Unutulmaz filmlerin nerede çekildiğini arayıp buluyor

Kürşat Çetin, izlemeye doyamadığımız filmlerin çekildiği mekânları bulmak için hafiyelik yapıyor ve şimdiki hallerini fotoğraflıyor.

Unutulmaz filmlerin nerede çekildiğini arayıp buluyor
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in röportajı...

Nereden çıktı bu "Nerde Çekildi" hikâyesi?


İlk olarak 2009 yılında Kozyatağı’ndaki Bizimkiler dizisinin çekildiği apartmana gitmiştim. Yeri, daha önce işyerimdeki bir arkadaşım göstermişti. Hemen yan sokağında oturuyordu. Görünce çok etkilenmiştim. Bütün çocukluğum, anılarım gözümün önüne gelmişti o apartmanın önünde. Bir anda zaman makinesine binmiş ve o anlara gitmiş gibi hissettim kendimi. Gerçekten tarihi bir yolculuğa çıktığımı anımsıyorum o an… Daha sonra 2014 yılında gündüz gidip tekrar fotoğraf çekmiştim. Tamamen tesadüfi bir şekilde çıktı aslında.

Yeşilçam filmlerinin hayranı mısınız?

Herkes Yeşilçam filmlerine hayrandır. Sanırım ben biraz daha fazla hayranım. Aslında Yeşilçam sinemasını 1960/1975 yılları arasındaki dönem olarak kısıtlayacak olursak ben sadece Yeşilçam değil, Türk sinemasına da hayranım. Çünkü 1940’lı 50’li yıllardan 2000’lere kadar her dönem benim için çok değerli ve çok sayıda sevdiğim film var.

Bugüne kadar kaç filmin mekânını fotoğrafladınız?

100’den fazla film, 700’e yakın film mekânını ziyaret ettim.

En çok hangi sahnenin çekildiği yeri seviyorsunuz?

Film mekânlarını bulurken, aslında İstanbul’u da yakından tanımış oldum. Neredeyse her köşesini gezdim ve İstanbul’a bir kez daha hayran kaldım. Tek bir sahne ya da mekân söylemem çok zor ama Cankurtaran çok sevdiğim yerlerden biridir. Birçok filme ev sahipliği yapmış. Bir Yeşilçam filminde gelir düzeyi düşük ama birbirlerine sevgiyle, dostlukla bağlı iyi insanların yaşadığı bir mahalle varsa, orası büyük ihtimal Cankurtaran’dır. “Ah Müjgan Ah”, “Yumurcak”, “Acı ile Karışık”, “100 Numaralı Adam” ve onlarcası bu mahallede çekilmiştir.

Arayıp da bulamadığınız bir yer oldu mu?

Yeşilçam filmlerinin unutulmaz iç mekân sahnelerinin çekildiği bir ev vardı. İçten merdivenli, duvarlarında kuşlar olan bir ev… O evin yerini bulmuştum ama yıkılmış, yerinde apartman vardı. Bulamadıklarım genelde bu şekilde oluyor. Günümüze kadar ulaşamamış yerler…

Mekânları nasıl buluyorsunuz?

Şehrin mimarisini çok iyi çözümlemek gerekiyor. Bu da yaşadığınız şehri çok iyi tanımaktan geçer. Ben bir filmi izlerken gözlerim hep arka plandadır ve artık izlerken gördüğüm bir evin mimarisi, o semtin neresi olduğunu bana hatırlatır. Camiler, okullar, yollar, apartmanlar… Hatta ağaç türleri bile mekânları bulmamda bir ipucudur. Eğer gördüğüm yerin semtini çıkarabildiysem, geriye sadece orayı araştırmak kalır ki bu da yaptığım hobinin zevkli kısmını oluşturur.

Ünlülerin mezarlarını da fotoğraflarmışsınız. Neden?

O da ayrı merakımdı. Mezarları, mezar taşları nasıl ve benzeri merak duygularıyla yapıyordum. O hesabı kapattım yaklaşık 4 yıl önce. Yeşilçam ve sinema ön planda şu sıralar.

Hiç başınıza ilginç bir olay geldi mi?

Çok fazla anım yok ama her fotoğrafın bir hikâyesi var sonuçta. Genelde tek başıma mekân araması yaptığım zamanlar, fotoğraf çektirmek için vatandaşlardan yardım isterim. Bazen tuhaf bakan oluyor. Mesela kapının önünde fotoğraf çektireceğim. Oradan geçen birine makineyi veriyorum. Önce bir bakıyor nereyi çekeceğim diye. Manzara yok veya fotoğraf çektirilebilecek bir ortam yok gibi görünüyor ama o apartman kapısı, Çöpçüler Kralı filmindeki evin kapısı… Bazen de yıllardır oturdukları yerde o filmin çekildiğini yeni öğrenen insanlar oluyor. Mesaj da atıyorlar. Bu da güzel bir şey benim için. Bir tür farkındalık yaratmak. Zaten bu aralar benim yaptığım hobiyi yapan arkadaşlar ortaya çıktı. Bu da güzel bir şey. Bir grup insan tarafından Yeşilçam’a bakış değişti. Çok fazla insandan mesajlar geliyor film mekânları ya da film ayrıntılarıyla ilgili. Bu da beni mutlu ediyor.

Ünlü isimlerden sizinle iletişime geçen oldu mu?

Cem Yılmaz’dan olumlu bir mesaj almıştım. Çok mutlu etmişti beni. Başlarda Ceyhun Yılmaz da epey destek olmuştu. Rahmetli Oya Aydoğan da teşekkür etmişti bir seferinde. Bunun dışında da hesabımı takip eden ünlü isimler oldu. Bu da gurur verici bir şey tabii ki.

Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Bir hedef değil belki ama hepimizin çocukluğunda yer etmiş bazı yabancı filmler vardır. Benim için en önemlilerinden biri Geleceğe Dönüş filmi. O filmin çekildiği mekânları görmek isterdim Los Angeles’ta. Onun dışında hafiyeliğe devam…
Konular Röportaj