Abdullah Ağar, İpek Özbey'e konuştu: "Yeni Hamas lideri Yahya Sinvar kim?"

Dünya, geçtiğimiz haftalarda Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin İsrail’in suikastiyle öldürülmesini konuştu. Örgüt, Haniye’nin yerine Yahya Sinvar’ın getirildiğini açıkladı.

Abdullah Ağar, İpek Özbey'e konuştu: "Yeni Hamas lideri Yahya Sinvar kim?"

Bu karar, İsrail hükümetine açıkça meydan okumak olarak değerlendirildi. Askeri kanattan gelen Sinvar, Haniye’nin yürüttüğü barış görüşmelerini rafa kaldıracak bir liderlik mi yürütecek? Mimarı olduğu 7 Ekim saldırılarının ‘tünellerde yaşayan lideri’, nam-ı diğer ‘Müslüman Kardeşler’in kalesi’nin şiddeti daha da tırmandırması durumunda Türkiye, Hamas’ın arkasında durmayı sürdürecek mi?

Sözcü Gazetesi'nden İpek Özbey, Güvenlik Uzmanı, Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdullah Ağar’a sordu...

1- Hamas’ın 62 yaşındaki yeni lideri Yahya Sinvar nerede doğdu?

1962’de Gazze’deki Han Yunus mülteci kampında doğdu. Ailesi, 1948’de İsrail’in işgalinden sonra Aşkelon’dan gelen mültecilerdi.

2- Hamas’a ne zaman katıldı?

1980’lerde Gazze İslam Üniversitesi’nde Arapça okudu. Bu dönemde, ‘El Mecit’ (Munazzamat al Jihad w’al-Dawa-Majd) isminde bir İslamcı gençlik teşkilatını örgütledi. Teşkilat, esas olarak, İsrail’e muhbirlik yapan Filistinlileri deşifre etmeyi amaçlıyordu. Sinvar, ilk olarak 1982’de tutuklandı ve birkaç ay Far’a hapishanesinde yattı. Burada Filistinli aktivistlerle tanıştı ve kendini Filistin davasına adadı. 1985’te tekrar tutuklandı. Bu arada El Mecit gelişti. 1987’de Hamas’ın kurulmasıyla El Mecit de Hamas’ın parçası oldu.

3- Ona neden “Müslüman Kardeşler’in kalesi” diyorlar?

Sonuçta siyasi-askeri bir lider. Hamas adına yapılan mücadelenin lider kadroları içinde. Ve askerileşmiş bir hareket içinde askeri karakter taşıyan liderler, her zaman ön plana çıkar.

4- 23 yılını neden İsrail hapishanelerinde geçirdi?

1988 yılında iki İsrail askerinin kaçırılması ve öldürülmesini planladığı iddiasıyla hayatının 22 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. 

5- Gazze Şeridi’nin altındaki tünellerde saklanmasına rağmen gücünü nasıl korudu?

Hamas’ın, İsrail baskısı, tehdidi ve yaptığı operasyonlara özgü geliştirmiş olduğu bir Gazze Doktrini var. Bu yaşanan çatışmacı gerçeklere, rekabetçi ortama özgü, temelde tüneller üzerinden okunan, ama kesinlikle sadece tünellerden ibaret olmayan, Gazze’ye özgü bir gerilla harbine, asimetrik mücadeleye karşılık geliyor. Sinvar gücünü bu doktrinden, uygulamalarından, demografik ve saha yığınağından, İsrail’in yaptıklarından ve kendisine sağlanan asimetrik destekten alıyor. Ve 22 yılını hapishanelerinde geçirdiği düşmanını çok iyi tanıyor.  

6- “Han Yunus Kasabı” lakabını nasıl edindi?

İsrail ile iş birliği yaptığından şüphelenilen kişilerin peşine düşmesi, sırf bunun için bir yapı oluşturması ve son derece sert tedbirlere başvurması ona “Han Yunus Kasabı” lakabını kazandırmış gözüküyor.

7- Aşırı ılımlı olduğu gerekçesiyle eleştirenler de var, şiddeti körükleyeceğini söyleyenler de? Hangisi?

Bu kadar büyük bir travmanın, acının, öfkenin, nefretin, katliamın gerçekleştiği ortamda ılımlılık sadece kullanılan bir aygıttır. Esas olan sertliktir.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