Yılbaşı gecesi diyet olmaz!

Yılbaşı gecesi elbette mükellef bir sofra hazırlayacaksınız ve o gün diyetinize ara vereceksiniz. Ancak bir şartla, fazla abartmayacaksınız.

Yılbaşı gecesi diyet olmaz!
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Yılbaşı sofrasında neyi ne kadar tüketeceksiniz? Meyve mi yiyeceksiniz, tatlı mı? İkisinden de yeme şansınız var mı? Cevapları yazımızda... 

DENGELİ SOFRA KURUN

Sofra kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri besin dengesinin korunmasıdır. Sıklıkla atlanan bu nokta aslında geceyi kurtaracak kısımdır. Çünkü tamamı karbonhidrat ağırlıklı olan bir sofra sağlıklı değildir. Ayrıca bu kadar çok karbonhidrat tüketmek kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu yüzden tüm besin gruplarından azar azar yemek en doğrusu olacaktır.

TUZA DİKKAT!

Yılbaşı gecesi en çok tüketilen yiyeceklerden biri de kuruyemiş olur. Kuruyemişlerdeki tuz miktarını düşünüp yemeklerinize çok fazla tuz koymayın. Kısa süre içinde aşırı tuz alımı yüksek tansiyon problemi olan kişilerde problem yaratabilir. O gün rutin kullandığınız ilaçlarınızı da mutlaka alın. Hatta hekiminize danışıp o akşam fazla
kaçırma ihtimalinizin olduğunu söyleyip tansiyon ya da şeker yükselmesi durumunda alınacak tedbirleri sorun.

TATLI MI, MEYVE Mİ?

Yemekten sonra tatlı mı yoksa meyve mi yiyeceksiniz? Hem meyve hem de tatlı yemek istiyorsanız iki
çeşitten de azar azar yiyebilirsiniz. Ya da birini diğerine tercih edeceksiniz. Karar sizin. Bu arada su içmeyi de ihmal etmeyin. Gün içinde 1-2 litre su için. Aynı şekilde akşam yemeğinden sonra da 1-2 litre daha için.

KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Akşam çok yiyeceğim diyerek kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin. Yumurta alerjiniz yoksa omlet ya da menemen tarzı bir kahvaltı sizi tok tutar. Yanına olabildiğince mevsim yeşilliklerinden eklemeyi de ihmal etmeyin. Öğlen öğününüzü de atlamayın. Sebze ve yoğurt tercih edin. Ancak sabah kahvaltısı ve öğle yemeği sizi akşam kadar tutmaz o yüzden ikindide mutlaka tost ve ayran tüketin. Bu sizin akşam yemeğinde abartmanızı engeller.

SAĞLIKLI YILBAŞI SOFRASI 

Yan yana yazılan yiyecekler aynı besin grubundandır. Her birinden 1 -2 tercih yapmanız gecenizin güzel geçmesini sağlayacaktır.

19.00-01.00 arası

Başlangıçlar

Peynir veya pastırma veya salam 

Zeytin veya kuruyemiş (Mümkünse tuzsuz)

Ara Sıcak

Börek veya patates salatası

Ana Yemek

Köfte veya tavuk veya hindi

İç pilav veya bulgur veya kısır

Salata sebzeli mezeler

Maden suyu

Su

Tatlı

Kabak tatlısı veya Ayva Tatlısı

Karışık meyve salatası

(Seren AKSÜS / Akşam GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım