Ve İstanbul'a kar geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bugün yayınladığı günlük tahmin raporunda, yurdun bazı noktarında kuvvetli yağış ve kuvvetli rüzgar beklendiği belirtildi. Hava durumu için Meteoroloji'den son dakika uyarıları yapılmaya devam ediliyor...

Ve İstanbul'a kar geliyor!
Habertürk'te yer alan habere göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü, günlük hava durumu tahmin raporunu yayınladı. Yayınlanan raporda yurdun bazı kesimlerinde kuvvetli yağış ve kuvvetli rüzgar görüleceği belirtildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için de yoğun kar yağışı uyarısı yapıldı. Öte yandan dün Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada, İstanbul kar yağışı için tarih verilmişti. Peki İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Bugün hava nasıl olacak? İşte 19 Ocak Meteoroloji hava durumu raporu...

HAVA DURUMU RAPORU (19 OCAK CUMA)

Yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Batı Karadeniz'in batısı, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kayseri, Sivas, Ordu ve Tokat çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Karadeniz kıyıları, Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülecek yağışların; Mardin ve Diyarbakır çevrelerinde kuvvetli sağanak (21-50 kg/m2), Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yoğun (20 cm. üzeri) olmak üzere karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Hava sıcaklığının Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile iç kesimlerde 4 ila 8 derece azalacağı, ancak batı bölgelerden başlayarak artacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın ise ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimleri ile Batı Akdeniz'de kuzey yönlerden, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da güney yönlerden orta kuvvette, Akdeniz ile Karadeniz'in kıyı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu'nun güneyinde güney ve güneydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Mardin ve Diyarbakır çevrelerinde kuvvetli sağanak (21-50 kg/m2), Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yoğun (20 cm. üzeri) olmak üzere karla karışık yağmur ve kar şeklinde etkili olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (buzlanma ve don olayı, ulaşımda aksamalar, kuvvetli rüzgar) dikkatli tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın; Akdeniz ile Karadeniz'in kıyı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu'nun güneyinde güney ve güneydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Soba ve baca gazı zehirlenmesi, ulaşımda aksamalar, çatı uçması vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

İSTANBUL'A KAR YAĞIŞI İÇİN TARİH VERİLDİ

İstanbul ve çevresinde cuma ve cumartesi günü sıcaklıklar yükselirken, yarı yıl tatilinin ilk haftası kenti kar bekliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı 44'ü İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde bin 750 otomatik yer gözlem istasyonu bulunuyor. Yüksek atmosfer gözlemi için de biri İstanbul'da Türkiye'nin 9 noktasında bulunan merkezlerden 12 saat arayla meteoroloji balonu uçurularak atmosferin her bir katmanından sıcaklık, nem, basınç, rüzgarın hızı ve yönüne ilişkin veriler alınıyor.

Çatalca'daki meteoroloji radarı ise anlık yağış bulutlarını takip ederek, 2-3 saat öncesinde yağışın cinsini ve miktarını tespit ederek şiddetli yağış uyarısı yapıyor.

İstanbul'daki hava durumuna ilişkin konuşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Birinci Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, dün sabah saatlerinde başlayan lodos fırtınasının bu sabahtan itibaren karayele döndüğünü söyledi.

Bugün ve yarın sabaha kadar bölgede karayel fırtınasının etkili olacağını dile getiren Kocaman, rüzgarın hızının saatte 80 ve 100 kilometreye kadar çıkacağını dile getirdi.

Bugünkü tahmin haritasının her zaman rastlanılan bir durum olmadığını belirten Kocaman, rüzgar, fırtına, şiddetli yağış, kar, karayel ve lodos fırtınasının bir arada görüleceğini, Türkiye'nin bütün hava olaylarını aynı anda yaşayacağını anlattı.

Kocaman, özellikle yurdun batı kesimleri, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'nun batı kesimlerinde yarın sabah saatlerine kadar karayel, doğu kesimlerde ise lodos fırtınasının etkili olacağını vurgulayarak, vatandaşların soba zehirlenmelerine karşı tedbirli olmalarını, sobalarını söndürmeden uyumamaları gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli kar yağışlarının beklendiğini ifade eden Kocaman, Doğu Akdeniz'de ise şiddetli sağanak yağış görüldüğünü, Mersin, Adana, Hatay'ın kıyı kesimleri ve Kahramanmaraş civarındaki sel olabileceğini için yetkilileri ve vatandaşları uyarmak istediklerini vurguladı.

