Yiyemiyorsanız suyunu için

Günümüzde pek çok kişi sebze, salata ve meyve yemeden yaşıyor. Bu hayret verici ve oldukça zararlı alışkanlığı değiştirmenin artık daha kolay yolları var...

Yiyemiyorsanız suyunu için
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Günümüzde pek çok kişi sebze, salata ve meyve yemeden yaşıyor. Bu hayret verici ve oldukça zararlı alışkanlığı değiştirmenin artık daha kolay yolları var. Neler yapabiliriz gelin birlikte bakalım…

VİTAMİN ALMANIN TEK YOLU

Vücudunuzun pek çok farklı vitamin ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı gidermenin en doğru yolu; taze meyve, taze sebze ve taze salata yiyerek karşılamak. Ancak günümüzde pek çok yetişkin ve çocuk, ne yazık ki yeterli miktarda taze ürün tüketmiyor. Bu durumda en azından tadını sevdiğimiz ürünlerden kendimize taze sıkma olarak, suyunu alabilirsiniz.

MEYVE SUYUNA DİKKAT

Olgun meyveler yüksek oranda şeker içerir. Bu sebepten, 1 büyük bardak meyve suyu içmeye kalkarsnız ortalama 4-5 meyvenin şekerini aynı anda almış olursunuz. Bu şeker hastaları için risklidir. Vitamin alıcam derken,  ihtiyacınız olmayan bu denli şeker almaya hiç gerek yok. İlla meyve suyu içecekseniz 1 çay bardağı kadar taze meyve suyu alabilirsiniz. Bunun tek çeşit meyveden olmamasına, mevsim meyvesi olmasına dikaat etmenizi tavsiye ederim.

SEBZE VE SALATA SUYU

Tadını sevdiğiniz halde, gün içi bu tüketmekte zorlandığınız sebze ve salata malzemelerini not alın. Bunların olduğu karışımları araştırın. Günde en az 1 öğünü bu karışımlardan alarak yapın.

Abartmayın. Günde 1 kez iyi ve yeterlidir. Bu sürdürülebilir bir frekanstır. Hem sıkılmaz hem ihtiyacınızı karşılarşınız. Burada amaç hiç değilse her gün bir kez sebze veya salata almanızı sağlamaktır.

TEK BAŞINA DEĞİL DENGE KURARAK

Bu sebze sularını ana veya ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Ama uzun süre tek başına tüketmeniz tek tip beslenmeye bağlı sorunlara yol açabilir. Ana besin öğelerini mutlaka düzenli olarak, hergün almalısınız. Sebze ve meyveler, protein içermez. Bazılarında az miktarda yağ olsa da siz eklemedikten sonra içlerinde yağda bulunmaz. Bu günden dengeyi kurabilmek için diğer besin öğlerinden içine veya yanına alabilirsiniz. Hadi denk gelmedi diyelim, sonraki öğünde tamamlamalısınız.

DENGELİ ÖĞÜN 5 BÖLÜMDEN OLUŞUR

Bunun için ilk sırada su, sonra salata, sonra protein, yağ ve karbonhidrat kaynakları gelir. Soğuk sıkım sebze suları buradaki su, salata ve karbonhidrat ihtiyaçlarımızı karşılar. Lakin protein ve yağ size kalır. Bunun için bu karışımlarla birlikte sevdiğiniz, sık tükettiği yağ ve protein kaynaklarını alabilirsiniz. Sebze suları zaten sıvı olduğu için yanına yeniden sıvı almak istemeyebilirsiniz. Bu yüzden ayran, süt, kefir, cacık gibi likit protein kaynakları yerine, yoğurt, peynir, yumurta tercih edilebilir. Aynı şekilde zeytinyağı gibi sıvı olan yağları almak yerine ceviz/fındık/badem/keten tohumu kullanabilirsiniz. Bunları dilerseniz sebze sularının içene ekleyebilir, dilerseniz yanına alabilirsiniz. Eğer içtiğiniz sebze suyu miktarı yeterli ise, doyduğunuzu hissediyorsanız, hiç boşuna yanına birşey eklemeyin. Bu haklarınızı diğer öğünde ortalama 2-3 saat sonra tüketebilirsiniz.

Kaloriye dikkat!

Ürünlerin tadını güzelleştirmek için çok miktarda meyve, bal/pekmez, kuruyemiş kullanılan ürünler, evde yapılan uygulamalar görüyorum. Çok lezzetli ama inanılmaz derecede şekerli veya yağlı hale gelen bu içecekler sağlık değil kalori içerir. Sizi sağlıklı yapmak yerine kilo aldırır.  Bu yüzden içeriğe dikkat etmeniz gerekir. İçeriklerinden size dokunan, alerji yapan besinler olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Daha önce alerjiniz olmasa bile bu gıdaların tüketiminden sonra bedeniniz hakkında farkında olun. Örneğin bol miktarda pancar içeren bir sebze suyunu daha önce hiç içmediyseniz, alerjiniz olup olmadığı ancak içtikten sonra ortaya çıkacaktır. Bu konuda aklınızın bir köşesinde, bana iyi geldi mi? sorusu hep olsun.

Seren AKSÜS / Akşam
Konular Kadın / Bakım