Yemek buharı KOAH yapıyor

İzmir’de son 5 yılda 130 bin kişi KOAH’a yakalandı. Dr. Enver Yalnız, “Evde yapılan yemeklerin buharı, sigaradan sonra KOAH’ta en büyük etken” dedi.

Yemek buharı KOAH yapıyor
Yeni Asır'dan Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre Dünyada ölüme sebep olan hastalıklar arasında 4. sırada yer alan Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) İzmir'de korkutan boyutlara ulaştı. Sadece son 5 yılda Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Araştırma Hastanesi'ne başvurup KOAH teşhisi konan hasta sayısı 130 bin kişiye dayandı.

KOAH'ın ilk nedeninin sigara olduğuna dikkat çeken Başhekim Dr. Enver Yalnız, "Evde yapılan yemeklerin buharı, sigaradan sonra KOAH'ta en büyük etken" dedi. Hastanede yılda ortalama 26 bin kişiye KOAH tanısı konduğunu söyleyen Dr. Enver Yalnız, "KOAH'ın en büyük sebebi sigara. Ancak bunun yanında hava kirliliği ve mesleki maruziyetler de KOAH'a neden oluyor. Sağlık Bakanlığı 2009'dan beri sigarayla savaşıyor. Bu kapsamda Türkiye'de sigara içme oranı yüzde 40'tan yüzde 25'lere çekildi. Ancak bu yetmez. İnsanların ev ortamında dahi hava kirliliğine dikkat etmesi gerekir" diye konuştu.

Dünyanın 3'te birinin ev ortamında yakacak dumanı ve yemek buharına maruz kalarak KOAH olduğunu söyleyen Dr. Yalnız, "Kadınların ısınmak için yaktığı yakıt, evde yapılan yemeklerin buharları sigaradan sonra KOAH'ta en büyük etken. Bu durumda evin sık sık havalandırılması gerekiyor. Ev içinde dumana ya da buhara maruz kalınmamalı. Bunun dışında tozlu ortamlarda çalışma da KOAH'ı tetikleyici etkenler" dedi.

Yüzde 30'u sigarayı bırakıyor

KOAH hastalarıyla ilgili olarak ilginç bir istatistik olduğunu da aktaran Dr. Yalnız, "Herhangi bir hastalığı bulunmayan tiryakilerin sigarayı bırakma oranı yüzde 50'ye yaklaşırken, KOAH hastalarının sadece yüzde 30'u sigarayı bırakıyor" diye konuştu.

40 yaş üzerinde yapılan çalışmalarda toplumun yüzde 10'unda KOAH saptandığını söyleyen Yalnız, "KOAH için başvuran kişi sayısı aslında az. Dışarıda daha fazla KOAH'lı var. Ancak kimse farkında değil KOAH olduğunun. Bununla ilgili olarak farkındalık yaratmak lazım" dedi.