Zayıflamak için "uyku" şart!

Eğer siz de kilo veremiyorsanız uykunuza dikkat edin. Çünkü az uyumak şişmanlığa neden oluyor.

Zayıflamak için "uyku" şart!
Akşam Gazetesi'nden Seren Aksüs'ün yazısı...

Dinlenemeyen vücut 'Çalışacağım' diye düşünür ve sizden yemek talep eder. Eğer siz de kilo veremiyorsanız uykunuza dikkat edin. Çünkü az uyumak şişmanlığa neden oluyor.

Diyet veya spor değil uyku

Herkes yeni bir diyet öneriyor. Her geçen gün yeni bir spor aleti, hareketi icat oluyor. Yıllardır çoğunu denedin ama hala olmuyorsa dönüp uykunu kontrol etmenin vakti geldi de geçiyor demektir. Sabahları zor uyanıyorsan, gün içi halin olmuyorsa, enerjin çabuk bitiyorsa, git gide daha kolay yoruluyorsan, neyi beceremediğini sanki biliyorum; uyku !!!

Uyumazsan doyamazsın

Az uyuduğunuzda vücudunuzdaki doyma hormonu (Leptin) azalmaya başlıyor. Yedikçe doymaz hale geliyorsunuz. Oysa uykusuzluk sebebi ile pek haliniz yok, pek fazla hareketde etmiyorsunuz, yani kalori ihtiyacınızda fazla değil ama durmadan yer haldesiniz. İşte bunun sebebi gece eksik bıraktığınız uykudur. Az uyuyan bedeniniz stress olmaya başlıyor. Stress hormonları arttıkça iştahını yükseltiyor. Bir oturuşta iki kişilik yemek yer hale geliyorsunuz. Uyku yoksunluğu bireyin doğru gıdayı seçmesini, spor yapsa bile zayıflamasını engelliyor.

Az uyku çok yemek

Uyku hormone (Melatonin) gece 21:00 ile 07:00 arası salgılanır. En çok da gece 02:00-04:00 arasında salgılanır. Işık olduğunda salgılanmaz. İyi uyumayan kişilerde, döngü bozulur ve bu hormonun salınımı da etkilenir. Gece uyuyamaz olurlar. Gece uyanık olan insanın vücudu bir türlü dinlenme haline geçemez. Dinlenemeyen vücut çalışıcam diye düşünür ve sizden yemek talep eder. Gece atıştırması dediğimiz bu durumdaki yemekler genelde masum yiyecekler olmaz. Bu etki ertesi günde devam ediyor. Az uyuyan insanlar ertesi gün ortalama 150 ile 500 kalori daha fazla tüketiyor. Hatta bu kişiler önlerindeki sağlıklı seçenekleri almaktansa karbonhidratlı olanlara yöneliyorlar.

Uyumazsan Yakamazsın

Pek çok araştırma gösteriyor ki az uyuyan kişilerin ertesi gün kalori yakımı azalıyor. Yavaşlayan metabolizma kilo alımına neden oluyor. Doyma hormonuzu azaltan, iştah hormonunu arttıran uykusuzluk sonunda yağlanmanıza, bel bölgesinin kalınlaşmasına neden olur. Tüm bu etkiler günlük ortalama 6 saat ve daha az uyuduğunuzda prtaya çıkmaya başlıyor. Vücudunuzun potansiyelinde çalışması için ortalama 7-8 saat uyku öneriliyor.

Uykunu ölçebilirsin

Son yıllarda yaklaşık 30-40$ lık aktivite ölçen bileklikler yayılmaya başladı. Bunların bir kısmı hareketiniz ile birlikte uykunuzuda ölçüyor. Toplam uyku ve derin uyku olarak ayrılan bu ölçüm, bireye uyku kalitesi ile ilgili bilgi veriyor. Klinik olarak gözlemlediğim, iyi ve kaliteli uyuyanların kilo verme sürecinde çok daha başarılı olduklarıdır. Özellikle 8 saat uyuyan ve bunun %50’si ortalama 4 saat ve yukarısını derin uyku halinde uyuyan kişilerin diyete uyumları çok daha yüksek, aldıkları yanıt çok daha tatmin edici oluyor.

Seren Aksüs / Akşam