Yiyerek kendini mutlu hissetmek mümkün mü?

“Canım çok sıkkın olduğunda, yemek yersem iyi hissediyorum...” Peki, bu mümkün mü? İyi hissettiren gıdalar var mı? Gıdalarla gelen mutluluk ne kadar sürer?

Yiyerek kendini mutlu hissetmek mümkün mü?
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

KONFOR GIDALARI


İnsanın kendini iyi hissetmesi için sığındığı bu besinlere ‘comfort food’ yani konfor gıdaları diyoruz.

Bu kimi için börek kimi için baklava kimi için anne yemeği kimi için de pizzadır. Hafızamızda yer eden bu konfor gıdalarının kiminle yendiği kadar hangi mevsimde hangi ortamda hangi duyguyla yendiği de bu gıdaların hayatımızdaki önemini belirler. Ortak özellikleri genelde en sevdiklerimizle yenmesi ve bir de çoğunlukla evde yapılıyor olmalarıdır. Ev yapımı değilse bile köklü bir pastanenin ya da restoranın sarmaları, poğaçaları, açmaları, börekleri ve tatlıları da bize bu güzelliği sunar. 

Ailenizle mutlu anılarınıza atıfta bulunarak, moralinizi yükselten bu gıdalar genelde çokça yenir. Zaten annelerin çocuklarına fazlaca yemek yedirme isteği hepimizce malum. Bu sebeple fazla porsiyon veya ikinci tabak alışkanlığı ta çocukluğa dayanır. Bu da özlem duyulan anne yemeği akla geldiği an doyum seviyesinin üzerinde yenilmesi demektir. Bu besinler genelde kalori, şeker ve yağ bakımından epey zengindir. Ayrıca karbonhidrat ağırlıklı olmaları da bu yiyeceklerin masumiyetini azaltıp ara sıra yenilmesi gereken gıdalar listesine sokar. Peki, hafızadaki mutlu anılara temas eden, hızlıca o anıları bize hatırlatan ve anında moral veren bu gıdalar ne kadar masum? Özlem duydukça, yılda 1-2 kez bu besinlerin yenilmesi çok doğaldır. Ancak bu besinleri iş stresi, şehir yaşantısının getirdiği yükler, yoğun çalışma temposu gibi nedenlerle moralinizi yükseltmek için tüketiyorsanız işte o zaman tehlike sinyali çalıyor demektir. Sürekli yiyor ve yedikçe de psikolojik olarak kendinizi iyi hissediyorsanız tedavi edilmesi gereken bir boyutta olabilirsiniz.

DUYGUSAL YEME

Biz buna ‘Duygusal Yeme’ diyoruz. Özeti; fizyolojik olarak ihtiyaç olmadığı halde, yani tok olduğunuz halde yemeye devam etmedir. Bu sık tekrarlanan ve kilo yönetimini zorlaştıran bir hal aldıysa mutlaka diyetisyen ve psikolog yardımı almalısınız. İş, güç, koşturma derken uzun süre açlık sonrası zihninize üşüşen konfor gıdası diyelim ki anne poğaçası olsun. Bu karbonhidratlı seçenek şekerinizi hızlıca yükselttiği gibi hislerinizde de anlık yükselme sağlayabilir. Ancak çok kısa süre sonra şiddetle düşen kan şekerinizi yönetmeniz oldukça zorlaşır. Yedikçe anlık mutluluk hisseder ve bunun sonucunda da şişmanlarsınız. Ve bir süre sonra bu kısır döngünün sizi esir aldığını görürsünüz.

Anlık mutluluk veren konfor gıdaları

* Sık ve büyük porsiyon yenilmesi olası, dikkatli yenilmesi gereken gıdalar:
* Kek, börek, poğaça, açma gibi hazır hamur işleri
* Kalitesiz-hazır şerbetli tatlılar; baklava, şekerpare ve lokma
* Kalitesiz çikolata ve  çikolatalı tatlılar
* Kalitesiz pastalar
* Çabuk pizzalar
* Fast Food zinciri ürünler


Kalıcı mutluluk veren gıdalar

Yılda 1-2 kez rahatlıkla yiyebileceğiniz gıdalar:

* Ev yapımı börek
* Ev yapımı mantı
* Ev yapımı sarma
* Ev yapımı baklava
* Anne köftesi
* Anne makarnası
* Anne çorbası
* Ev yapımı limonata
* Yılların mahalle dondurmacısı
* Yılların mahalle pastanesi pastası


Seren Aksüs / AKŞAM GAZETESİ
Konular Kadın / Bakım