Kocaman, rüzgarın dönmesiyle ani düşen sıcaklıkların gece 8 dereceye kadar ineceğini belirterek, "Yarından itibaren yağış kesiliyor. Cuma ve cumartesi günü özellikle İstanbul'da yağış olmayacak. Sıcaklıklar mevsim normallerine gelecek ve hatta bir kaç derece üzerinde seyredecek. Pazar gününe kadar İstanbul güzel bir hava geçirecek." dedi.

"Kuvvetli soğuma geliyor"

Ahmet Kocaman, yarın eğitim ve öğretimde yarı yıl tatilinin başlayacağını anımsatarak, şöyle devam etti:

"İstanbul'da cuma ve cumartesi günleri yağış yok. Parçalı bulutlu bir hava. Sıcaklıklar 12-13 derece civarında olacak. Ama pazar gününden itibaren yurdumuzun batı bölgelerinden başlamak üzere yağışlı bir sistem etkisine girilecek. Pazar ve pazartesi rüzgar lodos yönünden esecek. Hava sıcaklığı mevsim normallerinde olacak ama salıdan başlayarak kuvvetli bir hava soğumasını bekliyoruz. Yarı yıl tatilinin ilk haftasında İstanbul, Marmara Bölgesi yağışlı geçecek. Özellikle salı ve çarşamba günleri sıcaklığın 5 dereceye kadar düşmesini bekliyoruz. Kuvvetli bir soğuma var. Ön müjde olarak salı ve çarşamba günleri İstanbul'un yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur görülüyor. Yani İstanbul için salı ve çarşamba günleri kar ihtimali belirdi ama kar durumunu pazartesiden itibaren daha net olarak çocuklara söyleyebiliriz."

Kocaman, önümüzdeki hafta Anadolu'nun çoğu yerinde sıcaklıkların sıfırın altına düşeceğini ve kuvvetli kar yağışı görüldüğünü anlatarak, yarı yıl nedeniyle özel araçlarıyla tatile çıkan vatandaşların buzlanma nedeniyle kar lastiği, çekme halatı ve zincir gibi gerekli tedbirleri alarak yola çıkmaları uyarısında bulundu.

Geçen yıl 6 Ocak'ta İstanbul'a kar yağışının yaşandığını anlatan Kocaman, bu yılın ise sıcak geçtiğini, yağışların ise mevsim normallerinde olduğunu dile getirdi.

BÖLGELERE GÖRE HAVA DURUMU TAHMİNLERİ

Marmara Bölgesi

Parçalı, doğusunun çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

BURSA °C, 8°C
Parçalı bulutlu

ÇANAKKALE °C, 12°C
Parçalı bulutlu

İSTANBUL °C, 10°C
Parçalı, ilk saatlerde Anadolu yakası çok bulutlu

KIRKLARELİ °C, 11°C
Parçalı bulutlu

Ege Bölgesi

Parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

AFYONKARAHİSAR °C, 4°C
Parçalı bulutlu

DENİZLİ °C, 9°C
Parçalı bulutlu

İZMİR °C, 12°C
Parçalı bulutlu

UŞAK °C, 5°C
Parçalı bulutlu

Akdeniz Bölgesi

Parçalı, doğusunun çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; bölge genelinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor.

ADANA °C, 13°C
Parçalı, ilk saatlerde çok bulutlu

ANTALYA °C, 16°C
Parçalı bulutlu

KAHRAMANMARAŞ °C, 5°C
Çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde sağanak yağışlı

MERSİN °C, 13°C
Parçalı bulutlu

İç Anadolu Bölgesi

Parçalı, kuzey ve doğusunun yer yer çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde Kayseri ve Sivas çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ANKARA °C, 3°C
Parçalı, ilk saatlerde çok bulutlu

ESKİŞEHİR °C, 3°C
Parçalı, ilk saatlerde çok bulutlu

KAYSERİ °C, 0°C
Çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde kar yağışlı

SİVAS °C, -2°C
Çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde kar yağışlı

Karadeniz Bölgesi

Batı Karadeniz

Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde batısının yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; kıyılarda yağmur, iç kesimlerde kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın; kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

BOLU °C, 0°C
Çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde kar yağışlı

DÜZCE °C, 5°C
Çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde kıyıları yağmur, iç kesimleri kar yağışlı

SİNOP °C, 9°C
Parçalı ve çok bulutlu

ZONGULDAK °C, 7°C
Çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde yağmurlu

Orta ve Doğu Karadeniz

Çok bulutlu, Doğu Karadeniz ile Ordu ve Tokat çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; kıyılarda yağmur, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın; kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esmesi bekleniyor.

