Aile hekimliğinde hastalardan para alınmayacak
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yarın başlayacak olan aile hekimliği randevulu sistemin hastalara büyük kolaylık sağlayacağını açıkladı.
Yeni uygulamayla birlikte hastalardan 8 lira ilave ücret alınacağı iddialarını yalanlayan Bakan Müezzinoğlu, yeni uygulamada aile hekimliği hizmetinden hastalardan kesinlikle ekstra ücret alınmayacağını söyledi. Bakan, halk sağlığı müdürlüklerini ile sağlık il müdürlüklerinin yeniden birleşeceğine yönelik haberleri de yalanladı.
Batı Trakya Türkleri Derneği Bursa Şubesi tarafından Gündoğdu Mesire Alanı'nda düzenlenen 'Balkan Panayırı ve Yağlı Güreşler' programına katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geleneksel kıyafet giyen limonatacının verdiği limonatayı içti, kendisini selamlayan halk oyuncusu gençlerle selamlaştı. Etli pilav da dağıtan Bakan Müezzinoğlu, gazetecilerin gündemine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "Aile hekimliğinin randevulu sistemi yarın başlıyor. Hastalardan ek bir ücret alınacak mı?" sorusunu cevaplandırdı. Bakan Müezzinoğlu şunları kaydetti: "Paralı sistem diye bir şey yok. Aile hekimliğinde herhangi bir ücret alımı söz konusu değil. Aile hekimlerimizin aile hekimlerine müracaat ettiklerinde istedikleri tahlillerin laboratuvarına gidiş gelişlerdeki ücretlendirmeleri aile hekimlerimizin maaşlarından kesiliyordu. Onu halk sağlığı il müdürlüğümüz karşılayacak. Herhangi bir hastamızdan ücret alınması söz konusu değil."
HASTALAR SAATLERCE BEKLEMEYECEK
Yarın ülke gelinde resmen başlayacak olan aile hekimliği randevu sistemi ile ilgili tartışmalara da değinen Müezzinoğlu, uygulamanın hastaların saatlerce beklemesinin önüne geçeceğini söyledi. Her iyi uygulamanın bazı zorluklarının olduğunu anlatan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Hiçbir iyi kolay olmaz. Medeni bir dünyadayız. İletişimin üst düzeye çıktığı bir noktadayız hekimimizden verimli istifade edebilmek adına hastalarımız, zamanlarını doğru planlı yapmak adına aile hekimlerinde günün sağlıklı dağılımının yapmaları için elindeki telefondan ya da internet aracılığıyla randevu alacak. Saat 15.00'te gelecekse o saatte gidecek. Saat 11.30'da gidecekse o saatte gidecek. Aile hekimlerimizin önünde sabahtan 25 kişini olması, 25 kişinin en az 20'sinin zamanının saatlerce heba olması anlamına geliyor. Bizim arzumuz kimseye haksızlık etmek değil. Tam aksine daha çağdaş ve medeni zamanı iyi kullanan hastanın zaman hakkını planlayan bir uygulamadır. Bunu Kamu Hizmetleri Birliği'nde yapıyoruz. Yüzde 75 başarı sağladık. Burada da bunu başlatıyoruz. Yıl sonuna kadar yer yer sorunlarımız çıkabilir. Hiçbir sorunsuz yeni bir yapılanma olamaz. Bazen alışkanlıklarımızı değiştirmek zor. İletişimi de kullanmakta zorluk yaşayabiliriz. Bir 6 ay sonra fevkalede oturmuş, en az yüzde 90 verimli çalışan sistem oluşturacağız. Aile hekimlerinden hizmet alacak insanlar da bundan son derece memnun olacak." dedi.
Bir gazetecinin 'Uygulamayı neden tercih ettiniz, bakanlığın mı çalışması veya halktan gelen talep mi?' yönündeki soruyu da cevaplandıran Müezzinoğlu, bakanlığın insiyatifi ile randevu sistemine geçildiğini dile getirdi. Bakan Müezzinoğlu şöyle devam etti: "Vatandaşımıza zaman hizmet alma kalitemizin artması için imkanlar ölçüsünde teknoloji alt yapımızı planlamak zorundayız. Yarın doktora muayene olmak isterseniz, elinizi kolunuzu sallayıp gittiğinizde 3 saat beklemek kimseyi mutlu etmez. Ama gitmeden telefonla ya da internet ortamıyla saat 1.30'da randevunuz var dese, dolayısıyla daha iyi olur. Bu medeniyetin gerekliliği. Bunu yapmazsak bizim eksiğimiz ve ayıbımız olur."
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜKLERİ İLE SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ BİRLEŞMİYOR
Gazetecilerin, "Halk sağlığı müdürlüğü ile il sağlık müdürlükleri tekrar birleşecek diye bir söylenti var. Doğru mudur?" sorusunu da cevaplandıran Mehmet Müezzinoğlu, "Hayır. Biz önümüzdeki dönemde halk sağlığı müdürlüklerimiz çok güçlü hale getirmek istiyoruz. Türkiye artık sağlık hizmetleri sunumunda çok önemli bir mesafeyi kat etti. Bunun standardını korumak ve geliştirmek için planlarımız devam ediyor. Ama bizim önümüzdeki dönemde önemsememiz gereken 'koruyucu sağlık hizmetleridir'. Çünkü toplumun sağlıklı hasta olmadan önceki dönemini güçlü hale getirmeliyiz. Biz yalnız hasta olanları tedavi etmek ten sorumlu değiliz. 75 milyonun sağlıklı bir yaşam sürmesi ile ilgili önemli bir görevimiz var. O yüzden halk sağlığı müdürlüklerimizi çocuklarımızla ilgili sağlıklı nesiller adına önemli sorumlulukları olacak. Bunların başında aktif yaşam, sosyal yaşamın daha sağlıklı olması ile ilgili projede halk sağlığı müdürlüklerimiz çok önemli görevler üstlenecek." şeklinde konuştu.