Zararlı bakterilerin düşmanı 'Kefir'

Kefirin faydaları nedir ve nasıl yapılır?..

Zararlı bakterilerin düşmanı 'Kefir'
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan ve tüketilen kefir, günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan sağlıklı bir içecek. Peki, kefirin faydaları nedir ve nasıl yapılır?...

KEFİRİN FAYDALARI

Güçlü ve zengin probiyotik kaynağıdır. Bu probiyotikler sağlığımızı koruyan ve geliştiren dost bakterilerdir. Yararlı bakterilere katkı sağlar, zararlı olanlara karşı savaşır. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Özellikle sadece kefirde bulunan eşsiz probiyotik “Lactobacillus” kefirinin Salmonella, Helicobacter Pylori and E. Coli gibi zararlı bakterilerin çoğalmasını engellediği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

ANTİKANSEROJEN ETKİSİ VAR

Kefirde bulunan bir karbonhidrat olan kefiranın antibakteriyel özellikleri vardır. Kefir aynı zamanda antikanserojen etkisiyle de bilinir. Fermente süt ürünlerinde bulunan probiyotiklerin kanserojen bileşiklerin oluşumunu azaltarak ve bağışıklık sistemini uyararak tümör gelişimini inhibe ettiği düşünülmektedir. Kefir gibi probiyotikler bağırsaktaki dost bakterilerin dengelenmesine de yardımcı olabilir. Bu nedenle birçok sindirim sistemi problemi için oldukça etkilidirler.  Probiyotiklerin ve probiyotik gıdaların pek çok sindirim problemine yardımcı olabileceğine dair çok sayıda kanıt vardır. Irritabl bağırsak sendromu (IBS), H. pylori enfeksiyonunun neden olduğu ülserler ve çeşitli  diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarında kefirde bulunan probiyotikler etkilidir.

KEMİK SAĞLIĞINA DA İYİ GELİR

Süt ve süt ürünleri laktoz adı verilen doğal bir şeker içerir. Birçok kişi, özellikle de yetişkinler, laktozu uygun bir şekilde parçalayıp sindiremez. Bu duruma laktoz intoleransı denir. Fermente süt gıdalarındaki (kefir ve yoğurt gibi) laktik asit bakterileri laktozu laktik aside dönüştürürler, bu nedenle bu gıdalardaki laktoz sütte bulunandan çok daha düşüktür. Laktozun daha da parçalanmasına yardımcı olabilecek enzimler içerirler. Bu nedenle, kefir genellikle en azından normal sütle karşılaştırıldığında laktoz intoleransı olan insanlar tarafından iyi tolere edilir. Yeterli kalsiyum almak, kemik sağlığını iyileştirmenin ve osteoporozun ilerlemesinin yavaşlatmanın en etkili yoludur. Yakın zamandaki hayvan çalışmaları, kefirin kemik hücreleri tarafından kalsiyum emilimini artırabileceğini göstermiştir. Kefir, kırıkların önlenmesine yardımcı olan gelişmiş kemikyoğunluğunun sağlanmasında etkilidir. Kaliteli hayvansal protein içerir.

KEFİRİ NE ZAMAN TÜKETELİM? 

- Kefir süt grubu bir besindir. Beslenmemizde; süt ve yoğurt yerine yer vermeliyiz. 

- Gece yatmadan ila 1 su bardağı kadar kefir içersek, gece dengeli enerji aldığımız için metabolizmamız hızlanır, sabah kan şeker dengemiz iyi olur. Hem de içerdiği sağlıklı probiyotikler sindirim sistemimizi güçlendirir.

- Gün içinde ara öğün olarak içebiliriz.

- Kefirin tadını sevmiyorsanız, yoğurt ve  ayranınıza bir miktar ilave ederek tüketmeyi deneyin. Tadını anlamadan faydasından da yararlanmış olursunuz.

- Taze meyvelerle karıştırarak meyveli olarak da tüketebilirsiniz.


NASIL YAPILIR?

Kefir mayası beyaz renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kefir mayasına metal değdirmemektir. Çünkü metal, kefir mayasının içindeki faydalı maddelerin etkisini kaybetmesine ve kefir mayasının bozulmasına neden olur.

- Her yarım litre süt için 1 yemek kaşığı hacmine kefir mayası kullanmalısınız.

- Öncelikle kefir mayasını bir kavanozun içine koyun ve üzerine sütü ilave edin.

- Kavanozun üst kısmına  2-3 cm     kadar da boşluk bırakın.

- Kapağını sıkıca kapatın ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında, tercihinize göre 12 ila 48 saat arasında bekletin. Bekletme süresi uzadıkça tadı daha ekşi olur.

- Kefir mayalandıktan sonra çıkarıp bir kabın içine bez süzgeçle metal değirmeden süzün. Süzülen kısmı temiz bir kavanoza koyduktan sonra buzdolabında soğutup için. Akabinde kefir mayasını tekrar yeni süte ilave ederek yeni kefirinizi tekrar aynı şekilde mayalanmaya bırakın.

- Rengi değişen kefir mayalarını kesinlikle kullanmayın ve hemen atın.


(NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM)