Yunanistan'da neler oluyor?..

20 Eylül’de erken seçim kararı alıp, istifa eden Yunanistan Başbakanı Çipras’ın partisi SYRIZA’dan 25 vekil yeni parti kurmak için ayrıldı. Hükümeti kurma görevini alan Meimarakis “Şu anda seçim gereksiz, hükümeti kurmak için çalışacağım” dedi.

Yunanistan'da neler oluyor?..
Bugün'de yer alan habere göre 86 mil­yar eu­ro­luk yar­dım pa­ke­tini al­dık­tan son­ra Yu­na­nis­tan iç po­li­ti­ka­sın­da dep­rem ol­du. Baş­ba­kan Alek­sis Çip­ra­s’­ın 20 Ey­lü­l’­de er­ken se­çim çağrısı yapıp istifa etmesinden son­ra par­ti­si SYRI­ZA par­ça­lan­dı. Pa­ke­te kar­şı çı­kan 25 isim Syri­za­’dan is­ti­fa ederek yeni parti kurdu. “Halk Bir­li­ği­” adı verilen partinin lideri ise, pa­ke­te en sert kar­şı çı­kan isim olan es­ki Ener­ji Ba­ka­nı Pa­na­gi­otis La­fa­za­nis oldu.

'ER­KEN SE­ÇİM ZA­RAR­LI'

İs­ti­fanın ardından Cum­hur­baş­ka­nı Pro­ko­pis Pav­lo­pu­los, ana mu­ha­le­fet li­de­ri ve Ye­ni De­mok­ra­si Ge­nel Baş­ka­nı Van­ge­lis Me­ima­ra­ki­s’­e hü­kü­me­ti kur­ma gö­re­vi­ni ver­di. Erken seçimin faydalı olmadığını söyleyen Me­ima­ra­kis, “Er­ken se­çi­min çok uzun sü­reli za­rar­la­rın­dan ka­çın­mak için hü­kü­met ku­rul­ma­sı ta­raf­ta­rı­yı­m” de­di.

Me­ima­ra­kis, SYRIZA ile koa­lis­yon yap­ma­yı ve ye­ni ka­bi­ne­ye Çip­ras hü­kü­me­ti­nin Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Yan­nis Dra­ga­sa­kis’in baş­kan­lık et­me­si­ni istiyor. 3 gün içinde gü­ve­no­yu al­mak için ge­rek­li 156 san­dal­ye­ye ulaşıl­amazsa gö­rev SYRI­ZA­’dan ay­rı­la­nların kurduğu yeni par­ti­ye ve­ri­le­cek.

PAKET GEÇERLİ

Çipras’ın istifası, 86 milyar euro’luk tartışmalı kurtarma paketinin ne olacağı sorusunu akıllara getirdi. Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, istifanın paketin hayata geçirilmesini engellememesi gerektiğini söyledi.

ATTIĞI GERİ ADIMLAR PARTİSİNİ PARÇALADI

İktidardaki sol parti SYRIZA, katlanarak artan borç krizine ve hükümetin kemer sıkma politikalarına toplumsal cevap olarak iktidara gelmişti. Ancak 41 yaşındaki Aleksis Çipras, şiddetle karşı çıktığı IMF ve AB’nin reform taleplerini alınacak kredi karşılığında kabul etti. Yüzde 60’lık halk desteğiyle iktidara gelen Çipras, önce müzakereleri tıkayan Maliye Bakanı Yannis Varufakis’i, ardından aykırı görüşteki kabine üyelerini değiştirdi. Çipras’a parti içinden tepkiler dinmeyince perşembe günü istifasını sundu. 

BAKANA YUMURTA

Göçmen akının en yoğun olduğu adalardan İstanköy'e giden Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, protesto edildi. İstanköylüler, yuhaladıkları bakana su şişesi ve yumurta fırlattı.