WSJ'den Türkiye'yi karalayan haber

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Türkiye’yi sahte ilaç üssü gösterdiği haberinin de yalan olduğu ortaya çıktı.

WSJ'den Türkiye'yi karalayan haber

Emniyet, Wall Street Journal gazetesinin kanser ilaçlarının Türkiye’de merdiven altı yerlerde üretilip yurtdışına satıldığını iddia ettiği haberi üzerine inceleme başlattı. Haberin kaynağının Suriyeli sahte ilaç satıcısı olduğu belirlendi. Piyasa değeri yüksek olan kanser ilaçlarının Türkiye’de merdiven altı yerlerde üretilip aralarında ABD ve İngiltere’nin de olduğu birçok ülkeye satıldığını iddia eden gazetinin haber üzerine emniyet inceleme başlattı. Haberin kaynağının Suriyeli bir sahte ilaç satıcısı olduğu, yayımlanan faturanın da bu kişi tarafından sahte olarak hazırlandığı anlaşıldı. WSJ muhabirinin haberi bu kişinin yönlendirmesiyle yaptığı öne sürüldü.

TÜRKİYE’Yİ KARALAYAN HABER

Dünya sağlık çevrelerinin dikkatini çeken haberde kanser ilacı Avastin’in Türkiye’de merdiven altı imalathanelerde üretildiği öne sürüldü. İçinde etkenmadde yerine aseton bulunan kanser ilacının Türkiye’de Kırbaç Medikal adlı şirket adına kesilen naylon faturayla yurtdışına satıldığı iddia edildi.

Firmanın ürettiği kanser ilacının önce İsviçre’ye oradaki firmanın aracılığıyla da İngiltere ve ABD’ye gönderildiği ileri sürüldü. İsviçre’ye gönderilen ilaçların faturasını ele geçirdiğini iddia eden WSJ, faturada şirketin sahibi olarak Nurettin Kırbaç’ın görüldüğünü yazdı.

Gazete, faturada belirtilen adresemuhabirler gönderiklerini ancak adreste Kırbaç Medikal firmasının olmadığını burada bir tekstil atölyesinin bulunduğunu öne sürdü.

FATURA DA SAHTE ÇIKTI

Haber üzerine inceleme başlatan polis, çok ilginç bilgilere ulaştı. İlk olarak sahte ilaç haberinin kaynağı konunun uzmanları yerine turist rehberi, şoför ve sahte ilaç satıcısı çıktı.

WSJ’nin yayınladığı faturanın da sahte olduğu tespit edildi. Ticaret Sicil kayıtlarında bu isimde bir şirketin olmadığı anlaşıldı. Nurettin Kırbaç’ın ise Anadolu’nun bir köyünde çiftçilik yaptığı belirlendi. İncelemede en dikkat çekici ayrıntı ise WSJ’nin haberine kaynaklık eden kişi oldu. WSJ muhabirinin Mısır’da yaşayan H.D. (Hint Daba) isimli bir Suriyeli ile görüştüğü ve Türkiye’yi karalayan haberi bu kişinin yönlendirmesiyle yaptığı öğrenildi. Sahte olduğu tespit edilen ve hiçbir geçerliliği olmayan naylon faturanın sahte ilaç satıcısı Suriyeli H.D’den aldığı belirtildi.

Türkiye ilacı, dünya Türkiye’yi takip ediyor

Sağlık Bakanlığı’nın sahte ve kaçak ilacın önlenmesi için 2010’dan beri uyguladığı İlaç Takip Sistemi (İTS), dünya markası olma yolunda. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, ABD, Brezilya, Ukrayna, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Körfez ülkelerinden yetkililerin incelediği sistemi dünya markası yapmaya ve birçok ülkeye satmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’de İlaç Takip Sistemi 2010’dan beri uygulanıyor. Sahte, kaçak ve yasa dışı ilacın önlenmesi, kupür sahteciliğinin ortadan kaldırılması, akılcı ilaç kullanımının desteklenmesi, piyasa kontrolü için ilaçlar hakkında veri sağlanmasının amaçlandığı sistemde, her ilaca bir kimlik numarası niteliğinde ‘’karekod’’ veriliyor.

Dünyada ilk defa Türkiye’de başarıyla uygulanan ve benzeri olmayan yenilikçi bir sistem olan İTS, hastaların ilaca güvenle erişiminin sağlanması için her ilacın konumunu takip etmek üzerine tasarlandı. Bu nedenle piyasadaki tüm ilaçlar ür etimden tüketime tüm aşamalarda bildirimlerle izleniyor. Bu şekilde sahte, kaçak ve her türlü yasa dışı ilaç satışı engellenmiş oluyor. Stok durumları izlenebildiğinden ilaçlar gerektiğinde kolaylıkla piyasadan toplanabiliyor. İlaç Takip Sistemi ile yılda yaklaşık 2,5 milyar ilaç birimi ve her ilaç birimi için ortalama 10 hareket takip ediliyor.

Avantis nerede kullanılıyor

Avastin ilacı, akciğer, kolon ve böbrek kanserlerinin tedavisinde önemli bir yere sahip. Avastin’in içerdiği “Bevacizumab” etken maddesi, kanser tedavisinde kullanılan bir monoklonal antikor. Avastin ilacı Altuzan markası adı altında satılıyor. Roche ve Genentech firmaları tarafından geliştirilen Altuzan kanser ilacının 100 miligramlık olanı 714.07 TL, 400 miligramı 2 bin 839 TL’den eczanelerde satılıyor. SGK, raporlu hastaların ilacını karşılıyor.

Sahte ilaçlar Suriye kaynaklı

Güvenlik güçleri tarafından bugüne kadar yapılan operasyonlarda sahte ilaç üretimi yapıldığına dair hiçbir bulgunun elde edilememiş olması iddiaların asılsız ve yönlendirme amaçlı yapıldığı tezini güçlendirdi. Üstelik Türkiye’de gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen sahte ilaçların, özellikle afrodizyak ilaçların yüzde 90’ının Suriye’de üretilip Türkiye’ye sokulduğu adli birimlerce tespit edildi. Suriye’nin sahte ilaç üretiminde dünyada ciddi bir yere sahip olduğuna dikkat çekildi.

BİLAL ŞAHİN