Yargıtay'dan tarihi karar!..

Yargıtay, hayat kadınını öldüren sanığa 'tahrik indirimi' yapılamayacağına karar verdi.

Yargıtay'dan tarihi karar!..

Yargıtay, geçimini barlarda çalışarak ve hayat kadınlığı yaparak sağlayan kadınla birlikte olduktan sonra, “başka erkeklerle olması beni tahrik etti” diyen sanığın savunmasına itibar etmedi.

İzmir'de yaşayan O.S. evli ve iki çocuk babası. Eşine açtığı boşanma davası devam ederken, birahanede çalışan ve fuhuş yaparak geçimini sağlayan Fatma K. ile tanıştı. Sanık O.S. ev açtığı Fatma'dan hayat kadınlığını bırakmasını istedi. Bu isteği bir süreliğine yerine getirebilen Fatma, O.S.'nin kendisine maddi anlamda destek olmaması üzerine oturduğu evden ayrıldı. İki çocuğunun geçimini sağlamak için barda çalışmaya ve hayat kadınlığına tekrar başlayan Fatma, izini kaybettirdiğini düşündüğü anda karşısına yeniden O.S. çıktı. Fatma'nın kaldığı evi öğrenen O.S. evin önünde bağırınca Fatma, O.S.'yi eve aldı. Aralarında çıkan tartışma sonrası O.S. Fatma'yı 18 bıçak darbesiyle öldürdü.
 
İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan O.S., 'canavarca hisle adam öldürmek' suçundan mahkum olurken, mahkeme O.S.'nin aynı zamanda tahrik indiriminden yararlanmasına karar verdi. O.S. hakkında 20 yıl hapis cezası verildi. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi yerel mahkeme kararını bozarak Avrupa standartlarında bir karara imza attı.
 
Daire, verdiği kararda “maktulenin yaşam tarzının sanık yönünden tahrik oluşturmayacağı, olay öncesinde veya sonrasında maktuleden kaynaklanan sanık lehine tahrik oluşturacak herhangi bir haksız söz veya eylem bulunmadığı anlaşıldığı halde sanığın daha az ceza almaya yönelik soyut nitelikteki savunmasına itibarla tahrik hükmü uygulanarak eksik cezai tayini bozmayı gerektirmiştir” dedi.

KARŞI OY YAZISI: "VAJİNAYA TUZLUK SOKMAK CANAVARCA HİS DEĞİL, CİNSEL SALDIRI"

Oyçokluğuyla alınan karara karşı oy yazan Daire Üyesi Salih Zeki İskender ise, sanığın tahrik indiriminden yararlanmasının kabul edilemeyeceğini ve töre saikiyle cinayet işlediği için cezanın bu şekilde verilmesi gerektiğini savundu.

İskender, karşı oy yazısında, hayat kadını olarak çalışırken öldürülen kadının vajinasına tuzluk sokmanın 'canavarca hisle adam öldürmek' suçunu değil, 'cinsel saldırı' suçunu oluşturacağını da iddia etti.

YASEMİN GÜNERİ /AHT