Yılbaşında sahte içki öldürmesin!

Yeni yıla sayılı günler kalırken, yılbaşı öncesinde piyasa sürülen sahte ve kaçak içki sayısında artış yaşandı. Denetimlerini artıran yetkililer, ölüm saçan mekanları mühürlüyor.

Yılbaşında sahte içki öldürmesin!
Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in haberine göre son dönemde yaşanan ciddi sağlık sorunları nedeniyle gündeme gelen sahte içkilerin, yeni yılın yaklaşması nedeniyle piyasaya çok daha fazla sürülmeye başlandığı öğrenildi. Emniyet güçleri çeşitli illerde düzenledikleri operasyonlarda çok miktarda kaçak ve sahte içki ele geçirdi. Yetkililer bu tür ürünlere karşı dikkatli olunmasını ve vatandaşların, bilmedikleri yerden kesinlikle alkol almamalarını istedi.

AYIRT ETMEK ÇOK ZOR

Özellikle yılbaşında tüketimin artması nedeniyle piyasa sürülen kaçak-sahte içki sayısının yükseldiğini belirteren yetkililer, alışveriş yapılırken bilinçli olunması gerektiğini söyledi. Emniyet yetkilileri, "Tüketicilerin içkinin gerçeği ile sahtesini ayırt etmesi neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle bilmedikleri yerden alışveriş yapmasınlar" dedi. İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkan Adayı Alpay Okyay ise, "Tüketiciler içkiye üç kuruş az ödeyeceğiz diye içinde ne olduğu belli olmayan ürünleri alıp sağlıklarından olmasın. Ürünleri muhakkak bandrollü olarak, ruhsatlı iş yerlerinden alsınlar" dedi.

İSTANBUL'DA RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin son bir ayda yaptığı sahte ve kaçak içki operasyonlarında toplam 12 bin litre metil alkol, 130 bin şişe sahte rakı, viski ve votka, 920 şişe TAPDK bandrollü bulunmayan şarap, 27 bin kullanılmış boş içki şişesi, alkol üretiminde kullanılan damıtma cihazları ile çok sayıda varil, 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Son 1 ayda yapılan sahte ve kaçak içki operasyonlarında toplam 46 kişiye işlem yapıldı.

'İÇİNE ANTİFİRİZ BİLE KATIYORLAR'​

İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur, "Sahte içkilerin içine otomobillerde kullanılan antifriz dahi katılıyor. Kaçak-sahte içkiler ani körlük, böbrek yetmezliği ve hatta ölümlere bile neden olabiliyor. Bu kişileri yoğun bakım ünitelerinde tedavi altına alıyor, günlerce hemodiyaliz ve plazmaferez (kanı temizleme) tedavisi uyguluyoruz. Ancak buna rağmen bazı hastalarda kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor. Bunun için tüketiciler ucuz içki içeceğim diye sağlıklarını tehlikeye atmasın, kaçaksahte içkiden uzak dursun" dedi.

EGE'DE KORKUNÇ TABLO

Ege Bölgesi'nde ele geçirilen kaçak ve sahte içki miktarı tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Emniyet güçleri tarafından 2017 yılı içerisinde yapılan çeşitli baskınlarda İzmir başta olmak üzere Manisa, Denizli, Aydın, Muğla ve Uşak gibi Ege illerinde yüzbinlerce ton kaçak ve sahte içki ele geçirildi.

Kentlere göre, ele geçirilen kaçak ve sahte içki litreleri şöyle:

Yılbaşında sahte içki öldürmesin!