13 yıldır süren Fİ Yapı çilesi

2009 yılında başlattığı projeyi hala teslim edemeyen Fi Yapı, yaşanan kayyum sürecinin ardından şirketi yeniden devralınca mağdurlara yeni fatura çıkardı.

13 yıldır süren Fİ Yapı çilesi

Akşam Gazetesi'nin haberine göre 2009'da 2 yılda teslim sözü veren Fi Yapı, 2022 yılında hala % 65'i tamamlanmış olan ve çürümelerden kaynaklı % 45'e gerileyen inşaat için yeni fatura kesip KDV farkı talep etti, mağdurlara da 'Natamam alın, içini kendiniz yaparsınız' denildi.

Fİ YAPI YENİDEN DEVREDE

Fi Yapı mağdurlarına ikinci şok yaşatan süreç, şirketten gelen bir bildiriyle başladı. Fi Yapı yayınladığı bir mektupla; 14 Eylül 2022 tarihi itibarıyla kayyumlarla hiçbir ilişiklerinin kalmadığını ve şirket yönetiminin tamamen Fikret İnan'a iade edildiğini duyurdu. Bu açıklama yıllardır haber bekleyen binlerce mağdur için yeni bir umut ışığı oldu.


13 yıldır süren Fİ Yapı çilesi

SEVİNÇLERİ KISA SÜRDÜ

Ancak mağdurların sevinci uzun sürmedi. Sözleşmelerinde eksiksiz olarak verilmesi taahhüt edilen evlerinin 'natamam' olarak teslim edileceğini öğrenen mağdurlara alamadıkları evleri için bir de % 18 KDV'li fatura kesildi. Faturada yıllardır alamadıkları evleri için natamam teslimden kaynaklanan % 18 KDV hesaplanarak altına da şu not düşüldü: "Bağımsız Bölüm Dekorasyonsuz ve Natamam Gayrimenkul Satışı."

FATURA YİNE MAĞDURA KESİLDİ!

Böylece 'Natamam teslim' sebebiyle KDV oranı % 18 olarak hesaplanarak aradaki KDV farkı da yine müşterilere kesildi. Alamadıkları evleri için yıllarca para ödeyen mağdurlar, bir de 2013 yılında ödedikleri % 1'lik KDV'nin üzerine fark talep edilmesinin şokunu yaşadı. Evlerin 'natamam' teslim tarihi içinse yine ileri bir tarih verildi.


13 yıldır süren Fİ Yapı çilesi - Resim : 2

'MÜCBİR SEBEP HAKKIMIZ VAR'

Gecikmenin faturasını yine müşterilerine kesen Fi Yapı yetkilileri AKŞAM'ın sorusu üzerine "O günün KDV oranı farklıydı bugünkü ise farklı, müşterilerimizin faturalarını tek tek kesiyoruz, aradaki oluşan KDV farkını sözleşmeye göre müşteri ödemek zorunda. Ödemesini yaparak 'borcu yoktur' yazısı almayan müşterilerimize icra takibi başlatacağız, natamam teslim için de yine sözleşmedeki mücbir sebeplerden doğan hakkımızı kullanıyoruz" denildi.

3200 KİŞİ 'MAKETTEN SATIŞ'LA MAĞDUR OLDU

2007'de kurulan Fi Yapı, "önce sat sonra yap" metoduyla binlerce daireyi henüz maket aşamasındayken sattı.

Yoğun reklam kampanyaları ve sponsorluk destekleri ile kısa sürede adını tüm Türkiye'ye duyuran şirket İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında bir çok proje başlattı. Bunlardan ilk projelerini tamamlayarak teslim etti.

Fakat Esenyurt'daki en büyük projesi olan 3 bin 200 daireli Fi-Side projesi için belediyeyle bir takım sorunlar yaşadı ve inşaatı durduruldu. Atıl bir şekilde bekleyen inşaat, teslim tarihi geldiğinde henüz % 40'ı ancak tamamlanmış vaziyetteydi. Teslimler gecikirken, müşteriler alamadıkları dairelerin üzerine bir de piyasaya dağıtılan senetlerini yıllarca ödedi.

İnşaatın durdurulmasıyla yaşanan gecikmeler ve davalarla mali yapısı iyice bozulan Fi Yapı iflas erteleme talep etti. Mahkeme 17 Eylül 2012'de verdiği tedbir kararı ile birlikte şirket faaliyetlerinin denetimi için üç kişilik kayyum heyeti atadı. Firma, 2013 yılında borcunun tamamını ödeyenlere tapularının verileceğini duyurarak, müşterilerinden dairelerine ait abone, iskan ve KDV bedellerini makbuz karşılığında tahsil etti. Bu sayede evini alamayanların bir kısmı sadece tapusunu alabilmiş oldu.

'YASAL DEĞİL İTİRAZ EDECEĞİZ'

Fi Yapı mağdurları "İmzaladığımız sözleşmelerde KDV ile ilgili 4.maddede 'KDV oranlarında olacak değişiklikler alıcıya yansıtılacaktır" ifadesi yer alıyor.


13 yıldır süren Fİ Yapı çilesi - Resim : 3


Ancak biz KDV konusundaki yasal sorumluluğumuzu 2013 yılında, dönemin KDV oranıyla zaten yerine getirdik ve 2013 yılında tahakkuk eden KDV oranıyla makbuz karşılığı firmaya ödememizi yaptık, elimizde ıslak imzalı ve kaşeli firmaya ait tahsilat makbuzları var.

KDV ödememizi yaptığımız tarihte (2013) fatura kesilseydi mevcut KDV oran farkı oluşmayacaktı.

Fatura kesilmesindeki gecikme tamamen firmaya aittir. Şimdi bizden 2022 yılında kesilen natamam fatura için KDV farkı isteniyor, bu kesinlikle yasal değil. İcra takibine itiraz edeceğiz" diyerek tepki gösterdi.