Yonca Lodi: "Müzik tıklarla özetlenemez"

Kariyerindeki başarıları ile adından söz ettiren Yonca Lodi, yepyeni şarkısı “Mühür” ile müzikseverler ile buluşturdu.

Yonca Lodi: "Müzik tıklarla özetlenemez"
Yonca Lodi'nin Vatan'da yayınlanan röportajı...

Yeni şarkınız Mühür dinleyicisi ile buluşana kadar önce sizinle nasıl buluştu, hazırlık süreci nasıldı?

İlk dinlediğim anda adı gibi mühürledi beni. Gecenin bir yarısı dinledim, hemen ekibime ilettim. Hepsinden bir anda “Budur” cevabı geldi. Hemen Alper Atakan’la bir araya gelip, şarkının üstünde çalışmaya başladık.

Şarkıları seçerken ya da kendiniz yazarken tercih ettiğiniz temalar oluyor mu?

Tabii ki şarkı sözü yazmanın, bestelemenin teknik, matematiksel kuralları var. Ama duygu katmadan yapılan hiçbir yaratım tamamlanmış sayılamaz. Benim şarkı seçerken önceliğim şarkı sözleri, bende uyandırdığı duygular, insanlara nasıl iletmem gerek diye düşündürmesi... Sesime uygun oluşu da yani uygun elbise olması da en önemli etkenlerden.

Uzun yıllar Aysel Gürel gibi bir dahi ile yan yanaydınız. Sizin kariyerinize nasıl katkıları oldu?

Aysel Gürel gibi hem ozan, hem müzisyen, hem hayat ustası, hem de olağanüstü bir ikon kadın. Ama onun yaratım sürecinde dizinin dibinde zaman geçirmiş biri olarak çok şanslı olduğumu söyleyebilirim. Yazdığı sözler sayesinde beste yapmaya cesaretim oldu. Onun yazdığı şarkılar kariyerim için çok önemlidir. Onunla insanı, kadınları, ilişkileri çok konuştuk, çok irdeledik. Aşkın her halini anlamayı ondan öğrendim.

Single mesafeyi kısaltıyor

Şarkınız “Mühür” ve sizin hakkınızda yazılmış bir kritiğe “Müzik yapıyorum ben, sayaç değilim ki!” demişsiniz. Yeni dönemde her şey satın alınabilen sayılar ile ölçülüyor. Bu şekilde ortaya çıkan sonuç “başarı” mıdır?

Evet o yorumda “Mühür”ün kalplere girdiğinden bahsediliyordu. Ben de buna değindim. Yıllar geçse de eskimeyen şarkılar söyledim hep, bundan sonra da bu değişmeyecek. Herkese sorarsan herkes başarılı. Tıklara bağlı müzikal bir kariyer olabilir mi? Geçen yaz çıkan şarkıların kaçını hatırlıyoruz? Aynı alt yapılar üstünde gelip giden neredeyse aynı notalar, birbirinin aynı sözler, pop müzik sadece bu olabilir mi? Müziğin gerçekliğini, derinliğini, gücünü kavrayan herkes doğru yoldadır, pahalı kliple ve bilmem kaç milyon tıkla özetlenemez.

Tek şarkı çıkarmak ile albüm yapmak arasında üretim zamanı dışında nasıl farklar var?

Albüm hazırlığım uzun zamandır devam ediyor zaten. Tek şarkı yayınlamak, aradaki mesafeyi kısaltmak ve özlem gidermek için bir fırsat. En azından benim için böyle. Ama heyecan hepsinde başrolde.

Hep sahnede olmak istiyorum

Özel hayatınızı neredeyse hiç paylaşmıyorsunuz. Yonca Lodi ile Yonca arasındaki en büyük farklar neler?


Çok farklı değiliz aslında. Yonca Lodi elbette biraz daha güçlü ve prensipleri doğrultusunda yaşayan bir marka. Yonca’ysa gülmeyi, güldürmeyi seven bir kız çocuğu. Şarkı söylemeye ve işime aşığım, bu ayrımı da çok fazla yapmıyorum. Sahnede kendimle, adımla, seyircimle bir bütünüm. Orası her şeyimle ait olduğum yer. Gerisi teknik meseleler, bazen de zorunluluklar.

Günlük hayatınız nasıl geçer? Yonca Lodi sabah uyandıktan, akşam uyuyana kadar neler yapar?

Yoğun bir dönemse işle ilgili ayrıntılar, sosyal medya, kostüm ve konser provaları, sayısız demo çalışmaları, yoğun bir dönem değilse de bol bol kitap okumalı, yazmalı, çizmeli, gezmeli günler oluyor hayatımda.

Stresli dönemlerinizi nasıl atlatırsınız?

Bazen battaniye altında, bazen yazarak, çokça şarkı söyleyerek.

Hayattaki en büyük beklentiniz nedir?

Daha fazla insana şarkı söyleyebilmek ve hep sahnede olmak.
Konular Röportaj