Zerrin Özer hakkındaki eleştirilere yanıt verdi

Türkçe müziğin yaşayan efsane ismi Zerrin Özer, son yıllarda geçirdiği rahatsızlıklar yüzünden müzikten uzak kalsa da son teklisi “Harbiden Git” ile bomba gibi geri döndü.

Zerrin Özer hakkındaki eleştirilere yanıt verdi
GZone'dan Onur Özışık'ın röportajı...

İNSANLARIN BENİ ALKIŞLAMASI YA DA ELEŞTİRİMESİ BENİ HİÇ İLGİLENDİRMİYOR


Uzun süren sessizliğinizi ‘’Harbiden Git’’ ile bozdunuz. Bu projenin doğuşu ve olgunlaşması nasıl oldu?

Uzun dönem bir rahatsızlığım vardı. Bunun tedavisi epey bir zaman aldı. Öncesi ve sonrasında TV programları ve TRT’de yaptığım programın yoğunluğu derken bir türlü fırsat olmamıştı. Şimdi hem sağlığım yerinde, yürüyebiliyorum, koşabiliyorum, dans edebiliyorum. Bu pozitif enerjimi bir single ile taçlandırdım. Sevgili yapımcım ve prodüktörüm Kemal Aslan ile birlikte çok başarılı bir projeye imza attık. İyi ki böyle bir çalışma yapmışım sevenlerim beni çok özlemiş.

Maksi teklide bir şarkı daha bulunuyor, söz ve müziği Azer Bülbül imzalı ‘’Duygularım’’ da var. Azer Bülbül ile hiç tanışmadığınızı belirtmişsiniz. Bu şarkıyı yorumlama fikri nereden doğdu?

Evet, ikinci şarkımız da Azer Bülbül’ün harika bir eseri. Kendisini geç tanımış olmaktan dolayı üzüntü duyuyorum. Hakikatten bir keşkem var ona dair. Keşke Azer Bülbül’ü ölmeden önce tanısaymışım. Resmen blues’du yani. Bir seveni söz yazmıştı o bana çok koydu, çok ağladım: “Beş yıldızlı sanatçı 3 yıldızlı otelde ölü bulundu.” Çok iyi bir sanatçı. Unutulmasını istemiyorum. Onunla çok çalışmak isterdim. ‘Duygularım’ şarkısına da 2 ay sonra klip çekeceğiz. O da çok farklı oldu, o da Zerrince okundu.

Müziğe ara verip, tekrar dönüyorsunuz. Bir dönem müziği bırakmıştınız. sonra ‘’Paşa Gönlüm’’ ile yeniden döndünüz. Bu uzun araların sebepleri neler?

Ben hiçbir zaman müziği bırakmadım. Müzik benim nefesim, yaşam kaynağım sadece bazen içime kapanıp, kendimi dinlediğim zamanlar oluyor. Show business’dan uzak dursam da müziği içimde doya doya yaşarım. Biz sanatçılar duygusal insanlarız. Dönem dönem de içimize kapanma durumlarımız olabilir.

Kıyamam, Paşa Gönlüm, Gönül, İftira, ve sayısız hit ile Türkiye’nin popüler müzik dünyasındaki en büyük ‘’Jazz ve Soul’’ yorumcularından birisiniz. Bunun yanı sıra genel anlamda daha çok ‘’Arabesk’’ dokunuşlu şarkılar ile çıkış yapıyorsunuz. Biz sizi doğu ve batı sentezinin en doğru tanımı olarak görüyoruz. Sizin müzik kariyerinize bakışınız nasıl ve neden?

Doğu-batı sentezinin her ne kadar doğru yorumcusu olsam bile Türkiye’nin ve Türk halkının yıllardır kabullenip mutluluklarını, acılarını yaşadıkları arabesk müziği takdir edersiniz ki vazgeçilmezdir. Ki kendim de arabesk müziğin sözlerinde kaybolmuşluğum vardır. Benden arabesk dinleyenler Doğu-Batı sentezini de yaşarlar. Harbiden Git’te yaşattığım gibi... Çünkü bu şarkı da arabeskti, ama ben yorumladım ve Zerrince arabesk oldu. 

Türkiye’den ve dünyadan yeni jenerasyon müzisyenler arasında kendinize en yakın hissettikleriniz, dinlemekten zevk aldığınız isimler kimler? Neden?

Rahmetli Amy Winehouse’u ve Adele’yi dinlerim. Bir de Adam Lambert, Queen’in yeni solisti, onun sesine bayılıyorum. Her soul ve blues müziği yapanları takip ediyorum. Pop sevmiyorum. Gürültülü müziği sevmem. Müzik tarzlarına göre dinlerim. Türkiye’den de uzun zamandır duyamadığım ses, son dönemlerde bana hitap eden biri  var TV ve radyolarda dönen. Cover bir şarkı olan Sessiz Gemi’yi seslendirmiş. İsmi Ayla. Türkiye için gerçekten büyük değer. Böyle seslere Türk müzik dünyasının ihtiyacı var. Herkesin de dinlemesini tavsiye ederim.

