Yusuf kurtuldu, onun gibi onlarca çocuk var

TÜRKÖK projesiyle ilik nakli olup sağlığına kavuşan 4 yaşındaki Yusuf Ali Gökçe’nin ailesi, “Yusuf Ali kurtuldu ama onun gibi 966 çocuk var” diyerek vatandaşların daha duyarlı olmasını istiyor.

Yusuf kurtuldu ama ...
Vatan Gazetesi'nden Çağdaş Ulus'un haberine göre Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) kayıtlarına göre, kemik iliği nakli bekleyen bin 840 hasta var. Bu hastaların 966’ı çocuk.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğiyle hayata geçirilen TÜRKÖK projesiyle 300 bin bağışçı gönüllü donör oldu. Son 3 yılda gönüllü bağışçılar sayesinde 8’i yurt dışında toplam 601 hastaya kemik iliği nakli yapıldı. Ancak ülkemizde ilik nakli başarıyla uygulanırken, bazı bağışçıların “Ben de hasta olurum, kök hücrelerim biter”, “4 gün tedavi süreci olduğunu sonra öğrendim”, “İşyerinden izin alamam”, “Bağışlarken ikna oldum, sonra yapamayacağımı anladım” gibi gerekçelerle tedaviden vazgeçmeleri, hastalarda hayal kırıklığı yaratıyor. Son olarak İstanbul’da 18 yaşındaki bir gence 2, Ankara’da nakil bekleyen 19 yaşındaki bir kıza ise 3 ayrı bağışçının dokuları tutmasına rağmen tedaviye gitmedikleri ortaya çıktı. 2 hasta ise hâlâ ilik bekliyor.

Bu nedenle vatandaşların bu konuda duyarlılık göstermesini isteyen yetkililere, bir destek de 4 ay önce ilik nakli olan 4 yaşındaki Yusuf Ali Gökçe’nin ailesinden geldi. “Yusuf Ali kurtuldu ama onun gibi onlarca çocuk var” diyen baba Engin Gökçe, şu açıklamalarda bulundu: Öncelikle destek veren ve dualarını esirgemeyen herkese teşekkür ederiz. İlik Yusuf Ali’de yüzde 99 uyum sağladı.  Oğlumuz Yusuf Ali, yüreği temiz, iyi bir insanın bağışıyla sağlığına kavuştu ama hala ilik nakli bekleyen insanların olduğunu unutmamak gerek. Nakil günü vaz geçen insanlar bile oluyor. Lütfen nakil bekleyenlerin yerinde kendinizin ya da çocuğunuzun da olabileceğini düşünerek hareket edin."

Valinin eşi bile kan verdi


Melike-Engin Gökçe çiftinin tek çocukları olan Yusuf Ali Gökçe, geçen ekim ayında lösemi teşhisi ile İstanbul’da tedavi altına alındı. Yusuf Ali için sosyal medyada başlatılan kan bağışı çağrısı, Türk Kızılayı iş birliği ile kampanyaya dönüştü. 12 Ocak’ta Ardahan Kongre Caddesi’ndeki Kızılay Kan Merkezi’nde gerçekleştirilen kan bağışı kampanyasına yüzlerce kişi destek verdi. Ardahanlılar’ın yanı sıra Vali Mehmet Emin Bilmez’in eşi Meral Bilmez, asker, polis ve öğrenciler, Yusuf Ali Gökçe için kan bağışında bulundu.