Yüzsüzler dil çıkartınca perdeli önlem alındı

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin 'beyin takımı' olduğu iddia edilen Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin yargılandığı davada dönem dönem gerginlikler yaşanmıştı. Sanıklarla şehit yakınları arasında yaşanan tartışmanın ardından 'perde' kararı alındı.

Yüzsüzler dil çıkartınca perdeli önlem alındı
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Karargahı’nın işgal edilmesine ilişkin 221 sanığın yargılanmasına bir hafta önce paşlandı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığınca Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde görülen davada, şu ana kadar darbecilerin beyin takımı olan Yurtta Sulh Konseyi’nin 11 üyesi dinlendi. Akın Öztürk, Gökhan Şahin Sönmezateş, Ali Yazıcı ve Fırat Alakuş’un da aralarında bulunduğu 11 sanığın hepsi haklarındaki suçlamaları reddederken, adeta üç maymunu oynadı.

MÜŞTEKİLERE DİL ÇIKARDILAR

Yargılama esnasında, sanıkların tavırları ise duruşma salonunda gerilimi arttırdı. Salonda bulunan şehit yakınları ve gaziler, zaman zaman savunma yapan sanıklara tepki gösterdi. Özellikle sanıkların daha da yüzsüzleşerek lavaboya gidip gelirken şehit yakınlarının bulunduğu alana bakarak gülmesi ve dil çıkartması gerilimi daha da tırmandırdı. Müşteki avukatları da pişkin tutumunu eleştirdiği sanıklar ile şehit yakınlarının yüz yüze gelmemesi için perde çekilmesini talep etti. Sanıklar ile müşteki yakınları arasındaki gerilimin devam etmesi üzerine ise mahkeme heyetinin talimatıyla sanıkların müşteki yakınlarının önünden geçerek lavaboya indikleri bölüme perde çekildi. Böylece sanıklar ile müşteki yakınlarının karşı karşı gelmesinin de önüne geçilmiş oldu.

SIRA PARTİGÖÇ’TE

Dava bu hafta da Konsey üyelerinin savunmalarının alınmasıyla devam edecek. Bugün ise sözde sıkıyönetim direktiflerinin altında ismi yer alan eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç savunma yapacak. Cuma günü dinlenen eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, Partigöç’ün isminin MİT’ten gelen FETÖ’cü listesinde yer aldığını söylemişti. İddianamede, Partigöç’ün 15 Temmuz gecesi yoğun darbe girişiminde aktif görev alan komutanlarla telefon trafiğine de dikkat çekilmişti.

İtiraf notu

Darbecilerin görevlendirme listesinde “Genelkurmay Karargah sorumlusu” olarak geçen Mehmet Partigöç’ün sırt çantasında, imzasının da yer aldığı notlar ele geçirilmişti. Bu notların birisinde, “Sevgili eşim ve kızlarım, hayatım ülkem ve milletim için mücadele ile geçti. Geldiğimiz aşamada ülkemizin kötü gidişine dur demek de bize düştü. Hakkınızı helal edin” yazıyordu. Diğer notta ise “Canım eşim, seni gerçekten her şeyden çok sevdim. Ama bu başkaldırıyı yapmasaydım da beni hayatımın sonuna kadar hapse atacaklardı, beni affet...” ifadeleri yer almıştı.

Yüzsüzler dil çıkartınca perdeli önlem alındı

FLAŞ! PARTİGÖÇ'ÜN AVUKATI GELMEDİ

Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi’ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, bugün darbenin planlayıcılarından olduğu iddia edilen eski Tuğgeneral Partigöç savunması alınacaktı; ancak Partigöç’ün avukatı mazeret bildirmeden duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı’nın savunmasını yapmasını istediği sıradaki sanıkların bazılarının da avukatlarının mahkemede olmaması üzerine bir süre duruşma başlamadı.

Bunun üzerine mahkeme heyeti, mazeret bildirmeden duruşmaya gelmeyen Partigöç’ün avukatı hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ve gün boyu duruşmaya gelmemesi halinde barodan yeni avukat atanmasının istenmesine karar verdi.

Dik, Partigöç’ün müdafisinin savunmasının alınacağını bilmesine rağmen hazır olmadığını, gelmesi durumunda öğleden sonra savunmasının alınabileceğini söyledi.

'HAZIR DEĞİLİM' DİYE SAVUNMA YAPMAK İSTEMEDİLER

Savunmaların alınmasına isim listesine göre devam edildiğini kaydeden Dik, bir sonraki sanığa savunma yapıp yapmayacağını sordu. Bir sonraki sanığın da savunması, avukatı huzurda hazır bulunmadığından alınamadı.

HAKİM UYARDI

Bazı sanıklar ise müdafi avukatının hazır bulunmasına rağmen 'hazır değilim' diyerek savunma yapmak istemedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Dik, "Bugünden sonra savunmasını yapmayan susma hakkını kullanmış olacak. Ben iddianameyi size 2 ay öncesinden tebliğ ettim. Beyanını alır çıkarız. Çocuk oyuncağı değil bu. Gelmeyen avukat hakkında da suç duyurusunda bulunacağız" diyerek uyarıda bulundu.

Dik, Baro tarafından görevlendirilen ve görevini yapmayan müdafiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Cuma günkü duruşmada dinlenen eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, Partigöç’ün isminin MİT’ten gelen FETÖ’cü listesinde yer aldığını söylemiş, "Onun adını görünce FETÖ'cü darbe olduğunu anladım" demişti.