“Ben bir borderline’ım. Gri bölgem, ortam hiç yok”

Yaşadıklarınız sebebiyle Zerrin Özer’in bir drama duruşu söz konusu, ama sizi tanıyan biri olarak aslında ne kadar hayat dolu ve eğlenceli olduğunuzu da biliyorum. Dışarıdan bir pencereden bakacak olursanız, Zerrin Özer’i en sert eleştireceğiniz konu nedir? Neden?

Dengesizliğim, ya hep ya hiçliği. İki uçları yaşarım, aralarda da dolanmayı isterim. Çünkü ben bir borderline’ım. Gri bölgem, ortam hiç yok.

Sizce özel yaşantınızdaki Zerrin’i en iyi anlatan şarkınız hangisi?  Neden?

“Şimdi Hayallerdesin” şarkısı Zerrin Özer’in duygularını anlatıyor. Haykırış ve isyanlarım da “Harbiden Git”te bulunuyor.  

Kariyerinizle ilgili gerçekleştirdiğiniz veya gerçekleştiremediğiniz en büyük hayaliniz neydi? Neden gerçekleştirebildiniz veya gerçekleştiremediniz?

Kariyerimle ilgili en büyük hayalim Tina Turner ile düet yapmaktı.

Janis Joplin’e hayranlığınızı üzerinizde taşıyorsunuz. Zerrin Özer ve Janis Joplin’in ortak yanları neler? Janis Joplin’in kariyeri size nasıl ilham oldu? Zerrin Özer markasını oluştururken Janis Joplin’i kendinize nasıl entegre ettiniz?

Aramızdaki iletişim hüzün. Çok mutsuz bir gençliği vardı ve 27 yaşında ölmüş. Ortak paydamız hüzün oldu onunla. Uyuşturucudan gitti, ben kullanmıyorum. İnsanları çok seviyordu. Bütün duygularını sahnede yaşıyordu. Bire bir aynıyız bu konularda.

Gezi döneminde yaptığınız bir çıkışla bazı kesimlerce eleştirilmiş, bazı kesimlerce de alkışlanmıştınız. O çıkışın kariyerinize etkisi ne oldu?

İnsanların beni alkışlaması veya eleştirmesi beni hiç ilgilendirmiyor. Hayatım boyunca yüksek sesle yaşadım. Sevdiğimi de sevmediğimi de söyledim.

“Hayatımda siyasi yorum yapmadım. Ben sadece birini sevdiğimden bahsettim”

Çoğu sanatçının aksine siyasi düşüncenizi paylaşmaktan çekinmediniz. Sizce bir sanatçı siyasetle ilgili yorum yapmalı mı? Yoksa apolitizm popüler kültürün bir gerekliliği mi?

Hayatımda siyasi yorum yapmadım. Ben sadece birini sevdiğimden bahsettim. Bu benim insanı sevmemle ilgili. Sanatçı siyasetten anlamaz. Gönlüm çok ortada. Sokaktaki bir insan ağabey gibi. Sanatçı duygusaldır. Ben hayatımı sevgiye göre yönlendirdiğim için gerçek sevdiklerime ‘seni seviyorum’ demekten çekinmem. Siyasi ya da ticari duruşu veya titri kimliği beni ilgilendirmez. 

Türkiye’de kendinizi özgür hissediyor musunuz? Sizce farklı yaşam özgürlükleri destekleniyor mu?

Türkiye kendi altyapısıyla, örf-adetiyle, terbiyesiyle yine iyi ve özgür yaşayan ülkeler arasında.

Oldukça fazla bir LGBT hayran kitleniz var. Özellikle trans bireyler arasında bir ikonsunuz. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Çünkü onları çok seviyorum. Onlar da beni seviyor, bunu karşılıklı hissedersiniz. Sevgi anlatılamayacak bir duygudur.

Yakın trans arkadaşlarınız da var. Sizce ülkemizde LGB ve özellikle trans olarak yaşamanın zorlukları ve kolaylıkları neler?

Muhakkak ki çok yara alınıyor ve ben bu yaraya üzülüyorum. Elimden gelen her şeyi yapabilirim onlar için. Huzurlu yaşamaları için.

Bir dönem, ‘’Türkiye’de erkeklerin %50’si biseksüel’’ diye bir açıklamanız olmuştu. Bunu neye bağlıyorsunuz? Neden böyle düşünüyorsunuz?

Bu hayatta yaşam bir tecrübedir. Hala bu sözümün arkasındayım. Bu yazıyı okuyan erkekler bunu kendi içinde yargılasın.

“LGBT için doğru olan her şeyde yanlarında olmayı isterim”

LGBT özgürleşmesine sanatçılara bir görev düşüyor mu? Türkiye’deki sanatçılar olarak, sizce sizi destekleyen LGBT hayranlarınıza ihtiyaçları olan desteği veriyor musunuz?

Ben kimsenin bir şey yaptığına inanmıyorum. Ben insan hakları savunucusuyum. Onlar için doğru olan her şeyde yanlarında olmayı isterim.

Bir çocuğunuz olsaydı ve eşcinsel olarak açılsaydı, tepkiniz ne olurdu? Ona nasıl bir yaşam planı çizmek isterdiniz?

Evlattır onu çok anlamaya ve mutlu etmeye çalışırdım. Üzüntüsünü unutturmak için sarıp sarmalardım.
Konular Röportaj