'Aç gezmeden fit olmak' elinizde!..

Açlık fizyolojik bir ileti ancak etkileri ve sonuçları kişisel. Yemekten sonra uzun süre tok kalmak istiyorsanız, yediğiniz öğünün sağlam olmasına dikkat etmelisiniz.

'Aç gezmeden fit olmak' elinizde!..
ÇOK YERSEK

Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın haberine göre
günümüzde güzelliğimiz fit ve zayıflık derecemize göre taçlandırılıyor. Sosyal hayatımızda ve iş hayatımızda fit olmanın, zayıf olmanın kayda değer bir artı sağladığı tartışılmaz bir gerçek. İş hayatı, ev hayatı derken yemeye ayrılan zamanın azalmasıyla daha kısa zamanda daha çok enerji alıyoruz. Sonuç birim zamanda alınan enerji yükseliyor, yemeğe harcanan zaman azalıyor, tokluk seviyesini yakalamak için daha çok enerji, daha çok yemek gerekiyor. Yemeyi seviyoruz, lezzete kaptırıp çok yersek gün içinde harcayamayacağımız kadar çok enerjiyi bir çırpıda alıveriyoruz.  

UZUN SÜRE TOK KALMAK İÇİN

Açlık fizyolojik bir ileti ancak etkileri ve sonuçları kişisel. Yemekten sonra uzun süre tok kalmak istiyorsanız, yediğiniz öğünün sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Öğünün sağlam olması da öğünü oluşturan yiyeceklerin yapısı, birbiriyle uyumu ve miktarıyla direkt etkili. Bazı besinler ve bazı beslenme şekilleri sindirimleri kolay ve çabuk olduğu için midede daha az kalır, kısa sürede midenin boşalmasına neden olarak açlığı daha çabuk hissettirir. Bu sindirimi kolay besinler kana daha hızlı geçerek, insülin denilen kandaki şekerin hücrelere geçmesini sağlayan hormonun daha fazla ve kontrolsüz salgılanmasına neden olabilir.  İnsülinin fazla miktarda salgılanması; kan şekerinin ani düşmesine neden olur. Bu durum kısır döngü oluşturup, tekrar besin alımı, enerji gereksinimimizden daha fazla tüketmemize ve böylelikle kilo almamıza neden olur.

Besin tercihi doğru olmalı

Besin tercihlerini doğru yapmalı, öğünlerde karbonhidrat, yağ ve protein dengesine dikkat etmeliyiz. Midede uzun süre kalan mide boşaltma hızını düşürecek, uzun sürede sindirilen, kan şekerini yavaş yükselten besinler her öğün mutlaka olmalı.

Tok tutan 5 yiyecek

Yumurta; Protein kalitesi en yüksek besindir. Her gün 1 yumurta yemek tok tutar ve enerjik olmanızda etkilidir.

Salata; Yeşil yapraklı sebzeler magnezyum, kalsiyum ve potasyumdan zengin ve posa içeriği yüksektir. Midede hacim olarak fazla yer kaplar hem de enerji içeren besin elementlerinin emilimini yavaşlatır. Böylece kalıcı tokluk sağlar.

Süt; Metabolizmayı ve açlık tokluk seviyesini çok iyi yönetir. Ayrıca uzun zincirli yağ asitleriyle yağda eriyen A vitamini de içerir. Bu da tok kalmak ve metabolizmayı hızlandırmak için önemli bir artıdır.

Meyve; Taze mevsim meyveleri her zaman metabolizma hızımızı yükseltir, vücudumuzu mevsim değişikliklerine uyarlar. Kış aylarında artan şeker ihtiyacını muzla karşılamak sağlıklı olur.

Sütlü tatlılar ceviz, fındıkla yenmeli; Etli, sebzeli, ekmekli bir öğünden sonra  kan şekeri belirli bir seviyedeyken tatlı yemeliyiz. Sütlü tatlı tercih edin ve üzerine fındık, badem, ceviz ilave edin. 
Konular Kadın / Bakım