Washington bu iddiayla çalkalandı!..

Wall Street Journal gazetesi ABD Başkanı Obama'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun 2014'ten itibaren gizlice dinlenmesine karar verdiğini iddia etti. Beyaz Saray ise iddiaları reddetse de açıkça "Dinlemiyoruz" diyemedi.

Washington bu iddiayla çalkalandı!..
Sabah'tan Ragıp Soylu'nun haberine göre Obama, "Dost ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının görüşmelerini ulusal güvenliği ilgilendiren kaçınılmaz, meşru gerekçeler olmadan dinlemeyeceğiz" demişti.

Wall Street Journal'a isminin gizli kalması şartıyla konuşan görevdeki ve emekli yetkililere göre, Obama bu açıklamanın ardından dinlenmeyecek liderler listesi oluşturdu. Listeye daha önce dinlendiği için kriz yaşanılan Almanya Başbakanı Angela Merkel eklenirken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dışarıda bırakıldı. Böylelikle Erdoğan ve yakın çevresinin dinlenmesi için Beyaz Saray tarafından izin verilmiş oldu.

"DİNLEMİYORUZ" DENİLMEDİ

Konuyla ilgili Sabah'ın sorusunu yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price ısrarımıza rağmen NSA'in açıkça Erdoğan'ı dinleyip dinlemediğini söylemekten kaçındı. Price, "Başkan Obama 2014'te ortada zorlayıcı bir ulusal güvenlik durumu olmadıkça dost devlet ve hükümet başkanlarının iletişimlerini takip etmeyeceğimizi açıklamıştı. Beraber çalıştığımız devlet ve hükümet başkanları onlara gerçek birer ortak olarak muamele ettiğimiz konusunda güvende hissetmeliler. Bunun dışında söyleyebileceğim bir şey yok" dedi. Gazete haberi basmadan önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın toplantısında iddialarla ilgili bir açıklama yapan sözcü Mark Toner ise, "İstihbarat konularıyla ilgili yorum yapamam fakat Türkiye çok yakın bir müttefik. Türkiye'ye bu şekilde muamele yaptığımıza inanmak için hiçbir sebep yok" dedi.

WASHINGTON KARIŞTI

Netanyahu'nun ABD Kongre üyeleri ve Yahudi Amerikalı liderlerle yaptığı görüşmelerin NSA tarafından dinlendiği iddiası ise başkent Washington'ı karıştırdı. Netanyahu'nun özellikle İran'la yapılan nükleer müzakereleri baltalamak ve Kongre üyelerini İran anlaşması aleyhine motive etmek için görüşmeler yaptığı biliniyor. İsrail iletişim ağına koyulan siber implantlar sayesinde Netanyahu'nun ofisi de dinlenmeye devam edildi.

WSJ'ye konuşan eski bir yetkili, Netanyahu'nun yaptığı görüşmelerden 6 saat sonra söz konusu görüşme içeriğinin Beyaz Saray'a iletildiğini söyledi. Beyaz Saray dinleme faaliyetinin yasa dışı olabileceğini düşündüğü için NSA'e bir mesaj göndererek, "Bize ne göndereceğinize siz karar verin" demiş. İsrailli yetkililerin Amerikalılar tarafından kendilerine verilen İran anlaşması detaylarıyla ilgili olarak Kongre üyelerine bilgi sızdırdığı tahmin ediliyor.