Yaz ortası detoks önerileri

Son senelerde ise batıdan gelen bir rüzgar ile detoks, sağlıklı yaşam ve spor, günlük yaşantımıza hızlı bir giriş yaptı.

Yaz ortası detoks önerileri
Akşam'dan Çağla Gürsoy'un yazısı...

Köşemde sıkça mekân önerileri yazıyorum. Gurme değilim yediğimi, içtiğimi de çok araştırmam. Lezzetliyse, sunumu güzelse benim için okeydir ama şu da bir gerçek ki özellikle biz Türklerin damak zevkine hitap eden besinler ya çok yağlıdır ya da şekerli. Kilo problemi ise Türk halkının ortak sorunu… Beylerde göbek, bayanlarda kalça olmazsa olmazımız.Son senelerde ise batıdan gelen bir rüzgar ile detoks, sağlıklı yaşam ve spor, günlük yaşantımıza hızlı bir giriş yaptı. İlk başta biraz batı özentiliği olarak adlandırılıyordu. Bilip bilmeden yapılan şok detokslar, ölüm diyetleri, oramızı buramızı sakatladığımız ağır egzersizler derken zamanla bilinçlendik. Ebru Şallı sağ olsun platesi 7’den 77’ye çözdük. Bilinçli diyetisyenlerin artmasıyla beraber her şeyi yiyerek zayıflamayı da yavaş yavaş öğrendik. Ama detoks hâlâ muallak...Yanlış uygulanan detokslar ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

KISA SÜRELİ SIVI DETOKSU

Birçok marka hayatımızı kolaylaştırmak adına sıvı detoks setleri hazırlıyor ve günlük olarak evlerimize ulaştırıyor. 3 ve 5 günlük yapılan sıvı detoksları en önerilenler ama sadece bu sebze –meyve karışımı sularla 5 gün boyunca beslenmeyi göze alıyorsanız, Survivor adasındaki gibi açlıktan gergin ve sinirli günlere hazırlıklı olmanızda fayda var. Ben şahsen 3günden fazlasını yapamadım. Evde hazırlayabileceğiniz birkaç detoks içeceği tarifi araştırdım sizin için. Unutmamanız gereken bir nokta. Sıvı detoks uyguluyorsanız çay, kahve, sigara, alkol vb. yok!

Detoks suyu tarifi 1: 1 tane elma, 1 avuç taze nane, 2 adet kereviz sapı, çeyrek orta boy salatalık, yarım limonu soyup iki parçaya bölün. Sonrasında tüm malzemeleri küp küp doğrayın, katı meyve sıkacağından geçirin.

Detoks suyu tarifi 2: Yarım salatalık, 3 adet orta boy havuç, yarım adet kırmızı turp (yapraklarıyla kullanacağız) Kırmızı turpun yapraklarını güzelce doğrayın. Salatalığımızı küp küp doğrayın. Turpu halka şeklinde güzelce doğrayın ince ince. Tüm malzemeleri kabuklu kullanacağız unutmayın. Katı meyve sıkacağından tüm malzemeleri geçirip, vakit kaybetmeden detoks suyu taze taze için.
Detoks suyu tarifi 3: 3 dal kadar kereviz, yarım çay kaşığı limon suyu, 3 adet havuç, 1 adet pancar, yarım çay kaşığı kadar kıyılmış zencefil. Tüm malzemelerimizi güzelce yıkayıp ince ince doğruyoruz. Malzemelerin hepsini blendırdan geçiriyoruz.

UZUN SÜRELİ DETOKSLAMA

Sıvı detoksu ile vücudunuzu tazelediniz, pislikleri atınız ve bunu muhafaza etmek istiyorsanız veya ben sıvı detoksu yapamam daha uzun sürede sağlıklı beslenerek fazla kilolarımdan ve toksinlerimden kurtulmaya razıyım diyorsanız bu önerileri göz önünde bulundurarak kendi detoksunuzu kendiniz belirleyin. Kendi belirleyeceğiniz bir süreç içerisinde sadece bu saydığım besinleri tüketin ve vücudunuzdaki değişimi görün.

Detoks Sebzeleri: Lahana, maydonoz, ıspanak, pazı, marul, brokoli, kırmızı biber, havuç, patates, bal kabağı

Detoks Proteinleri: Yumurta, yoğurt, kefir, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri

Detoks meyveleri: Salatalık, ahududu, böğürtlen, kavun, limon

EN EĞLENCELİ DETOKSLAR

Kırmızı Ayran: 150gr yoğurt, 200gr kırmızı pancar, yarım bardak su

Kırmızı pancarı, meyve sıkacağından geçirerek yoğurt ve su ile ayran kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Özellikle akşam tüketirseniz metabolizmanızı hızlandırarak akşam yemeğini hızlı sindirmenize yardım edecektir.

Tropikal Smoothie: Birer fincan dondurulmuş muz, ananas, hindistan cevizi, yarım bardak su, yarım çay kaşığı zerdeçal

Tüm malzemeleri blendırda pürüzsüz kıvama gelinceye kazar karıştırın. Özellikle gün içerisinde hem ferahlatıcı hem de ödem atıcı etki gösterecektir.

Naneli Kumpir: Büyükçe bir patates, yarım su bardağı süzme yoğurt, nane Patatesin diyetlerde kötü bir imajı var oysa ki doğru şekilde hazırlandığında çok zararsız 100gr patates sadece 70kalori. Kumpir ise en favori patates yemeklerinden biri olmasına rağmen iyi bir detoks yemeği de olabilir. Kabuklu patatesi ortadan kesip fırınlayın. Fırından çıkan patatesi süzme yoğurt ve nane karışımı ile lezzetlendirin.

(ÇAĞLA GÜRSOY / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım