Yemen'de dinmek bilmeyen acılar

Yemen’deki dram her geçen gün katlanıyor. 2015’te patlak veren iç karışıklıklar sonucu 15 bin kişi öldü, 3.5 milyon Yemenli mülteci durumuna düştü. Ülkede salgın hastalıklar baş gösterdi. Koleradan etkilenen 500 bin Yemenliden 2 bini hayatını kaybetti.

Yemen'de dinmek bilmeyen acılar
Yeni Şafak Gazetesi'nden Fazlı Şahan'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 için gittiği Arjantin’de 4 yıla yakın süredir derinleşerek devam eden Yemen krizine acilen çözüm bulunması gerektiğini duyurdu. Dünyanın sessiz kaldığı Yemen’de, 2015 yılında patlak veren iç karışıklıklar sonucu büyük bir insani kriz yaşanıyor. Gıda yetersizliği ve sağlık sorunlarının pençesinde kıvranan halk hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yemen’deki dram gün geçtikte katlanıyor.

KOLERA SALGINI

Evlerini terk eden mülteci sayısı 3.5 milyona yaklaştı. Kolera başta olmak üzere bölgede baş gösteren salgın hastalıklar, sağlık alanındaki imkansızlıklar sebebiyle aşılamıyor. 16 milyonu aşkın insan temiz suya erişemezken, koleradan etkilenen 500 bin Yemenliden 2 bini hayatını kaybetti. Savaştan hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bine yaklaşırken, yaralananların sayısı da 80 bini geçti. İlaç ve tıbbi malzeme eksikliği de tedavi bekleyen insanlara ağır darbe vurdu.

YEMEN’DE BÜYÜK YIKIM

Büyük bir yıkımın yaşandığı ülkede 4.5 milyon insanın acil barınma ihtiyacı bulunuyor. Ülkede yaşanan çatışmalar sebebiyle okul binaları başta olmak üzere sağlık tesisleri, kamu binaları ve altyapı büyük zarar gördü. Çatışmalarda 147 üniversite binası, 112 spor tesisi, 271 turistlik alan, 900’den fazla cami ve 274 sağlık tesisi etkilendi. Bin 600 okulun kullanılamaz hale geldiği Yemen’de, 5 milyona yakın çocuk eğitimden mahrum.

Suriye gibi olmasın

Kasım ayında gittiği Fransa’da ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yemen’i 4’lü zirveye taşıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çok kısa zaman içerisinde Yemen’de onbinlerce insan açlıkla karşı karşıya kalabilir. Gidişat iyi değil. Sefalet, açlık meydana gelirse Yemen’de de Suriye’dekine benzer bir durumla karşılaşılabilir” uyarısında bulunmuştu.

YEMEN’E DUA

Genç İHH Eyüpsultan, Genç Siyer, İyiliğin Geleceği, Türkiye Gençlik Vakfı ve Genç Ensar’ın Eyüpsultan temsilcileri, "Namazda diriliş-sabah namazı buluşması" etkinliğinde bir araya geldi. Eyüp Sultan Camii’nde kılınan namazın ardından meydanda Kur'an-ı Kerim okundu. Grup adına bir konuşma yapan Genç İHH Eyüpsultan İlçe Başkanı Hüseyin Gülüm, Yemen'deki drama dikkat çekti. 2015'ten bu yana Yemen’in bombalandığını anlatan Gülüm, “Yemen’de salgın hastalık ve açlık baş göstermiştir. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre, bölgede dünyanın en büyük kolera vakası yaşanıyor. Olan mazlum insanlara ve günahsız çocuklara oluyor. Her 10 dakikada bir çocuk ölüyor” dedi.

Başta Yemen olmak üzere Gazze, Doğu Türkistan ve Arakan'daki mazlumlar için dua eden grup, daha sonra özgürlüğü temsilen güvercin uçurdu.