardımcı olur. Günde 2-3 lt su içmek güçlü bir hafıza için çok önemlidir.

GÜÇLÜ HAFIZA İÇİN NE YİYELİM?

Bu işin sırrı iki besinden geçer; Balık ve ceviz… Omega-3 alımının en doğal iki kaynağı olan bu besinler hafızayı uçurur. Lakin önemli nokta bunları düzenli yemektir. Ayda 1 yemenizin kimseye bir faydası olmaz. Hem ceviz hem balık sofranın olmazsa olmazlarıdır. Haftada 1-2 kez hatta olabilirse 3 kez balık yenilmelidir. Haftalık 500g gibi düşünebilirsiniz. Hele bir de bunun yarısı (250g) yağlı balık olursa hafıza-beyin uçar. Gerek ara öğünde gerek salatada gerek tatlıda ama mutlaka 3-4 yarım (2 tam) ceviz her gün sofranızda olmalıdır. Kahve dikkat ve konsantrasyonu artırır. Günde 3-4 fincan kahve rahatlıkla içebilirsiniz. Bunun 1-2 fincanı suda çözünen kahve, 1 fincanı Türk kahvesi, 1 fincanı filtre kahve olabilir.  Açık havada yürüyüş bol oksijen almanıza, zihninizin çalışmasına yardımcı olur.

BULMACA BEYNİ GENÇLEŞTİRİR

Beyninizin çalışmayan kısımları aktive etmenin en kolay yolu bulmaca çözmektir. Bulmaca, su doku, kakuro her ne olursa olsun beynin pasif bölgelerini canlandırır. Kanlanan beyin, kontağı açık bırakılmış, ısınmış araba veya fırın gibi olur. Çalışmaya, istenileni yapmaya hazır hale gelir. Verdiğiniz bilgiyi hemen işler. “60 Günde Beyninizi Yenileyin” kitabının yazarı Ryuta Kawashima’ya göre beyni en çok çalıştıran işlemler en basit olanlarıdır. Evin telefon numarası, eşin-dostun doğum günleri, markette aldıklarının ne kadar tutacağını hesap etmek, para üzerini tahmin edebilmek gibi…

DİNÇ BEYİN GÜÇLÜ HAFIZA

- Günde 2-3 lt su

- Günde 2-3 ana öğün

- Günde 2-3 ara öğün

- Haftada 2-3 balık

- Günde 3-4 yarım ceviz

- Günde 3-4 fincan kahve

- Açık hava yürüyüş

- Bulmaca

- Ginseng içeren multivitamin


Seren AKSÜS / Akşam