Uyku terörüne dikkat!

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) terör olaylarının ve Suriye'de yaşanan iç savaşın yarattığı toplumsal stresin, bireylerde "uyku terörü" hastalığını tetikleyebileceği yönünde uyardı.

Uyku terörüne dikkat!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen, 4-12 yaş arasındaki çocukların ve özellikle psikolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinlerin uyku terörü hastalığının risk grubunda olduğunu belirtti.

İlk 90 dakika

Özgen, uyku terörü hastalığının, uykunun genellikle ilk 15-20 dakikasında başladığını ve derin uyku sırasında ortaya çıktığını belirterek şöyle devam etti: "Hastalık, çığlık atma ve ağlamanın eşlik ettiği; yoğun korku ile birlikte otonomik (çarpıntı, sık nefes alma, derinin kızarması, terleme, göz bebeğinin büyümesi, artmış kas tonusu) ve davranışsal değişikliklerle karakterize bir bozukluktur. Hasta yatakta oturur, dış uyaranlara yanıtsızdır, eğer uyanıksa şaşkın görünür ve çevresine oryante olamaz. Uyku terörü epizotlarının çoğu, uykunun ilk 90 dakikası içinde ortaya çıkar. Olaydan sonra genellikle hatırlanmaz. Erişkinlerde şiddet içerebilir, yataktan fırlama veya koşma olabilir."

"Yatak odanızın güvenliğini sağlayın"

Prof. Dr. Fuat Özgen, tedavide ilk basamağın, önlem olarak, yatak odasının güvenliğinin sağlanması; herhangi bir yaralanmaya sebep olabilecek mobilyalar ve diğer eşyaların ortamdan uzaklaştırılması; pencere ve kapılara özel kilit monte edilmesi gibi tedbirler alınması olduğunu kaydetti.