Yazın büyük derdi: Cilt lekeleri

Yaz güneşinin ortaya çıkardığı gizli düşmanımız lekeler...

Yazın büyük derdi: Cilt lekeleri
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Pek çok kadının başının derdi olan lekeler yaz güneşinin etkisiyle ortaya çıkar ve belirginleşir. Aslında bu leke konusu bir yazıda özetlenecek, tek bir işlemle ortadan bir daha hiç gelmemek üzere kalkacak bir şey değil maalesef. Birden fazla sebebi olduğu gibi, birden fazla işlemin içinde olduğu kombine tedaviler uygulamak gerekiyor. Tedavi edebilmek ve  yapılacakları belirlemek için de detaylı bir analiz şart. Sadece tedavi yetmez, lekeleri baskılamak da özellikle yaz aylarında önem taşır. Artık hepimiz adımız gibi biliyoruz, güneşlenmek, özellikle de 12-15 saatleri arasında, başta deri kanseri, erken yaşlanma, deri kalitesinin azalması ve leke gibi bir çok probleme neden oluyor. Peki ama hiç mi güneşlenmeyelim? Kendimizi nasıl koruyalım ve bu leke belasını en aza nasıl indirelim? Güneş koruyucu sürmek ve gölgede kalmak dışında yeni leke oluşumunu ve olan lekelerin daha da belirgin hale gelmesini engellemek için yaz aylarında da yapabileceklerimiz var. Yaz aylarında yapabileceğiniz lekenin koyulaşmasını önlemek de yeni leke oluşumuyla savaşmak kadar önemli. Renk açıcı, cildi soyan ve hassasiyet oluşturan işlemler bu dönem uygun değil ancak bu amaçla yaz aylarında da güvenle yapılabilen özellikli lazerler mevcut.

Peki ama yazın hangi lazer kullanılabilir?

Özellikle derin ve koyu lekelerde, farkı bir dalga boyu ile çalışan Q-switch bir lazer türü. Lekenin giderilmesini ve lekeye sebep olan pigmentin aşırı üretiminin baskılanmasını sağlıyor. Saniyenin milyonda biri hızında atış ile yüksek enerjiyi lekeye ulaştırabiliyorken diğer lazer türleri saniyenin sadece yarısı ya da onda biri hızında atış yapıyor. Burada önemli olan, yüksek miktarda enerjiyi cilde zarar vermeden leke üzerinde odaklanabilmesi ve bu esnada çevre dokuya ısıyı yayabiliyor olması. Yapılan atışla oluşan patlamanın etkisiyle, birbirine tutunmuş büyük leke pigmentleri binlerce küçük parçalara ayrılıyor. Bu şekilde küçük parçalara ayrılan melanin pigmenleri artık vücut tarafından atılabilir hale geliyor. Hücreler tarafından eritilerek bölgeden uzaklaştırılıyor, işte daha aydınlık ve berrak bir cilt bu şekilde oluşuyor. Bu dalga boyunda yapılan atışlar cilt altında melanin pigmentlerini oluşmasını da baskılıyor. Bu uygulamanın düzenli tekrarlanması gerekiyor. 10 seansa kadar yapılan uygulama sonrasında lekelerde ciddi azalma ve yeni leke oluşumunun durduğu görülebiliyor. İşlem özellikle yaz süresince yapıldığında ise lekenin koyuluğunda ciddi bir gerileme ve aynı zamanda yeni leke oluşumunda gözle görülür bir avantaj sağlıyor.

Aksesuarlarınız aslında koruyucularınız...

Lazer ile yaz boyunca yaptıracağınız baskılama tedavisine bir parça destek olmak isterseniz o zaman şık aksesuarlarınızı yanınızdan ayırmayın. Aslında çoğu zaman moda yönü ön plana çıksa da şapka kullanımı yaz aylarında keskin güneş ışınlarının lekelenme için bahane arayan derinize direkt ulaşmasını engeller. Güneş ışınlarının daha dik geldiği öğlen saatleri büyük şapkalarınız için güzel bir fırsat. Lekelerin en sık ortaya çıktığı yerlerden biri de göz çevresi. Bu bölgenin koruyucu aksesuarı da yaz aylarının vazgeçilmezi olan güneş gözlükleri. Güneş gözlüğü seçiminde artık daha dikkatli olmak lazım. Sadece çerçevenizin rengi veya şekli değil kullanılan camının UV özelliklerini bilme zamanıdır. Yoğun güneş ışınlarını filtre eden camlar göz çevrenizin kırışmasını ve lekelenmesini engellemede yardımcınızdır. Yazın keyfini çıkartırken leke baskılama yaptıranlar için sonbaharla birlikte yeni nesil lazer teknolojileriyle leke tedavilerini artık çok daha kolay olacak.

(PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım