Yeşim Salkım: "Artık anne olamam"

Oyunculuk ve şarkıcılığın yanı sıra şimdilerde televizyoncu olarak sevenlerinin karşısına çıkan Yeşim Salkım'dan çarpıcı açıklamalar...

Yeşim Salkım: "Artık anne olamam"
Akşam'dan Bilgen Bülbül'ün röportajı...

‘Erkeğin Zillisi’ şarkınız oldukça eğlenceli. Ama parçanın ismi de bir o kadar ilginç. ‘Erkeğin Zillisi’ derken ne anlatmak istiyorsunuz?


Yıllarca hep kadına zilli dediler. Şimdi ben de erkeklere diyorum ki; ‘Kadının oluyorsa erkeğinde oluyor’.  İnsanın karakteristik özelliklerine baktığınızda aslında çok değişken… Dolasıyla kadın-erkek ayrımı yapmamak lazım. Erkekler de o yaftalarla yaşamak nasıl bir duyguymuş anlasınlar.

Şarkınız nasıl ortaya çıktı?

Belli bir olgunluğa gelince bu şarkıyı okuyabileceğim kapasitede olduğumu düşündüm. Çünkü 25-30 yaşında bir kız okusaydı, bu duygulara inanmazlardı. Ama benim gibi 45 yaşına gelmiş, ununu elemiş eleğini asmış bir kadın okuyunca en azından daha inandırıcı oluyor. Dünyada bir trend var zaten şimdi Jennifer Lopez’in de şarkısında dediği gibi ‘Ben Senin Annen Değilim’ (Ain’t Your Mama). Aslında bizim şarkıda da o var biraz. Bence yerine oturmuş bir şarkı oldu.

ŞARKICILIKTA HİÇBİR İDDİAM YOK!

Sunuculuk, oyunculuk, şarkıcılık… 10 parmağınızda 10 marifet… Peki, size en ağır basan hangisi… Yeşim Salkım, isminin önüne hangi sıfatı koymak ister?

Ben sıfatları sevmiyorum. Sadece Yeşim Salkım’ım. Çünkü ‘Bak onun sıfatı var benim yok’ deniliyor. Bu da insanlar arasında bir rekabete neden oluyor. Bu yüzden bu tarz nitelendirmelerden haz almıyorum.

Tabir-i caizse ‘Bakkal tarzı’ şarkıların popüler olduğu bir dönemde, siz de bu tarza ayak uydurmayı düşündünüz mü?

Ben bu sektöre öyle başlamadım. O yüzden o yöntemi hiç seçmedim. 7’de insan neyse 70’inde de o oluyor. Bir de öyle eller havaya şarkıları bana yakışmıyor. Ben duygu yüklü şarkıları seviyorum. Romantik bir kadınım aslında!

Uzun yıllardır müzik dünyasındasınız. Peki, kendinizi bu yarışta nerede konumlandırıyorsunuz?

Ben müzik dünyasında kendimi bir yerde konumlandırmıyorum. Hiçbir iddiam yok. İçimden geldiği gibi şarkı söylüyorum. Ben baktığınızda sadece bir hiçim bu hayatta.

HAKAN’A EN GÜZEL MESAJI ÇOCUĞUMLA VERİRİM

Şarkının sözlerine bakınca aldatılmış bir kadının duygularını taşıyor. Eski eşiniz Hakan Eratik’e bir gönderme olduğunu söyleyebilir miyiz?


Hayır. Eğer bir gün eşime mesaj vermek istersem zaten bir çocuğumuz olduğu için en güzel mesajı vermiş olurum. Aslında baktığınızda çocuksuz ilişkiler çok daha kolay arkaya bırakılıyor. Ama bir çocuk oldu mu ömrü billah siz onun anne- babası olarak yaşayacaksınız. O yüzden ağızdan çıkan her söze dikkat etmelisiniz. Çünkü bunlar yol, su olarak önünüze konulur. Bana konulması sorun değil. Ben 25 yıldır bunun içindeyim. Ama 15 yıl sonra kızımın önüne koyulursa çok üzülürüm. Onun için asla böyle sert mesajlarla gönderme yapmam.

Müzik dünyasında sivri dilli olmanızla tanınıyorsunuz.

Ben hep doğru bildiğimi söyledim. Hayatımda hiç kimse beni sevsin diye bir şey yapmadım. Bana ‘10’uncu köy derler. Mesela Hakan beni ‘10’uncu köy ne haber’ diye arar. Ama yıllar geçtikçe her doğruyu her zaman söylememem gerektiğini öğrendim. Bazen saklaman lazım... Çünkü bu meslek bıçak sırtı... Sivri dilli olmamın dezavantajlarını yaşadım ama şimdi meyvelerini topluyorum. Çünkü devir gerçek ve sahicilerin devri! Baktığınızda sevenim de var sevmeyenim de! Kemiksiz saf 650 bin takipçim var. Hiç satın almadan. Bu çok önemli! (gülüyor)

ŞİDDETE ŞİDDETLE KARŞILIK VERMEDİM

360 ekranlarından ‘Yeni Ben’ adlı programınızda toplumumuzun kanayan yaralarına parmak basıyorsunuz. Nasıl tepkiler geliyor?

Bize gelen tepkiler çok güzel. Ben bu saatten son başka program yapamazdım. Böyle bir teklifle geldikleri için kanalımıza çok teşekkür ederiz. Biz reytinge girdiğimizde ne olur bilmiyorum! Çünkü kavga yok, gürültü yok, evlilik yok (gülüyor). Programımızda ülkenin parmak basacağı hassas noktaları görüyoruz. Cesur ve güçlü kadınların hikâyeleri var. Baktığınızda bizim ülkemizin sorunları var. Her şeyi devletten beklenmemeli. Elimizi taşın altına koyarak sorunları ortaya çıkarmalıyız.

Programınızda şiddet gören kadınlara de yer veriyorsunuz. Peki, siz hiç şiddet gördünüz mü?

İnsanoğlu doğduğundan itibaren şiddet görmüştür. Burada şiddete nasıl cevap verdiğin çok önemli… Ben şiddete şiddetle karşılık vermedim. Doğru bir tepki verdiğim için buradayım. Fiziki şiddet görmüş biri değilim ama ülkemizde bunu gören kadınlar var. Böyle durumda insanların sessiz kalmaması gerektiğini düşünüyorum.

HAYATTA EN ÇOK ANNE OLMAYI SEVDİM!

Bir açıklamanızda ‘Hayatta yaptığım en doğru şey anne olmaktır’ diye bir açıklamada bulundunuz. 3. kez anne olmaya nasıl bakıyorsunuz?


Ben galiba en çok anne olmayı sevdim. Bu dünyadan hiçbir kadının anne olmadan ölmemesini dilerim. Çocukla yaşanılacak o saf duyguyu her kadın yaşamalı. Ama ben üçüncü kez anne olamam. Çünkü geçen sene bir ameliyat geçirdim. Bir süre tedavi gördüm. Kötü bir dönem geçirdim. O yüzden çocuk sahibi olamam.

HAKAN İLE TATİLE ÇIKACAĞIZ

Eski eşim Hakan Eratik’le hâlâ görüşürüz. Çocuğumuz için iki dostuz, iki arkadaşız, iki insanız. Örneğin beraber yine Ada’yla tatile çıkacağız. Her şey kızımız Ada için. Çünkü bugün sağlıksız bir toplum varsa bunu sebebi çok çabuk evlenip ayrılıyor, çocuklarımızı ortada bıraktığımız için oluyor. Biz kadınlar buna engel olmalıyız. Erkeklerden bu gelmese de biz güçlü olmalıyız, dayanmalıyız, çocuğumuz için!
Konular Röportaj