Adet dönemi stresinle başa çık!
Adet dönemi stresinle başa çık!
Kadınların belki yüzde 90 ında adet dönemlerinin geldiğini gösteren belirtiler görülür. Bu kadınların, yüzde 60 dan fazlası belirtilerin sevimsizliğinden yakınır. Hemen hemen bütün kültürlerde, adet dönemiyle ilgili bir dizi fiziksel ya da ruhsal belirtiler olduğu bilinir. İlginç olanı bu ortak belirtilerin, kültürden kültüre farklılık göstermesidir. Araştırmalar adet öncesinde en fazla yakınılan 10 belirtiyi şöyle sıralıyor:
Kadınların belki yüzde 90’ında adet dönemlerinin geldiğini
gösteren belirtiler görülür. Bu kadınların, yüzde 60’dan fazlası
belirtilerin sevimsizliğinden yakınır. Hemen hemen bütün
kültürlerde, adet dönemiyle ilgili bir dizi fiziksel ya da ruhsal
belirtiler olduğu bilinir. İlginç olanı bu ortak belirtilerin,
kültürden kültüre farklılık göstermesidir.
Araştırmalar adet öncesinde en fazla yakınılan 10 belirtiyi
şöyle sıralıyor:
Asabiyet
Tutarsız ruh hali
Karında şişlik
Yerinde duramama
Gerginlik
Depresyon
İç sıkıntısı
Göğüslerde
hassasiyet
Konsantrasyonda
azalma
Unutkanlık
Rahatsızlıkları gidermeye çalışmanın ilk yolu, hayat tarzını değiştirmek ve reçetesiz ilaçlar denemek. Aşağıdakilerden hangisi size uyuyor, seçin.
Egzersiz
Egzersizin adet dönemi öncesi semptomlarıyla ilişkisini inceleyen bir araştırmada kadınların haftada 110 dakika kadar az bir süre yüzerek, 70 dakika aerobik yaparak ya da 50 dakika yürüyerek semptomları azaltabileceği gözlemlenmişti Aerobik egzersizlerinin etkisi adet öncesi sendromları olan bir grup kadında kanıtlandı. Çalışma için bir grup kadın aerobik yaparken bir grup kadın da ağırlık çalıştı. Semptomları en fazla azalan grup, aerobik grubu oldu.
Tabletler
Birden fazla iyi tasarlanmış araştırma, günlük D Vitamini dozunu 800IU’ya çıkartıp yanında 1200 mg kalsiyum alındığında AÖS semptomlarının önlenebileceğini gösteriyor.
Magnezyum alımı da araştırıldı. Adetin 15. gününden itibaren alınan günlük360 gramcivarı magnezyumun, verilen plaseboya kıyasla iç sıkıntısını daha fazla azalttığı görüldü.
Ayrıca B6 Vitamini, serotonin (ağır ruh hali bozuklukları ve depresyonla ilgili araştırmalarda göze çarpan belirgin bir sinir taşıyıcısı) oluşumunun yan faktörlerinden biri. Yeterli miktarda B6 Vitamini alınmadığında aminoasitler, daha az serotonin üretiyor. B6 Vitamini için önerilen günlük miktar, 2 mg; ancak AÖS çalışmalarında günlük 50-800 mg. kullanıldı. AÖS’nda iç sıkıntısı, asabiyet, depresyon gibi semptomlarla baş etmek için en yüksek doz günde 300 mg. olmalı. Daha fazla miktarların, sinirlerde geçici hasara neden olduğu bildiriliyor.
Yiyecekler
Araştırmalar AÖS olan kadınların, daha fazla karbonhidrat yemek istediğini gösteriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, bol karbonhidrat yemenin, beyinde iç sıkıntısını gideren sinyaller veren serotonin hormonunu arttırdığı gözlemlendi. Kadınların da bol miktarda nişasta ve tatlı yiyerek farkında olmadan iç sıkıntılarını giderme yoluna gittiği öne sürüldü. Ancak basit şekerler vücudun ekstra insülin üretmesine sebep olabiliyor, bu sebeple uzmanlar, şeker yerine kompleks karbonhidrat tüketimi öneriyor. Tam tahıllı ekmek ve kahvaltılık gevrekler, kahvaltı veya öğle yemeğinde yenebilir. Baklagiller, mesela yeşil mercimek, kırmızı mercimek ya da fasulye kan şekerini yükseltmeye yardımcı olur. Tam tahıllı ekmeğin yanında güzel bir kuru fasulye düşleyin ya da mercimek çorbasının yanında tam tahıllı ekmek veya sabahları nefis beyaz peynir.
Kafein, alkol ve tuz tüketimini azaltmakla ilgili önerilerin gerisinde de bilimsel gerçekler yatıyor. Yapılan araştırmalarda adet dönemi semptomlarına günde bir bardak kadar da olsa kahvenin sebep olabileceği görüldü. Adetten bir hafta önce belli bir miktarda alkol alan kadınların, alkole karşı adetten bir hafta sonra oldukları kadar dayanıklı olmadıkları fark edildi. Tuzla birlikte vücudu su tutan kadınlarda, tuz tüketimini günde 2000 mg.a indirmek faydalı olabilir. Yediklerinize bir bakın, yağ oranı düşük olanlar bile yüksek miktarda sodyum içeriyor olabilir.
Yan ve Alternatif Tedaviler
Alternatif tıbba ilgi giderek artınca bazı araştırmacılar,
AÖS’nun yaygın semptomları için bitkisel tedavileri ve egzersizleri
araştırdı.
Günde 68 mg. soya isoflavonu (yapay östrogen) göğüslerdeki
hassasiyeti, karındaki şişliği, ağrıyı ve baş ağrısını
giderebiliyor.
Günde 20 mg.lık hayıt meyvesi tabletinin, plaseboya kıyasla iç
sıkıntısını, baş ağrısını, göğüslerdeki sızıyı ve karındaki
şişkinliği azalttığı gözlemlendi.
Adetin 15. gününden başlayarak günde 2 kez 80 mg. Ginko
biloba tableti almak göğüsteki sızıları geçirmekte en etkili
yöntem.
Birkaç doz şeklinde günde 900 mg. sarı kantaron almanın, iç
sıkıntısı ve depresyonu önlediğine dair yapılan tek araştırma
teorinin haklılığını gösterdi. Ancak bu bitkisel ilacı kullandığını
bilen tüm kadınlardan sadece 19’u fayda gördüğünü belirtti.
Kulak, el ve ayak refleksolojisi de adet öncesi sendromunda
tıpkı 9 seanslık Qi terapisi gibi fayda edebiliyor.