Uzmanından 'tüp bebek' açıklaması

Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek tedavisinde yaşanan başarısızlıkların ardından yeni denemenin ne zaman yapılacağı konusuna açıklık getirdi.

Uzmanından 'tüp bebek' açıklaması
CİHAN'da yer alan habere göre anne adayı 35 yaşından küçük ise tedaviye psikolojik olarak hazırlanana kadar ara verebileceğini belirten Tıraş, "Anne adayı 35 yaşından büyükse, zaman kaybetmemek adına uzun süre beklememeli ve tedaviye gerekli sorunlar tespit edildikten sonra başlanmalıdır. Mikroenjeksiyon yöntemi ile başarısız olunan tüp bebek tedavilerinde 2 veya 3 ay beklenilmesine gerek yoktur. Tedavinin üzerinden geçen 1 aylık süre yeni tedaviye başlamak için yeterlidir." dedi.

Prof. Dr. Tıraş, tüp bebek tedavi yöntemleri ile ilgili yaptığı açıklamada, bu tedavi yönteminin her geçen gün geliştirilse ve başarı oranları arttırılsa da yüzde 100 başarı garantisi olan bir yöntem olmadığını söyledi. Hiçbir yardımcı üreme yönteminin yüzde 100 başarı garantisi veremediğini belirten Tıraş, tüp bebek tedavisinin de başarıya ulaşamamasının birçok sebebinin olabileceğini anlattı. Başarısızlığın en büyük sebebini kadının yumurtalıklarındaki mevcut bozukluklara bağlayan Tıraş, "Tüp bebek tedavisinde de embriyonun yerleşebilmesi ve gelişebilmesi için sağlıklı bir rahim ve sağlıklı yumurtalıklar gerekmektedir. Bu durum, tüp bebek tedavilerindeki en yaygın başarısızlık sebebidir. Bunun dışında seçilen merkez, uygulanan tedavi yöntemi, çiftin tedaviye ne kadar katıldığı ve diğer fizyolojij ve yapısal sorunlar da başarısızlığa yol açabilmektedir." şeklinde konuştu.

Çiftlerin başarıya kesin gözle baktıkları için olası bir başarısızlık durumunda maddi ve manevi olarak sarsıldıklarını aktaran Tıraş, "Bu yüzden çiftler tedavi sürecinde kendilerini her türlü duruma hazırlamalıdır. Tüp bebek tedavisi hakkında bilgilendirilmek ve tedavinin belirtilen koşullarına uymak, çiftleri büyük oranda başarıya götürecektir." dedi. Ardından tüp bebek tedavisinde başarısızlık meydana geldiğinde izlenecek yöntemleri sıralayan Prof. Dr. Bülent Tıraş şu bilgileri verdi: ''Anne adayının 35 yaşından küçük olması durumunda tedaviye psikolojik olarak hazırlanana kadar ara verebilir. Bunun dışında tedaviye yeniden başlamak için bir adet döngüsünün geçmesini beklemek yeterli olacaktır. Anne adayı 35 yaşından büyükse, zaman kaybetmemek adına uzun süre beklememeli ve tedaviye gerekli sorunlar tespit edildikten sonra başlanmalıdır. Mikroenjeksiyon yöntemi ile başarısız olunan tüp bebek tedavilerinde 2 veya 3 ay beklenilmesine gerek yoktur. Tedavinin üzerinden geçen 1 aylık süre yeni tedaviye başlamak için yeterlidir. Şayet tüp bebek tedavisinin başarısızlık nedenleri kadının yumurtalıklarındaki kistler veya rahimdeki çeşitli enfeksiyonel hastalıklar ise ilk olarak bu sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi sonrasında tüp bebek için uygun şartların da sağlanması ile yeni bir tedaviye rahatlıkla başlanabilir."

Tıraş, 35 yaşından sonra üreme yetilerinin azaldığını, dolayısıyla bu yaştan sonra tüp bebek ile gebelik şansının düştüğünü de belirtti.
Konular Kadın / Bakım