Uzmanlardan Ramazanda beslenme önerisi

Dr. Nihat Cihanyurdu, Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarındaki değişikliğin insanları etkilediğini hatırlatarak orucu sağlıklı kişilerin tutması gerektiği, sürekli ilaç kullanması gereken hastaların ise doktor kontrolü altında oruç tutmasının daha doğru olacağını belirtti.

Uzmanlardan Ramazanda beslenme önerisi
İHA'nın haberine göre Ramazan ayı ile birlikte uyarılarda bulunan Özel İmperial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihat Cihanyurdu, "Oruç tutanların yaşı, beraberinde bulunan astım, kalp yetmezliği, mide ülseri, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer yetmezlikleri göz ardı edilmemeli, mutlak suretle doktor gözetiminde ve oruç tutamayacak insanların sağlığını tehlikeye atmaması gereklidir. Devamlı ve zaruri ilaç kullanan, tansiyonu kontrol edilmekte zorlanan bireylerin gündüz tansiyonları düzenli gitse bile iftar sonrası ağır veya hızlı yemek yenmesi ani tansiyon yükselmelerine, inmelere ve kalp krizlerine davetiye çıkartabileceği unutulmamalıdır. Sık karşılaşılan bir durumda özellikle 40-50 yaş üstü bireylerin iftar sonrası mide şikâyetlerinin aslında bazen de kalp krizleri olmasıdır. Bu nedenle gerek iftar gerekse sahur yemeklerinin yavaş yavaş zamana yayarak yenilmesi, sahura mutlaka kalkılması, sahurda süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar veya çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmelidir" dedi.

"İftarda ne yemeli?"

"İftara başlarken ise çorba ile başlanıp 10-15 dk. sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir" diyen Cihanyurdu "Kan şekerini hızla yükselten gıdaları kontrollü yemeliyiz. Sütlaç, güllaç veya muhallebi tercih edilmelidir. İftar ve sahur arasındaki dönemde dengeli olarak ortalama 2-2.5 litre sıvı(su, ayran, soda, meyve suları vb.) tüketilmelidir. İftar sonrası hemen yatmak, oturup kalmak yerine, kişinin yapabildiği ölçüde hareketli olmak, mümkünse gezinti yapmak sindirim açısından daha uygundur. Hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi kalp damar hastalığı olanların az tuzlu yemesi, böbrek yetmezliği olanların devamlı sıvı alması gerekliliği, astım hastalarının devamlı ilaç kullanmaları gibi gereklilikler düşünüldüğünde, bu bireylerin doktoruna danışması ve gerekirse oruç tutmaması gerekir. Sağlıklı bireylerin oruç tutabileceği gerektiği bilinmelidir" ifadelerini kullandı.

Cihanyurdu, insülin kullanan bir şeker hastasının oruç tuttuğundaki riske de vurgu yaparak "Belki kişiyi öldürmez ama ani şeker yükselmeleri, düşmeleri veya susuz kalmaları düşünüldüğünde tehlike büyüktür" uyarısında bulundu.