Vatandaşın emlak yükü hafifliyor

Emlak vergisinde fahiş fiyatlar son bulacak, sınıra uymayan belediyelere göz açtırılmayacak.

Vatandaşın emlak yükü hafifliyor
Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre hükümet milyonlarca vatandaşı ilgilendiren fahiş emlak vergilerine savaş açtı.

Özellikle turistik bölgelerde yüzde 500'lere varan abartılı değerleme oranlarına karşı vatandaşı korumak için değerleme takip sistemi kuruluyor.

Gelecek yıl için yapılacak değer artışında yüzde 50 sınırını geçen belediyelere göz açtırılmayacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı bölgelerde ekonomik gerekçelerle örtüşmeyecek düzeyde vergi değerleri belirlendiğini vurgulayarak, "Bu artışı haklı çıkaracak gerekçe bulunmuyor. Vatandaşımızı mağdur eden bu uygulamalara izin verilmeyecek. Her ne şekilde olursa olsun bir yerin metrekare değeri 2018 için bu yıl belirlenen değerin yüzde 50'sinden fazlası olamaz" dedi.

Hükümet, yeni düzenlemeyle emlak vergisinde belediyelere daha düşük bedel belirleme imkanı getirdi. En çok şikayetin geldiği bölgelerde ilçeler arasında emlak vergisinde çok büyük fark olup olmadığı da takip edilecek.

İzmir, Antalya gibi illerde takdir komisyonları belediyelerin gelir kapısı olan emlak vergisini tavan fiyatlardan belirlerken bu konuda hassasiyet gösterilmesi istendi. Yeni düzenleme ile değerleme oranının herkese eşit uygulanması için takip sistemi kurulacak. Düzenleme ile vatandaşlar astronomik artışlarla karşı karşıya kalmaktan kurtulacak.

Enflasyonla tutarlı emlak vergisi ödeme imkânına kavuşacaklar.