AMASYA °C, 4°C
Parçalı, akşam saatlerine kadar çok bulutlu

GİRESUN °C, 10°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

SAMSUN °C, 9°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

TRABZON °C, 9°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

Doğu Anadolu Bölgesi

Çok bulutlu, bölge genelinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Elazığ, Bingöl ve Şırnak çevrelerinde kuvvetli yağmur ve karla karışık yağmur (21-50 kg/m2), Erzincan, Tunceli ve Hakkari çevrelerinde yoğun kar (10-50 cm) şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın bölgenin güneyinde güney ve güneydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esmesi bekleniyor.

ELAZIĞ °C, 4°C
Çok bulutlu, öğle saatlerine kadar yer yer kuvvetli olmak üzere karla karışık yağmur ve yüksekleri kar yağışlı

ERZURUM °C, 1°C
Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı

HAKKARİ °C, 3°C
Çok bulutlu, akşam saatlerine kadar yer yer yoğun olmak üzere kar yağışlı

VAN °C, 5°C
Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, Batman'ın kuzey kesimleri ile Siirt çevrelerinin karla karışık yağmur ve yükseklerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Diyarbakır ve Mardin çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak (21-50 kg/m2), Batman'ın kuzey kesimleri ile Siirt çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar yağışı (20 cm. üzeri) olması bekleniyor.

DİYARBAKIR °C, 5°C
Çok bulutlu, sabah saatlerinde kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı

GAZİANTEP °C, 6°C
Çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde sağanak yağışlı

ŞANLIURFA °C, 5°C
Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı

SİİRT °C, 5°C
Çok bulutlu, akşam saatlerine kadar yoğun olmak üzere karla karışık yağmur ve yüksekleri kar yağışlı

DENİZLERDE HAVA DURUMU RAPORU


Karadeniz ve Batı Akdeniz 'de kuvvetli fırtına, Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor.

Karadeniz

Hava Durumu: Çok bulutlu, doğusu ile ilk saatlerde batısı yağmurlu, Rüzgâr: Batı Karadeniz'de batı ve güneybatıdan 4 ila 6 (30-50km/sa), doğusu akşam saatlerine kadar 7 ila 9 (75-90 km/sa), Doğu Karadeniz'de batı ve kuzeybatıdan 7 ila 9 (75-90 km/sa), akşam saatlerinden sonra 5 ila 7 (40-60 km/sa) kuvvetinde; Dalga: 4,0 ila 5,0m, batısında öğle saatlerinden sonra, doğusunda akşam saatlerinden sonra 2,0 ila 3,0m, Görüş: İyi, fırtına anında zayıf.

Marmara Denizi

Hava Durumu: Çok bulutlu, Rüzgâr: Güney ve güneybatıdan 3 ila 5(20-40km/sa) kuvvetinde; Dalga: 1,0 ila 2,0m, Görüş: İyi.

Ege Denizi

Hava Durumu:
Parçalı bulutlu, Rüzgâr: Güney ve güneybatıdan 3 ila 5 (20-40km/sa) kuvvetinde; Dalga: 1,0 ila 2,0, Görüş: İyi.

Akdeniz

Hava Durumu:
Çok bulutlu, doğusu sağanak yağışlı, Rüzgâr: Kuzey ve kuzeybatıdan Batı Akdeniz'de 7 ila 9 (75-90 km/sa), Doğu Akdeniz'de 6 ila 8 (50-75km/sa), akşam saatlerinden tamamında kuzey ve kuzeydoğudan 3 ila 5 (20-40km/sa) kuvvetinde; Dalga: 3,0 ila 4,0m, akşam saatlerinden sonra 1,0 ila 2,0m, Görüş: Orta, zamanla iyi.

Van Gölü

Hava Durumu:
Çok bulutlu ve kar yağışlı, Rüzgâr: Doğu ve kuzeydoğudan 2 ila 4 (10-30 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 0,25 ila 0,5m, Görüş: İyi, yağış anında orta.