YÖK rektörleri uyardı: 'Suriyeli araştırması yapmayın'

YÖK, üniversite rektörlerine gizli damgalı bir yazı göndererek Suriyeliler’le ilgili izinsiz saha araştırması yapılmamasını istedi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, izin şartının akademik özgürlüğe darbe olduğunu belirtti.

YÖK rektörleri uyardı: 'Suriyeli araştırması yapmayın'
Bugün'den Fatma Eren'in haberine göre Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK), 10 Nisan’da üniversite rektörlerine gönderdiği gizli damgalı yazı tartışma konusu.

“Geçici ve Uluslararası Koruma Talebinde Bulunanlarla İlgili Saha Çalışmaları” konulu yazıda akademisyenlerin, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının bakanlığın bilgisi ve onayı olmadan saha çalışması yaptığı ve kişisel arşiv oluşturduğu kaydedildi. 

‘DUYUM’ ALINMIŞ

Çalışmaların İçişleri Bakanlığı’nın onayında olduğu belirtildi. Suriyeliler’e yönelik bu tür çalışmalara bakanlık onayı olmadan izin verilmemesi gerektiğinin altı çizildi. Koruma kararı alanların bilgisinin üçüncü şahıslarla paylaşılmasının Geçici Koruma Yönetmeliği’ne aykırı olduğu vurgulandı.

Yazıda bazı bilgiler toplandığı ve arşiv oluşturulduğu yönünde ‘duyum’ alındığı uyarısında bulunuldu.

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, bakanlık onayı olmadan akademisyenlerin çalışma yapamamasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Söz konusu konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade eden Karaca, “Yazı sadece bir duyumdan yola çıkılarak yazılmıştır. Onay zorunluluğundan bahsediyorlar. Bu durum akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbedir. Bu kişilerin görevi toplumsal, siyasal ve kültürel sorunları özgürce araştırmak ve elde ettiği bilgiyi toplumla özgürce paylaşmaktır” ifadelerini kullandı.