Vücudunuzdaki benleri takip edin!...

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mesut Türker, vücuttaki bazı benlerin renk ve şekillerinin risk hakkında ipuçları verdiğini söyledi.

Vücudunuzdaki benleri takip edin!...

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mesut Türker, vücuttaki bazı benlerin renk ve şekillerinin risk hakkında ipuçları verdiğini söyledi. Op. Dr. Mesut Türker, insan vücudunda doğumsal ya da sonradan ortaya çıkan benlerin olabildiğini belirterek, ‘'Basit olarak niteleyebileceğimiz bir kısım benler zamanla kendiliğinden kaybolabileceği gibi, bazı benler de sonradan çıkabilir. Bu durum benlerin doğal süreci olarak kabul edilir'' diye konuştu.

Op. Dr. Mesut Türker, benlerle ilgili şu bilgileri verdi: "Çoğunlukla, deri renginde, deri yüzeyinde küçük saplı görünümde olan ve genellikle ‘et beni' olarak nitelendirilen benler zararsız olarak nitelendirilir. Bu benler lokal anestezi ile kolaylıkla çıkartılabilir. Ancak bazı benler bu kadar basit olmayabilir. Örneğin, benin düzensiz ve kenarlarının kıvrıntılı olması; kırmızı, kahverengi, siyah, mor gibi benlerin üzerinde fazla renk hakimiyetinin olması tümör açısından olumsuzluğa işaret eder. Ayrıca benin bulunduğu bölgede, kişinin dikkatini çeken kaşıntı, ele gelen kabarıklık gibi belirtilerle beraber, benin büyüklüğünü 6 mm'nin üzerinde ise ciddi bir risk var demektir. Benler üzerinde tek renk hakimiyeti varsa ve görünümünde dikkat çeken herhangi bir değişiklik yoksa bu benleri zararsız olarak kabul edebiliriz. Ancak kural olarak, saçlı deri, el içi, sakal bölgesi, boyun, kasık ve ayak tabanında bulunan ve irritasyona (tahriş) maruz kalan bölgelerdeki benlerin cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Bununla beraber vücudunda çok sayıda beni olanlar daha fazla risk altındadırlar. Vücudumuzda bulunan benler düzenli olarak kontrol edilmeli, ancak kesinlikle benlerle oynanmamalı, üzerindeki kıllar çekilmemeli, yukarıda belirttiğimiz değişiklikler tespit edildiğinde veya şüphelenildiği takdirde zaman kaybetmeden bir plastik cerrahi doktoruna başvurulmalıdır."