Yüksek kolesterole dikkat!..

Orta yaşın üzerindeki birçok kişinin sorunu olan safra kesesi taşı, kilolu ve yüksek kolesterol değerlerine sahip kişilerde daha sık görülüyor.

Yüksek kolesterole dikkat!..

Aynı zamanda erkeklere oranlara kadınların daha fazla risk altında olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Murat Mustafa Kebapçıoğlu, safra kesesi taşının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Safra kesesinde taşın neden oluştuğu konusunda bilgiler veren Kebapçıoğlu, “Safra kesesi taşlarının yüzde 80-90'ını kolesterol taşlarıdır. Safra, safra asitleri, safra tuzları ve kolesterolden oluşur. Kolesterol içeriği arttıkça safra koyulaşır ve zamanla taşlar oluşur. Cinsiyet ve yaşın yanı sıra şişmanlık, hiperlipidemi, iyi kolesterolün (HDL-kolesterol) düşük olması, doğum kontrol hapları ve diğer hormon içerikli ilaçlar, bazı kan ve enfeksiyon hastalıkları saf kesesinde taş oluşum riskini arttırır. Safra kesesinde taş olan hastaların; kızartma, yağlı yiyecekler, kuruyemiş, baklagiller, çiğ sebze meyveler gibi yiyecekleri yedikten sonra hazımsızlık, şişkinlik, gaz, yemeklerden 2-3 saat sonra ortaya çıkan ve sırta vuran şiddetli ağrı gibi şikayetleri olur” dedi.

Safra kesesi taşlarının tedavisine de değinen Kebapçıoğlu, “Safra kesesi taşları halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopik operasyon ile alınır. Laparoskopik operasyon ile; hastanın nekâhat dönemi kısalır, karın açılmadığı için ameliyat sonrası ağrı ve günlük aktiviteyi yeniden kazanma süresi kısalır. Aynı zamanda hasta, safra kesesi ameliyatından 5-6 saat sonra yemek yiyebilir. Ancak operasyonun, akut veya tekrarlayan iltihaplanmalara bağlı safra kesesindeki değişiklikler nedeni ile bazen açık yöntemle de yapıldığı durumlar vardır. Tedavi edilmediği durumlarda tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak safra kesesi duvarında perforasyon görülebilir.. Safra yolu taşları ana kanala düşerse karaciğer ve pankreas iltihaplanmaları ve tıkanma ikteri gelişebilir, bu durumda tedavi maliyeti, hastanede yatış süresi ve hastanın olası cerrahi risklerini artırır. Uzun süre tedavi edilmeyen safra kesesi taşları da safra kesesi kanserine yol açabilir” diye konuştu.

MEHMET BARLAS