Vali Cemal'e mikrofonlu tuzak!...

Afganistanın Logar Valisi Cemal, camide yaptığı konuşma sırasında mikrofona yerleştirilen bir bombanın infilak etmesiyle yaşamını yitirdi.

Vali Cemal'e mikrofonlu tuzak!...

Şiddet sarmalından kurtulamayan Afganistan, Kurban Bayramı'na sarsıcı bir suikastle başladı. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye yakınlığı ile tanınan Logar vilayeti valisi Arsala Cemal, bir camide kılınan bayram namazının ardından gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu öldü. Korkunç olay, camideki mikrofona yerleştirilen bombanın inflak etmesi sonucu meydana geldi.

Taliban şüphesi

Vali'nin Sözcüsü Din Muhammed Derviş'e göre Cemal, namazın ardından halkın bayramını kutlamak için bir konuşma yapmak üzere mihraba geldi. Ancak Cemal'in tam konuşmaya başladığı sırada bomba patladı. Derviş, “Bomba mikrofona yerleştirilmiş. Uzaktan kumanda ile patlatıldı. Cemal şehit edildi” diye konuştu. Patlama sonucu bir kişinin daha öldüğü, 5'i ağır olmak üzere 18 kişinin yaralandığı belirtildi. 47 yaşındaki Vali, daha önce birçok kez suikast girişimi atlatmıştı. 2009 seçimlerinde Karzai'nin başarılı kampanyasının direktörü olan Vali Cemal, aynı yıl mayıs ve temmuz ayında düzenlenen intihar saldırılarından sağ olarak kurtulmuştu. Ağustos 2007'de ise konvoyunu hedef alan bomba yüklü bir aracın infilak etmesiyle düzenlenen saldırıyı da atlatmıştı.
Saldırıyı üstlenen olmazken, daha önce Cemal'a karşı suikast girişiminde bulunan Taliban'dan şüphe ediliyor. Zira Taliban, Karzai'ye yakın isimleri bayram boyunca hedef alacağını açıklamıştı.

Karzai de Cemal'in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, Taliban'ın İslam'a saygı duymadığını söyledi. Halbuki Karzai bayram nedeniyle yaptığı konuşmada Taliban ve liderlerini Afganistan için beraber çalışmaya çağırmıştı.

Çin'e verilen ihale mi?

Afgan Talibanı'nın lideri Molla Muhammed Ömer, yaptığı bayram açıklamasında militanlarına Karzai'nin ABD ile önemli bir güvenlik anlaşması imzalaması halinde saldırı düzenlemesini salık vermişti. Ancak Cemal'in Aynak bakır madeninin işletmesini Çinli bir şirkete vermesi nedeniyle de öldürülmüş olabileceği iddia edildi.

MİLLİYET İNERNET SİTESİ